2017 várt Linux disztribúciói

2017. január 02.
48.1291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
PixelHero profilja, adatai
PixelHero
Még csak január másodika van, Linux részlegünk kicsit még alszik, ami annak tudható be, hogy a Linux-szal kapcsolatos információk is lassan állnak át 2017-re, így egy kis kedvcsinálóval nyitnánk az évet: melyek az év legjobban várt disztribúciói, frissítései.


Nemrégiben beszámoltunk egy burkolt statisztikáról, amely a Linux házon belüli megoszlását, pontosabban népszerűségét prezentálta. Le is zárhatnánk cikkünket azzal, hogy azt mondjuk, hogy a top 5 fog idén nagyot durranni, de inkább belegondoltunk abba, hogy mikről írtunk, vagy éppen nem írtunk a múlt évben, de mindenképpen képbe kerülhet az idén.

A megemlítés sorrendje jelen anyagunkban nem releváns. Az elmúlt egy-két évben két véglet tapasztalható, a minimalista és a minél inkább testreszabhatóbb felület. Ezek fényében mindenképpen várjuk az elementary OS-t illetve a Zorin OS-t, előbbi illetve utóbbi képviseletében.

Egy átmeneti megoldás az előző két disztribúcióval ellentétben az egyre népszerűbb Solus lehet, mely képes képviseltetni magát az egyszerű de a testreszabhatósági kategóriában is. Természetesen nem hagyhatjuk ki a felsorolásból az Ubuntu 17.04-et, illetve a vele párhuzamosan érkező Linux Mint-et sem.

Ezzel a 4-5 operációs rendszerrel lefedtük a mindennapi használatot, kicsit túltekintve azon viszont érdekes frissítések érkezhetnek a biztonságra illetve az inkognitó módra kihegyezett megoldások terén, így érdemes megemlíteni itt a Kali, a BlackArch és a Tail rendszereket, valamint az üzleti életben népszerű Suse Linuxot, amely mind a business, mind pedig a civil felhasználásban újra egyre meghatározóbb.

A fent említett Linux rendszerekről mindenképpen olvashattok majd nálunk ebben az évben. És ti mit/miket vártok?
4 hozzászólás

Harder

7 éve, 11 hónapja és 8 napja

Csakis Ubuntu!

válasz erre

Eltohn

7 éve, 11 hónapja és 8 napja

Elementary egy érdekes dolog, nagyon bejön de nagyon bugzik. Idén talán már jobb lesz.

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 11 hónapja és 8 napja

Továbbra is Ubuntu vonalon maradok, várom az új felületet. Most már évek óta... röhögő smiley

válasz erre

VDemon

7 éve, 11 hónapja és 8 napja

Idén Suse-ra fogok rákattanni, azt már érzem. mosolygó smiley

válasz erre