A Starshipnek sikerült elérnie a világűrt, ám sajnos ismét felrobbant az űrhajó

2023. november 18.
24.4351
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy újabb sikeresnek mondható tesztrepülésen van túl a világ legnagyobb űrhajója, a Starship, ugyanis a SpaceX magyar idő szerint 14:00 magasságában elindította második tesztrepülését, a texasi Boca Chicában található Starbase űrközpontból, melynek során a rakéta elérte a világűrt.

Az eredeti tervek szerint november 17-én emelkedett volna a magasba a Starship, ám egy elemet ki kellett cserélni az első fokozaton, így mára csúsztatták a tesztrepülést. Magyar idő szerint kora délután a Super Heavy első fokozat hajtóműveinek segítségével a magasba emelkedett a Starship űrhajó. A Super Heavy 33 Raptor hajtóműve rendben működött egészen a fokozatok szétválásáig.

Ezt követően működésbe lépett a második fokozat hajtóműveit alkalmazó fokozat-szétválasztási rendszer, így a Starship űrhajó szépen levált a Super Heavyről és 6 Raptor hajtóművével folytatta útját a világűr felé. A Super Heavy miután levált az űrhajóról és lekezdett visszatérni a Földre, megsemmisült. A Starship mindeközben folytatta útját a világűrbe és elérte a 148 km-es magasságot.14:15 perckor az irányítás megerősítette, hogy megszakadt a kapcsolat a második fokozattal, miután a repülésbiztonsági rendszer ismeretlen okból megsemmisítette az űrhajót. Az április tesztrepülés során a Starship 39 kilométeres magasságot ért el, ezzel szemben a mostani 148 km-es magasság már sokkal nagyobb siker, ám az eredeti terv, miszerint megkerüli a Földet az űrhajó, mielőtt visszatérne, sajnos nem sikerült.

6 hozzászólás

CharlieFirpo

8 hónapja, 3 hete és 1 napja

Tulajdonképpen ez már fél siker.

válasz erre

Kisfaludy82

8 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nagyon nem akar ez összejönni...

válasz erre

TEchie

8 hónapja, 3 hete és 1 napja

Kicsit megrekedtek ebben a projektben...

válasz erre

Fikarc

8 hónapja, 3 hete és 2 napja

Hát ez nem jött össze. Pedig bennük lehetett bízni...

válasz erre

Levi87

8 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nabakker. meglepett smiley

válasz erre

Porthos

8 hónapja, 3 hete és 2 napja

Hát az rohadt kellemetlen.

válasz erre