Ezek voltak 2023 legérdekesebb csillagászati és tudományos hírei

2024. január 01.
70.1241
csirkee profilja, adatai
csirkee
Most, hogy már 2024-es évet írunk ideje visszatekinteni a múlt évbe, mely tele volt izgalmas tudományos és csillagászati érdekességekkel, mérföldkövekkel és felfedezésekkel, elég csak például India holdra szállására gondolni. De nagy figyelmet kapott az OceanGate Titán elnevezésű tengeralattjárójának katasztrófája is. Ezekből a hírekből válogattunk most össze néhányat, és reméljük idén is lesz sok innovációs és felfedezés, legyen szó gyógyításról vagy éppen az űrkutatásról.


Globális felmelegedés, ufók, Nobel-díjeső

Az egyik legfontosabb tudományos hír 2023-ban kétséget kizáróan Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjzása volt, ugyanis a két magyar tudós tavaly októberben megkapta a legrangosabb díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémiától. Karikó Katalin ezzel történelmet írt, ugyanis ő az első magyar nő, aki ebben az elismerésben részesült az mRNS-alapú vakcina feltalálásáért. Krausz Ferenc pedig a fizika terén elért eredményei után kapott Nobel-díjat.

Tavaly minden eddiginél melegebb volt, 1880 óta nem volt olyan meleg a Földön, mint 2023. júliusában, ami egyre aggasztóbb, ráadásul az El Nino is visszatért és ennek a hatásait leginkább 2024-ben fogjuk igazán érezni. A globális felmelegedés miatt egyre szélsőségesebb az időjárás, extrém melegek mellett hirtelen jött extrém viharokkal találkozhatunk.


Nincs olyan év, hogy ne kerüljenek szóba a földönkívüliek, ám 2023-ban egy 16 tudósból álló független vizsgálóbizottság kilenc hónapon keresztül különféle azonosítatlan repülő tárgyakról (UAP) tett bejelentéseket vizsgáltak meg, melyekről egy hosszabb jelentést írtak. Ebből kiderült, hogy a legtöbb bejelentést meg tudták magyarázni, ám voltak amelyeket nem, ugyanis nem volt elég adatuk vagy a felvétel nem volt túl jó minőségű, emiatt sokan csalódottak voltak.

A Loch Ness-i szörny sem maradhatott ki tudományos híreink közül. A legendás szörnyet ismét többször sikerült lencsevégre kapni, ám továbbra sincs bizonyíték arra, hogy egy ilyen állat élne a híres tóban. Ennek ellenére tavaly egy nagyszabású szörnyvadász misszió is indult, melynek során természetesen semmit sem találtak, ám még mindig sokan hisznek a legendában.

Holdra szállás, napkitörések, Bennu aszteroida

Az űrben, de legfőképpen a Holdon volt nagy nyüzsgés 2023-ban, miután 50 év után Oroszország úgy döntött, hogy beindítja holdprogramját, ennek keretében augusztusban elindította Luna-25 leszállóegységét, ami néhány nappal később a Holdba csapódott. India ezzel szemben türelmes volt és az augusztusban elindított Chandrayaan-3 nevű Hold-missziója sikeresen végződött és leszállóegysége landolt az égitest felszínén. Ezzel történelmet írt az ország, ugyanis ők a negyedik ország a világon, akik elérték a felszínt és az elsők, akik a Hold déli pólusán landoltak.


2024-ben valószínűleg tovább folytatódnak a különféle hold-küldetések, ahogy a SpaceX Starship projektje is, mely a világ legnagyobb űrhajóját szeretné a magasba emelni, hogy a jövőben ezzel szállítsa az utasokat a Holdra. Még áprilisban próbálták meg a magasba juttatni a Starshipet, ám indítást követően a két fokozat nem tudott szétválni, emiatt irányíthatatlanná vált és fel kellett robbantani. Ősszel ismét megpróbálkozott egy tesztrepüléssel a vállalat, ez már jobban sikerült, de ismét felrobbant az űrhajó.

Elképesztő történelmi eseménynek lehettünk szemtanúi 2023-ban, amikor a NASA OSIRIS-REx kapszulája visszatért a Földre, melyben a Bennu aszteroidáról származó minták voltak. A szonda három évig utazott a mélyűrben, mire visszatért. Azóta a tudósok sok mindent kiderítettek az aszteroidáról, ám a teljes mintához nem tudtak hozzáférni, ugyanis két csavart nem tudtak eltávolítani, ezen még dolgoznak. A Bennu-mintában a szénvegyületeken kívül, vízvegyületeket is találtak a kutatók, valamint szerves vegyületeket.


A Nap 11 éves ciklusának a csúcsához közelít, aminek következtében egyre sűrűbbé és intenzívebbé váltak a napkitörések. Az ilyen napkitörések geomágneses viharokat okoznak a Földön, ezek egészségünkre nézve nincs hatásuk, ám a GPS-ekre és a rádiókra igen. Mindezek mellett látványos sarki fényt is okoznak a geomágneses viharok, ilyenből volt jónéhány hazánkban is és valószínűleg a következő hónapokban még továbbiak lehetnek. November elején volt az egyik leglátványosabb, országszerte több helyen lehetett látni a gyönyörű lilás fényeket.

2023-ban rengeteg érdekes cikkel jelentkeztünk a tudományos világból és 2024-ben sem fogunk leállni, igyekszünk elhozni a legérdekesebb vagy éppen a legfurcsább híreket.
6 hozzászólás

Ronalddo

7 hónapja, 3 napja

Annyi legalább bebizonyosodott hogy még az ilyen erős naptevékenység sem okoz komoly problémát a rendszerekben!

válasz erre

Hentes

7 hónapja, 4 napja

De jó összefoglaló, öröm volt olvasni!

válasz erre

Fikarc

7 hónapja, 4 napja

Micsoda büszkeség Karikó Katalin! mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

7 hónapja, 4 napja

Mozgalmas év van mögöttünk! mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

7 hónapja, 5 napja

De durva így visszaolvasni! meglepett smiley Év közben nem tűnt ennyire izgalmas évnek. De így egyben... meglepő. mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

7 hónapja, 5 napja

Izgalmas év volt, kétségtelen! mosolygó smiley

válasz erre