Huawei Mate 20 Pro teszt - ez most a legjobb Androidos mobil!

2018. október 31.
56.7051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amikor pár éve a Huawei finoman elkezdett rá célozgatni, hogy hamarosan mindenkit elver a mobiltelefon piacon, sokan ha nem is kétkedve, de felhúzott szemöldökkel mosolyogtak a túlzónak ható kijelentéseken. Bár azért az várható volt hogy nem a levegőbe beszél a cég, bevallom, magam is fenntartásokkal fogadtam a becsvágyó nyilatkozatokat. Most pedig itt van a Huawei Mate 20 Pro és meg kell emelnem a kalapom: ez a mobil földbe döngöli az Androidos mezőnyt.


Volt szerencsém részt venni a londoni bemutatón, ahol meg is kaptuk a készülékeket, így mostanra két hete nyúzom nap mint nap reggeltől hajnalig a Huawei jelenlegi flagshipjét. Az már első látásra szembetűnő, hogy a Mate 20 Pro teljesen más irányt képvisel dizájn szempontjából, mint a gyártó eddigi készülékei. Ha nagyon gonosz akarnék lenni, azt mondanám, a két legnagyobb konkurenstől ügyesen csenték el a kiemelkedő tulajdonságokat és azt belegyúrták egyetlen készülékbe.

A Mate 20 Pro kijelző megoldása ugyanis megszólalásig hasonlít a Samsung széria lekerekített szélű oldalára, elölről és szoftveresen pedig az iPhone jelenlegi zászlóshajói köszönnek vissza. Ez persze nem meglepő, hiszen az Apple-féle notch vonalra gyakorlatilag mindenki felsorakozott, a lekerekített szél pedig egy olyan extra, amit ha valaki meg tud csinálni, akkor meg kell - van akinek már bevált.

Belső

A notch jelentősen növekedet a P20-hoz képest, ennek az oka hogy megjelent a FaceID a telefonban, ráadásul kicsit többet is nyújt mint az Apple megoldása, ugyanis fektetve is működik, ami óriási előny. Az ujjlenyomat olvasóról sem kell azonban lemondanunk, a telefon hátuljáról a kijelző alá költözött az újfajta biometrikus azonosító.

A megnövekedett notch már a FaceID-t is ismeri, nem is akárhogy!

A megnövekedett notch már a FaceID-t is ismeri, nem is akárhogy!


Mindkét megoldás megfelelően teszi a dolgát, a FaceID nálam hibátlanul működött az esetek 100%-ban, az ujjlenyomat olvasó időnként beadta az unalmast és nagyjából 80%-ban volt képes felismerni a redőket az ujjamon. Ráadásul ez utóbbi kissé lassú is, az arcletapogatás lett hát nálam a fő feloldási metódus.

Próbáltam átverni 2D-s képekkel, ez soha nem jött össze, és a hasonló arcvonásokkal rendelkező ismerőseim sem tudták megtéveszteni egyetlen egyszer sem. Megbízható és stabil megoldásnak tűnik, sőt időnként az iPhone XS Max-nél gyorsabban nyílt ki a kis lakat, igaz az iPhone még tanulófázisban van, néhány napja van csak itt.

A gyártó - ahogy az elvárható volt - mindent belepakolt a készülékbe, ami a jelenlegi csúcsot jelenti hardveresen. A 6GB RAM mellé 128GB tárhely (vagy 8GB RAM és 256GB - ez a verzió egyelőre nem érkezik hazánkba) párosul, ami ráadásul bővíthető is. A tárhely fetisisztáknak viszont fel kell készülnie, hogy az eddig megszokott microSD kártyákat hiába akarják dugdosni a készülékbe, nem fog menni. A Huawei a NM (Nano Memory) bővítési lehetőséget vezette be, nem csak a helyszűke, hanem a teljesítmény miatt is. Ezzel maximum 256GB-ot lehet majd pluszban adni az alapokhoz.

