WWDC 2024: bemutatkoztak az Apple új operációs rendszerei és mesterséges intelligenciája

2024. június 10.
62.4831
csirkee profilja, adatai
csirkee
Menetrend szerint elindult az idei WWDC (Apple fejlesztői konferencia), ahol az első napon bejelentésre kerültek a legújabb operációs rendszerek, nevezetesen: az iOS 18, az iPadOS 18, a visionOS 2, a watchOS 11 és az új macOS Sequoia. Mindezek mellett bemutatkozott az Apple Intelligence, azaz a vállalat sajátfejlesztésű mesterséges intelligenciája, aminek köszönhetően okosabb lesz a Siri, de a ChatGPT is be fog segíteni.


visionOS 2

Az idén februárban megjelent Vision Pro hamarosan megkapja a legújabb szoftvert, a visionOS 2-t, mellyel térbeli fotókat hozhatunk létre 2D-ben rögzített képekből, továbbá új kézi gesztusok érkeznek. Mindezek mellett az is kiderült, hogy június 28-tól Kínában, Japánban és Szingapúrban válik elérhetővé a Vision Pro, július 12-től pedig Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban is megvásárolható lesz a készülék.


iOS 18

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a soron következő iOS minden eddiginél személyre szabhatóbbá válik majd a felhasználók számára, és ez valóban így is lesz. A főképernyőt teljes egészében meg lehet majd változtatni, még a záróképernyőn található kamera és lámpa funkciókat is lecserélhetjük akár egy applikációra is. Megújul a vezérlőközpont: itt még több funkció lesz látható, továbbá mi magunk állíthatjuk be, hogy miket szeretnénk elérni. Az üzenetek terén is bőven lesz változás - ez szintén már korábbi pletykák alapján kiderült -, az általunk írt szöveget formázhatjuk (aláhúzás, dőltbetű, kiemelés stb.).

Még több interakcióval lehet majd reagálni az üzenetekre, természetesen csak iMessage esetén. Megváltozik az E-mail alkalmazás is: egyszerűbben lehet majd navigálni a levelek között. És az újdonságok közül nem maradhat ki a Fotók sem, ahol még több funkciót fogunk kapni és megváltoznak a mappák is.


Audio és Home

Ebben a szekcióban az AirPods Pro és az AppleTV+ kap néhány izgalmas újdonságot. Az AirPods Pro esetén a Sirivel való interakciót már a fejünk mozgatásával is végezhetjük. Ha például egy zsúfolt liftben vagyunk és csörög a telefonunk, de nem szeretnénk felvenni, akkor egy egyszerű fejcsóválással a Siri el fogja utasítani a hívást. Mindezek mellett a Pro készüléke képes lesz a zajszűrési funkció segítségével kiemelni a hangunkat nagyobb háttérzaj esetén is.

Az AppleTV+-ba mindamellett, hogy még több izgalmas tartalommal fog bővülni a jövőben, megérkezik az InSight funkció, melynek segítségével azonnal megtudhatjuk, hogy egy filmben éppen kik szerepelnek, milyen zene szól az adott jelenetben. Megérkezik a 21:9-es projektorok támogatása. Az egyik leghasznosabb újdonság pedig a hangsávok feljavítása gépi tanulásos algoritmusok segítségével. És érkeznek még az új képernyővédők is.


watchOS 11

A watchOS 11 főleg azoknak fog kedvezni, akik a sportot és az egészségüket szeretik figyelemmel követni, ugyanis testre szabhatóbb lett az összefoglaló oldal. Visszajelzéseket fogunk kapni edzéseink intenzitásáról, valamint érkezik a Vitals alkalmazás, ahol az összes fontos egészségügyi adatot el fogjuk érni. Érkezik egy fordító alkalmazás is az Apple okosórákba, valamint az interaktív widgetek.


iPadOS 18

Az új iPadOS 18 megkapja az iOS 18 néhány új funkcióját, legfőképpen a testre szabhatóság terén. A legnagyobb fícsőr azonban a Számológép megjelenése iPadeken, amire már nagyon sokat vártak a felhasználók és már néhány hete erről pletyka is keringett. Az új Számológép alkalmazás sokkal többet tud majd, mint az iPhone készülékeken található társa. Az applikációhoz tartozni fog a Math Notes funkció, melyet Apple Pencillel lehet majd használni. A tollal leírt matematikai feladványokat pillanatok alatt megoldja majd az alkalmazás, sőt akár grafikonokat is készít a számunkra.

További újdonság a Képernyőmegosztás, aminek segítségével csatlakozhatunk valaki más iPad eszközéhez és vezérelhetjük is azt. A Smart Script funkció pedig szebbé fogja varázsolni a csúnya kézírást.


macOS Sequoia

A tavalyi Sonoma után itt a Sequoia, amiben már könnyedén tükrözhetjük majd iPhone készülékünket, még a különböző alkalmazásokat is használhatjuk anélkül, hogy a kezünkbe vennénk a telefonunkat. Az iPhone értesítések ezentúl a Mac gépeken is meg fognak jelenni - sokkal kiterjedtebben, mint eddig.

Szintén várható volt az új Jelszavak alkalmazás, ahol egy helyen fogjuk megtalálni az összes jelszavunkat, jelentősen kibővítve a Kulfskarika eddigi lehetőségeit. A Safari is kap némi frissítést, a böngésző például képes lesz kiemelni a fontos információkat a weboldalakon a mesterséges intelligencia segítségével - például egy címet. Ezen felül megújul az olvasómód is.


Apple Intelligence (Siri, ChatGPT)

Az Apple ismét utoljára hagyta a legérdekesebb részét a mai WWDC bemutatónak, ahol a mesterséges intelligenciáé volt a főszerep. Bemutatkozott az Apple Intelligence (AI), a mélyen integrált, AI funkciókat kínáló rendszer, melynek köszönhetően a Siri is egy kicsit okosabb lett. A rendszer segítségével képeket generálhatunk, képekről eltávolíthatunk tárgyakat, személyeket. Segít a levélírásban, keresésben - legyen szó bármilyen információról - és különböző feladatok elvégzésében is. Az adatvédelem fontosságát ismét kiemelte az Apple, és elárulták, hogy a feldolgozás bizonyos esetekben az eszközön történik, nem a felhőben.

Az Apple Intelligence A17 Pro és M-szériás lapkákon működik. Beszéd helyett már írásban is lehet majd kommunikálni Sirivel, egyelőre csak angolul. És mindez ha nem lenne elég, akkor az Apple Intelligence mellé betársul az OpenAI ChatGPT-je is - csak az ingyenes verzió, de ha van előfizetésünk, akkor össze lehet majd kapcsolni őket. Itt azonban kiemelték, hogy csak olyan adatokat fog elérni a ChatGPT, amiket engedünk neki.
Nézd nagyban ezt a videót!5 hozzászólás

Hentes

1 hete és 6 napja

ChatGPT integrálása igen király! mosolygó smiley

válasz erre

Hozták az elvárhatót, de túl nagy változás nincs, kivéve az MI-t. Amit Sirivel mutogattak az eddig is működött, azt nem is értem.

válasz erre

Porthos

2 hete

Nem csodálom hogy ezt a Visiont mifelénk nem hozzák... Ki venné... röhögő smiley

válasz erre

Levi87

2 hete

Túl izgalmas újdonságok nincsenek, viszont ha az MI tényleg külső appok nélkül így tud manipulálni és létrehozni képeket, az durva!

válasz erre

Ezt az MI beépítést nagyon kíváncsian várom, hogy mire lesz képes valójában.

válasz erre