Apple iPhone 15 Plus teszt - a nagyképű kötelességtudó

2023. október 15.
80.9451
marco profilja, adatai
marco
Nagyjából egy hónapja mutatta be az Apple legújabb iPhone szériáját, amely bár sok újdonságot nem vonultatott fel, mégis jelentős(nek is titulálható) külső változásokat hozott mind az iPhone 15, mind pedig a Pro variánsok esetén. A legtöbb módosítás ez utóbbiakat érte, mi most mégis az alap szériát vettük górcső alá, abból is a nagyobb verziót - következzék Apple iPhone 15 Plus tesztünk!


Mióta az Apple bevezette a Pro szériát, mindig abba tette az elérhető legnagyobb terchnológiai maximumot, ezzel pedig leginkább a telefont, mint munkaeszközt használók számára nyújtott opciót, míg a normál iPhone-okat inkább a hétköznapi felhasználóknak szánják - legalábbis elméletileg - , ez pedig azt jelenti hogy a mindennapi életben egy telefonálásra, levelezésre, üzenetváltásra, böngészésre, fotózásra tökéletesen alkalmas eszközt kap, aki ezt veszi. Ez a gyakorlatban általában azt jelenti, hogy mindenből eggyel kisebb vagy egy generációval régebbi verzió kerül a készülékekbe, ami az alacsonyabb ér tekintetében elfogadható kompromisszumnak tűnik.

Történt legalábbis mindez idáig, amikor is a Pro verzió olyan fícsörrrel lett gazdagabb, ami már a hétköznapi felhasználóknak is jelent valamit, ez pedig a konzolminőségű tripla A játékok futtatása, ez ugyanis csak az új chipek kiváltsága. Első olvasatra nyilván ez nem sokat jelent mindenkinek, de aki játszik is a mobilon, annak bizony komoly fejtörést fog okozni, hogy mitévő legyen, bár a Prók új titán borításáról érkeztek kellemetlen hírek, ahogy a túlmelegedés problémáját sem sikerütl még megoldani, pedig rendre jönnek a frissítések.

Kellemes tapintású, mérsékelten csúszós hátlapot kapott az iPhone 15 Plus

Kellemes tapintású, mérsékelten csúszós hátlapot kapott az iPhone 15 Plus


Az iPhone 15 Plus méreteiben nem változott jelentősen az elődhöz képest, a 6.7"-os Super Retina XDR display 160.9 mm x 77.8 mm x 7.80 mm méretű házban kapott helyet, a súlya pedig csökkent, 203 grammról 201 grammra. A készülék lelke az A16 Bionic chip, amely 6 magos CPU-t, 5 magos GPU-t és 16 magos Neural Engine-t kapott.

Ez a chipset még most is bivalyerősnek számít, a teljesítményre semmilyen panasz nem lesz évekig - kivéve persze amár említett - konzolos! - tripla A játékokat. A Lightning csatlakozót USB?C-re cserélte a gyártó, sokak nagy örömére. Sajnos az átviteli sebesség viszont korlátozva van 480Mbps-re, ami bár nyilván nem kevés, csak a lépés fura.

A tavalyi modell tulajdonságai megmaradtak, tehát a készülék FaceID és MagSafe kompatibilis, vízálló hat méterig, természetesen 5G-képes, van gyorsulásmérő, giroszkóp, közelségmérő, iránytű, barométer, sztereó hangszórók - a borítása pedig alumínium. Az előlapra nézve a legnagyobb változást a dinamikus sziget jelenti, a tavalyi verzión még notch foglalta el a felső rész jó részét. Ezzel pedig nem csak az új értesítési animációk és egyéb dinamikus sziget fícsörök érkeztek meg az új modellre, hanem a látható képernyő is nagyobb lett.

A notchot már itt is váltotta a Dinamikus sziget

A notchot már itt is váltotta a Dinamikus sziget


És bár a dinamikus sziget adta lehetőségek elsőre talán nem tűnhetnek többnek szimpla látványelemnél, ennél mégis sokkal többről van szó, hiszen például zenehallgatáskor, navigáció közben, és rengeteg más élethelyzetben kapunk itt rengeteg információt, vagy vezérelhetünk különböző appokat.