Óriási erő lakozik a prémium anyagok alatt

Óriási erő lakozik a prémium anyagok alatt


A teljesítményről a Huawei saját fejlesztésű 7 nm-es HiSilicon Kirin 980 chipje gondoskodik, amire nem lehet semmi panaszunk, sőt a sebesség egyszerűen bitang gyors. És ez nem csak a teljesen fluid használatot jelenti, a játékok sem reccennek meg soha. A gyakorlatban ez 2x2.6 GHz Cortex-A76, plusz 2x1.92 GHz Cortex-A76, plusz 4x1.8 GHz Cortex-A55 négymagos processzort jelent, Mali-G76 MP10 grafikus gyorsító társaságában. Érdekesség, hogy volt olyan játék, amit nem a legjobb beállításokkal lehetett futtatni, nyilván ennek optimalizációs okai vannak, amit a hivatalos rajt után majd megoldanak a játékfejlesztők.

Külső

Az összeszerelés minősége példaértékű: a készülék nagyon egyben van, tökéletesen illeszkedik mindenhol, az anyaghasználat valóban prémium. Egyedül talán a kissé mozgó gombok furcsák oldalt, de ez nem zavaró, igazándiból csak kukacoskodás. A készülékház mérete (57.8 x 72.3 x 8.6 mm) nagyszerűen el lett találva, megfelelően vékony, ennek köszönhetően női kézben kecses, férfi kézben kényelmes használatot tesz lehetővé, a súlya pedig egyáltalán nem vészes a maga 189 grammjával.

A gyönyörű képet nyújtó OLED kijelző 6.39 inchen tolja az arcunkba a kontentet, a 19.5:9 felbontású DCI-P3 panel HDR képes, a felbontása 3120x1440 pixel (QHD+), ami ennek megfelelően 539ppi értéket képvisel. Hangszórók tekintetében van egy kis meglepetás, ami akkor jön elő ha mondjuk töltőn van a telefon és úgy mozizunk, az egyik hangszóró ugyanis a Type-C csatlakozó mögött foglal helyet.

Nincs hangszóró rács - a Type-C alatt lapul

Nincs hangszóró rács - a Type-C alatt lapul


Így amikor töltőről filmezünk, a az egyik hangszóró kicsit tompábban, csendesebben szól - okos megoldás lenne ezt ellensúlyozni a másik oldalon szoftveresen. Bár az igazság az hogy nem fogjuk sokat töltőn lógatni a készüléket, a töltés ugyanis irtózatosan gyors. A 40 Wattos töltő percek alatt több tíz százalékot pumpál a 4200mAh teljesítményű aksiba, a teljes feltöltéshez elég egy óra még nulláról is.

A vezeték nélküli töltés 15 Wattot képes a készülékbe pumpálni, de ami igazán óriási, hogy a Huawei Mate 20 Pro képes maga is vezeték nélküli töltőként funkcionálni! A menüben elég bekapcsolni a szolgáltatást és a hátára pakolt készülékbe máris tolja át a szuflát vezeték nélkül. Ez persze nem megy olyan nagy teljesítménnyel, nagy csodát ne várjunk tőle, de a technológia megléte akkor is óriási pluszpont!

Szoftverek, különlegességek

Az Mate 20 Pro az első készülékek között érkezik Android 9.0 (Pie) rendszerrel, ami fölé az EMUI 9.0 réteget pakolta a gyártó. Ez már a jól ismert iOS feelinget hozza, akik ismerik az EMUI-t, azoknak semmilyen meglepetést nem fog okozni, csak annyit hogy tovább bővült a kényelmi funkciók sora. Alapesetben a főképernyőtől balra a Google hírolvasóját (az alkalmazás ugyanolyan hülye mint eddig), jobbre pedig az appokat találjuk.

A Huawei Mate 20 Pro vékonyabb, mint az iPhone XS Max

A Huawei Mate 20 Pro vékonyabb, mint az iPhone XS Max


Részben az Android Pie, részben az EMUI újításainak köszönhetően több új kényelmi vagy épp hasznos funkció került a rendszerbe: például megjelent a gesztusvezérlés és a Digitális Egyenelg. Ez utóbbival tarthatjuk kordában magunk vagy családtagunk telefon-függőségét, az alkalmazás folyamatosan monitorozza, mivel mennyi időt töltünk el, mennyit használjuk a készüléket és mire.

A szokásos Huawei szoftverek szokás szerint megvannak: többek között az AppGallery, a Témák, az Egészség magukért beszélnek, segédprogramokból sincs hiány, ráadásul ezekből mimnd gyors és kézreáll. A Huawei Share hol működik, hol nem, de legalább van, majd lesz belőle egyszer valami. Vagy nem. Érdekesség, hogy az Android 9 Pie gesztusvezérlése kimaradt, ezt az EMUI sajátja helyettesíti.

A Samsung DeX megoldására reagálva a Huawei tavaly bevezette az EMUI Deskopot (ez egy nagyképernyőre kivetíthető asztali mód), ezt most jelentősen továbbfejlesztették - amit határozottan jó lépésnek tartok. A monitorra vagy tévére köthető telefon ötlete jó dolog, főleg hogy ezt esetünkben dokkoló és vezeték nélkül is képes megtenni a készülék, utóbbit Miracast-on keresztül. Ha kábelesen kötnénk össze a kijelzővel, akkor egy USB-C - HDMI/DP/DVI/VGA összekötő kábelre lesz szükségünk,

Itt éppen nem akar csatlakozni a vezeték nélküli kivetítés

Itt éppen nem akar csatlakozni a vezeték nélküli kivetítés


A vezeték nélküli kivetítés teljesen jól használható például böngészésre, dokumentumok kezelésére, de filmezni, Youtubeozni így nem túl kellemes, az átvitel nem bírja. A felület kifejezetten könnyen áttekinthető, vannak ablakaink, tálca, és még amolyan Start menü is akad. A funkció nem váltja ki az asztali gépet, laptopot, arra viszont már alkalmas lehet hogy ha valaki csak szórakozásra használja a telefonját, mostantól ne cipeljen magával utazásra egy plusz készüléket, netezni, filmezni (kábellel) megfelelő alternatíva lehet.

Kamera

Akit érdekel, milyen fotókat készít a Huawei Mate 20 Pro, válogatás nélkül ömlesztve néhány tesztfotót megosztottam ebben a Google Drive mappában. Minden autamata beállításon készült, a fotók eredeti méretben vannak fent.

A Huawei - Leica együttműködésének eredményeképpen megint elképesztő képminőségű fotókat tudunk készíteni az új flagshippel. A tripla kamera elhelyezése a készülékház hátulján nem csak egyedi megkülönböztető elem, hanem valóban kiváló optikát rejtő megoldás. Az eddigi fekete-fehér kamerát egy 20 megapixeles nagylátószögű objektív váltotta, ami mellé egy 40 megapixeles f/1,8-as rekeszértékű és egy 8 megapixeles telefotós fénylesőt pakoltak a mérnökök. A mobilvakuzásért egy a kéttónusú LED villanó felel, emellé pedig egy lézeres segéd társul.

A hátsó kameraszett elképesztő képminőséget produkál, nappal is gyönyörű képeket lő, és a rengeteg beálllítási lehetőségnek hála, egészen magas szintre lehet vele emelni az apró lencsék által kihozható képminőséget. A lencsék között variálhatunk, a 40 megapixeles és a 10 megapixeles beállításokkal igazán komoly produktumok alkothatók még fotózásban kevésbé jártasak számára is.

A Leica kamerák verhetetlenek, főleg éjszaka

A Leica kamerák verhetetlenek, főleg éjszaka


Valódi erejét azonban este és éjszaka fedi fel a Huawei nagyágyúja, olyan képeket képes lőni a Mate 20 Pro, amilyeneket eddig mobilfotózásban soha nem láttunk. A teljesen sötét látványból kibontakoznak a részletek, és ehhez még állvány sem kell, az MI úgy pakolja össze a képet, hogy a remegő kéz biztosan nem fog bemozdulálos elmosódást okozni.

Apropó MI: a Mate 20 Pro nagyon vigyázni akar az alakunkra (nálam már késő a segítség), mert képes többezer ételt, vagy összetevőt felismerni, majd arról adatokat megjeleníteni. A megoldás egyelőre nem túl hatékony, de kezdetnek megteszi - erről a végén kicsit részletesebben.

A videónál érte már kritika a Huawei telefonokat, biztos vagyok benne hogy ezt a készüléket is fogja, hiszen mint tudjuk, újabban mindenki 4K / 60 FPS videókat akar forgatni a családról (NEM!), ezt viszont a Mate 20 Pro nem tudja. Minden másban igencsak komolyan teljesít, amire talán a legjobb példa, hogy már komplett videoklipet is forgattak, kizárólag ezzel a készülékkel.

Hasogassunk szőrszálat is...

És hogy felhívjam a figyelmet a negatívumokra is, mert akad azért ezekből is, noha nem is számottevően sok. Az látszik, hogy a Huawei megpróbálja mindenben felvenni a kesztyűt az Apple telefonokkal, így szoftveresen szinte mindennek megvan a megfelelője a rendszerben, de ezek egy része konkrétan működésképtelen. Ilyen például a Phone Clone, aminek a lényege az lenne, hogy egy előző Huawei vagy Honor telefonról kényelmesen átköltözzünk az új készülékünkre. Ez iOS-en óriási adathalommal (ezres nagyságrendű fotókkal, minden dokumentummal, beállításokkal, jelszavakkal, appokkal) is percek kérdése mindössze, nos itt egyáltalán nem működik.

Három fényleső, kéttónusú led és lézeres mérés

Három fényleső, kéttónusú led és lézeres mérés


Az app feldobál mindenféle QR kódokat, amit olvasgatni kell, aztán jelszavakat megjegyezni, millió engedélyt megadni, és.... Semmi. Egyszerűen nem működik. Igaz, sosem működött, de mostanra sem hozták helyre.

A másik, amin sokszor inkább jót röhög az ember, az a tárgy és étel felismerése. A Mate 20 Pro képes arra, hogy megmondja egy ételről, mennyi kalória található benne. Ez egy nagyszerű dolog lesz majd ha működik, csak az a baj hogy most még elképesztően buta. Nyilván egy narancsot vagy almát jó eséllyel beazonosít, de ha odatartjuk egy pogácsa fölé, akkor képes azt tortának nézni, és közölni, hogy kb 7000 kalória. Egy pogácsa.

De nem voltunk jobb helyzetben a virágcsokorral sem, amit nemes egyszerűséggel süteménynek nézett, ennek megfelelően ki is elemezte a kalóriatartalmát. A tárgy felismerés még mindig nem működik megfelelően minden helyzetben, bár a fejlődés jelentős, olyannyira, hogy akár a hálószobabútorról is megmondja, ki a gyártó, mennyibe kerül és mi passzol hozzá. Van amikor működik, de inkább nem.

Aztán itt van a beépített fordító. A rendszerbe integrált Microsoft Translate képes élőszót is fordítani, például magyarról angolra, sőt ki is mondja azt, de nyelvtani helyességet jobb ha nem keresünk a szavak mögött. Ez nem feltétlenül baj, csak így minek beletenni... Az olvasott szöveg fordítása meg inkább vicces mintsem hasznos, a Microsoft megoldása mondjuk úgí, nem kiforrott.

Nem lehet panasz sem a kinézetre, sem az anyaghasználatra

Nem lehet panasz sem a kinézetre, sem az anyaghasználatra


Persze, ezek a későbbi szoftverfrissítések során rengeteget fejlődhetnek majd, és az is fontos, hogy a telefon a teszt írásakor még több mint egy hétre van a megjelenéstől. Viszont az látszik, hogy a gyártó megpróbál minden funkciót bezsúfolni a készülékbe, még akkor is, ha az nem működik rendesen - viszont elmondhatják, hogy ezt is tudja...

Összegzés

A Huawei Mate 20 Pro jelenleg a legjobb Androidos telefon, gyakorlatilag minden szempontból. Hardveresen brutális, szoftveresen könnyen kezelhető, a funkciói, szolgáltatásai pedig messzemenően kielégítőek nem csak az átlagember számára, hanem munkaeszközként is.

A gyártó ezzel a készülékkel ért fel arra a csúcsra, amit már régóta ostromoz, és Androidos konkurencia ide, iPhone és iOS oda, elérték azt, hogy nem csak megkülönböztethető, hanem határozottan kívánatos készüléket tegyenek le az asztalra. Ennek meg is kérik az árát, a 330 ezer forintos készülék viszont a versenytársakhoz mérten megéri az érte leszurkolt összeget, megbízható, gyors és minden téren kiváló eszközt kap, aki a vásárlás mellett dönt.
 
  • Kamera
    9
  • Ár/érték
    8
  • Dizájn
    9
  • Hardver
    10

KIVÁLÓ KÉSZÜLÉK!

90%
11 hozzászólás

Kileah

5 éve, 10 hónapja és 25 napja

Imádom az iPhone-omat, de meg kell vallani, ez nekem nagyon tetszik. X-em van most, ez méretben és kinézetben is az eddigi legszebb, de a Plus (ami képernyőben kb ekkora) kicsit bumfordibb. Csak hát ezen sem iOS fut... mosolygó smiley

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 11 hónapja és 2 napja

Elképesztően szép telefon! meglepett smiley Tudásban is bitang. Az ár meg reális, 420K egy Note 9....

válasz erre

technomancer

5 éve, 11 hónapja és 4 napja

De vártam már ezt a tesztet! mosolygó smiley Nagyon sokáig gondolkodtam, hogy bele merjek-e vágni Huawei telefonba... A végső lökést a külföldi reviewk és ez a teszt adta meg, lesz egy Huawei Mate 20 Próm! mosolygó smiley Egyelőre megmarad a régi telefonom is (Galaxy S8), hátha nem jön be amit ez nyújt, de kezdek egyre jobban bízni abban hogy tényleg olyan telefont tett le most a Huawei ami frankón elveri a piacot.

válasz erre

Fikarc

5 éve, 11 hónapja és 7 napja

Komolyan nem hittem el, hogy ennyire sikeresek lesznek. Durva hogy egy ilyen telefont össze tudott rakni a Huawei és nem azért mert annyira **** cég lenne, hanem hogy közben mások (HTC, Sony!!!!) meg közben kinyiffant. Ez pedig abszolút csúcs, már a teszt alapján is. Alig várom hogy kipróbálhassam! mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 11 hónapja és 7 napja

Brutál szép telefon lett, a hardver meg igen durva! Szépen össze lett gyúrva az biztos! meglepett smiley Árban szerintem reális, manapság ennyi a csúcs.

válasz erre

TEchie

5 éve, 11 hónapja és 7 napja

Kiadós, masszív teszt, imádtam! Nem hittem hogy 90%-ot kap egy Huawei teló, azt meg végképp nem, hogy konkrétan elhúz mások mellett. Ebből is látszik, hogy a sok munka, nameg az innováció (ez a vezeték nélküli visszatöltés nagyon durva! mosolygó smiley ) megteszi a hatását, tényleg megcsinálták! meglepett smiley

Simán benne van a pakliban hogy karácsonykor erre cserélek.

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 11 hónapja és 8 napja

Nagyon király teszt lett! