Kína városainak fele süllyed, ami az ország lakosságának nagy részét veszélyezteti

2024. április 20.
22.1231
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint Kelet-Kína nagyvárosai süllyednek a talajvíz kitermelése és az épületek súlya miatt, ami a következő 100 évben emberek millióit teheti ki áradásoknak és károknak, mindezt súlyosbítja a tengerszint emelkedése is.

New York és Chicago után Kína nagyvárosai is elkezdtek süllyedni, ami komoly problémákat okozhat a jövőben. Az érintett városok, köztük Peking és Tiencsin, az ország keleti részén és a part mentén koncentrálódnak. A Science folyóiratban megjelent tanulmányból kiderült, hogy a kutatók 2015 és 2022 közötti időszakban minden, több mint 2 millió lakosú kínai városban mértek talajsüllyedést. Az általuk vizsgált 82 város 45%-a évente több mint 3 milliméterrel süllyed, 16%-uk pedig több mint 10 milliméterrel.

A kutatók megállapították, hogy a süllyedés számos tényezőhöz kapcsolódik, például a talajvíz elszívásához és az épületek súlyához, de nem segít az sem ezeken a partszakaszokon, hogy a tengerszint folyamatosan emelkedik. A süllyedés közel 1 milliárd embert érinthet, ugyanis ezek a nagyvárosok adnak otthont a lakosság háromnegyedének.

A tanulmányhoz a tudósok a Sentinel-1 műholdak adatait használták fel, melyek a Föld felszínének függőleges változásait mérik Interferometric Synthetic Aperture Radar (InSAR) műszerekkel. Ezeket kombinálták a kutakból származó talajvíz-értékelésekkel, valamint az épületek tömegével. A kutatók úgy vélik, hogy a süllyedést meg lehet akadályozni vagy lassítani, ehhez csökkenteni kell a talajvízkitermelést.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 4 napja

Mondjuk ez gyorsabb mint pl a New Yorki süllyedés. meglepett smiley Elég kemény.

válasz erre

TEchie

1 hónapja, 5 napja

Porthos írta:
Durva ebbe belegondolni amúgy, mert oké, hogy nem tűnik soknak, de azért ez például egy épületen belül és kívül is néhány év alatt komoly gondokat okozhat.
Gondolom egy az egyben süllyed, szóval kis részeken (mint pl egy ház) ez nem érzékelhető.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 5 napja

Uhh. meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 5 napja

Durva ebbe belegondolni amúgy, mert oké, hogy nem tűnik soknak, de azért ez például egy épületen belül és kívül is néhány év alatt komoly gondokat okozhat.

válasz erre