A 2796x1290 pixel felbontású kijelző immáron 460 ppi-s és jelentősen nőtt a nit érték, ennek megfelelően a normál 1000 nit mellett HDR-ben 1600 nit fényerőnk is lehet, míg kültéren, tűző napon akár 2000 nitre is felkúszhat ez az érték. Azonban a képfrissítési frekvencia mindössze 60Hz, ami manapság ilyen áró készüléknél finoman szólva is arcátlanság, ahogy az is hogy kimaradt az Always-On-Display.

Egy másik jelentős változás a hátlapon történt, hiszen a tavalyi 12MP-es duál-kamera rendszert leváltotta egy továbbfejlesztett - szintén dupla kamerás - rendszer, ami 48MP (f/1.6) főkamerát, mellé pedig 12MP ultraszéles objektívet kapott, ezzel pedig 24MP-es és 48MP-es képeket tudunk lőni, ráadásul rengeteget fejlődött a fókuszkezelés és a mélység érzékelés. Az optikai zoom nőtt a tavalyi modellhez képest, de még így is csak 2-szeres, ami azért már nem számít egy combos értéknek manapság.

A főkamera kiváló képeket lő, az ultraszéles ellenben gyengélkedik időnként

A főkamera kiváló képeket lő, az ultraszéles ellenben gyengélkedik időnként


A 4K videókat 24, 25, 30 és 60 fps, míg a FullHD videókat 25, 30 vagy 60 fps sebességgel rögzíthetjük, a Dolby Vision HDR videókat akár 4K / 60 fps minőségben. A lassított felvételeket 1080p-ben tudjuk elkészíteni 120 vagy 240 fps sebességgel. Az előlapi kamera mit sem változott tavalyhoz képest, ennek megfelelően 12MP-es fotókat lőhetünk vele, a 4K videók 24, 25, 30 vagy 60 fps-ben, a FullHD-k pedig 25, 30 vagy 60 fps-ben készülhetnek. A RAW fotózás nem része a nem Pro iPhone telefonoknak, így a Plus sem kpata meg ennek lehetőségét.

Az iPhone-ok mindig a mobilfotózás csúcsát képviselik, és ez jelenleg sincs másképp - ha a főkamerát használjuk. A színek élénkek, de nem túlszaturáltak, az árnyékos, sötétebb részeken sincs komoly zaj, a sötétebb helyek és az éjszakai felvételek is hozzák a maximumot. Egy kisebb csalódás akkor éri az embert, amikor ultraszélesre vált: több zajos részt látni a sötétebb helyeken, a beltéri felvételek megvilágítás nélkül nem túl izmosak, és maga az egész kép kissé "puha", nem kontrasztos. Valószínűleg ez szoftverfrissítéssel változni fog, de na... Ez egy iPhone, nemár.

Csak a Pro készülékek kiváltsága az akciógomb, itt még mindig némító van

Csak a Pro készülékek kiváltsága az akciógomb, itt még mindig némító van


Az éjszakai fotóknál is érzékeltünk némi anomáliát (itt megjegyzem, hogy ugyanezt egy iOS 17-et futtató iPhone 14 Pro Max esetében is tapasztaltuk), ez pedig abban nyilvánul meg, hogy a telefon nem igazán képes bemérni, hogy éppen mit kéne használnia, a sima fényképezést, a vakut vagy az éjszakai módot. Ez pedig igencsak ronda fotókat képes eredményezni időnként. Valószínűleg szoftverfrissítéssel idővel ez is normalizálódik.

A készülék töltését vezeték nélkül vagy 20 Wattos vezetékes töltővel tudjuk ellátni, ez utóbbival nagyjából fél óra alatt tudjuk 50%-ra pumpálni a 4383 mAh méretű aksit. A fordított töltés vezetékes módban működik, bizonyos esetekben állítólag elég megbízhatatlanul, mi problémát nem tapasztaltunk, vígan töltötte az AirPods Pro tokot. A készüléken lévő gombok változatlanok, az iPhone 15 Plusba nem került még bele a Pro modellek kiváltsága, az Action gomb, itt maradt a jó öreg némító.

Érzésre a készülék fogása nagyon kellemes (történt változás az oldalelemeknél ennek elősegítésére), a hátlap kissé csúszós, de egyáltalán nem vészes, a nálunk járt zöld színen pedig az ujjlenyomatot sem látni. Elől a készüléket Ceramic Shield védi, így elméletileg továbbra is nagyon ellenálló, de nem álltunk neki kalapáccsal próbálgatni mit bír.

Súlyra könnyebb lett a készülék, és némileg változott a külső

Súlyra könnyebb lett a készülék, és némileg változott a külső


A kis készülékeken filmet, sorozatot nézni nem egy óriási élmény, de utazás közben teljesen elfogadható, főleg úgy hogy ez a készülék HDR és Dolby Vision támogatást kapott, ennek megfelelően a nagy streamingek és a YouTube is nagyszerűen fest - és ha valaki épp nem fülessel hallgatná a hangot, akkor a hangszórük tekintetében sem kell szégyenkeznie a 15 Plusnak, igen konzisztens élményben volt részünk teszt közben. Nem voltak torzulások, recsegések, annak ellenére sem hogy az egyik hangszóró tulajdonképpen maga a fülhallgató és nem egy dedikált kimenet.

Ennek megfelelően játékra is nagyszerű telefon az iPhone 15 Plus, a fogása roppant kényelmes, a képernyő már megfelelően nagy és a hangzással sincs gond, a teljesítmény pedig kiváló és még az is lesz évekig. A képernyőt egyébként ki lehet tükrözni tévére is kábellel, ami még jobb játékélményt nyújthat annak, aki nem rendelkezik Apple tv-vel. Bár a támogatottság még nem a legjobb: vannak appok amik alkalmazkodnak a tévé felbontásához, de a legtöbb egyelőre még olyan, ami egy "dobozban fut", minden szélén fekete csíkkal.

Az Always-on-Display csak bele kellett volna férjen...

Az Always-on-Display csak bele kellett volna férjen...


Minden hiányossága ellenére összességében kiváló készüléknek tartjuk az iPhone 15 Plust, még akkor is amikor mellé tesszük az Apple saját kihívóit. A készülék 449.990 forintról indul, ami egész pontosan 50 ezer forinttal több, mint a tavalyi készülék jelenleg - és ami még mindig kapható. De ha emellé odatesszük a tavalyi iPhone 14 Prót, ami ahol kapható, nagyjából ugyannnyi mint jelen tesztünk alanya, már kicsit árnyaltabb a kép, hiszen ugyanezt a chipsetet kapjuk, de jobb képernyővel, 3-szoros optikai zommal - viszont kisebb kijelzővel. Ügyesen lavíroz hát az Apple, de hogy ez elég-e a sikerhez, nem tudjuk.

Ha valaki az előző generációról váltana, nagy eséllyel nem érdemes, újdonságként csak a Dinamikus sziget fog hatni, ahogy az azt megelőző generációról sem hatalmas az ugrás. Az iPhone 14 Plus nem volt nagy siker, talán pontosan azért, mert a Plus már túl közel van a Pro árához - mindössze 50 ezer forint a különbség - , mégis érezhetően kevesebbet nyújt. A Max persze nyilvánvalóan más ársávban mozog, de aki feláldozza a nagy kijelzőt a sok pluszért cserébe, az bizony erősen elgondolkodik majd.

A tesztkészüléket az iStyle biztosította számunkra, amit ezúton is köszönünk!
 
 • Funkciók
  7
 • Ár/érték
  7
 • Dizájn
  9
 • Hardver
  9

Megvételre ajánlott

80%
nem vonultatott fel, mégis jelentős(nek is titulálható) külső változásokat hozott mind az iPhone 15, mind pedig a Pro variánsok esetén. A legtöbb módosítás ez utóbbiakat érte, mi most mégis az alap szériát vettük górcső alá, abból is a nagyobb verziót - következzék Apple iPhone 15 Plus tesztünk! '>
nem vonultatott fel, mégis jelentős(nek is titulálható) külső változásokat hozott mind az iPhone 15, mind pedig a Pro variánsok esetén. A legtöbb módosítás ez utóbbiakat érte, mi most mégis az alap szériát vettük górcső alá, abból is a nagyobb verziót - következzék Apple iPhone 15 Plus tesztünk! '>
13 hozzászólás

PDA_FAN

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Kisfaludy82 írta:
De hát pont ez a probléma. Neked van választási lehetőséged, ennél a telefonnál ez nem adott. Ezt kapod és kész. Amivel nem is lenne olyan oltári probléma, de félmillió forintos készülékről beszélünk.
Neked is van választási lehetőséged. Vedd meg a 15 Pro vagy Pro Max telót, és azon ki-be kapcsolhatod a 120 Hz-et.

válasz erre

Kisfaludy82

7 hónapja, 2 hete és 1 napja

PDA_FAN írta:
A 120 Hz és az Always On is csak arra jó, hogy hamarabb lemerüljön a telefon. Van 120Hz-es telefonom, két nap után kikapcsoltam a 120Hz-t, mert sehol nem látható a különbség a 60Hz-hez képest, csak épp hamarabb lemerül.
Az Always On meg végképp felesleges: minek menjen a képernyőn bármi, ha épp nem használom a telefont? Ráadásul az iPhone úgyis felkapcsolja a képernyőt, ha jön bármi üzenet.
De hát pont ez a probléma. Neked van választási lehetőséged, ennél a telefonnál ez nem adott. Ezt kapod és kész. Amivel nem is lenne olyan oltári probléma, de félmillió forintos készülékről beszélünk.

válasz erre

PDA_FAN

7 hónapja, 2 hete és 1 napja

A 120 Hz és az Always On is csak arra jó, hogy hamarabb lemerüljön a telefon. Van 120Hz-es telefonom, két nap után kikapcsoltam a 120Hz-t, mert sehol nem látható a különbség a 60Hz-hez képest, csak épp hamarabb lemerül.
Az Always On meg végképp felesleges: minek menjen a képernyőn bármi, ha épp nem használom a telefont? Ráadásul az iPhone úgyis felkapcsolja a képernyőt, ha jön bármi üzenet.

válasz erre

Hentes

7 hónapja, 2 hete és 2 napja

Kinézetre nekem mindig ez a verzió tetszik a legjobban (most is), kár hogy teljesítményben ennyire lejjebb van. Ez nem szimpatikus üzletpolitika.

válasz erre

Ronalddo

7 hónapja, 2 hete és 6 napja

Idén én Prót nem mernék venni röhögő smiley erre viszont nem cserélem le a 14 Prómat. Így nekem ez kimarad, de egyébként korrekt telefon.

válasz erre

petrovicsz

7 hónapja, 3 hete

Végre egy elfogulatlan teszt, ritka ilyet olvasni manapság.

válasz erre

Levi87

7 hónapja, 3 hete

Pro Maxra akartam cserélni a tavalyit, de a sok negatív visszajelzés miatt kihagyom. Sajna nekem ez meg nem elég. szomorú smiley Remélem a 16 jobban sikerül.

válasz erre

Mordorer

7 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nagyon korrekt teszt, köszönjük!

válasz erre

Fikarc

7 hónapja, 3 hete és 1 napja

betyár írta:
Most inkább plus mint pro, ami történik ezzel a telefonnal idén...nagyon gáz.
Jaja, az most azért elég gáz. Kopás, sérülékenység, melegedés.. Simán Plus jó most szerintem is.

válasz erre

Kisfaludy82

7 hónapja, 3 hete és 1 napja

Hát, sok változás megint nem volt...

válasz erre

Porthos

7 hónapja, 3 hete és 1 napja

Hozta a kötelezőt még éppen, bár az aod hiánya vagy a képfrissítés az nagyon gáz.

válasz erre

TEchie

7 hónapja, 3 hete és 2 napja

Igen király dolog a nagyobb képernyő, de szerintem most a Pro jobban megéri. 10% az árkülönbség és sokkal többet tud.

válasz erre
12a(z) 2 -ből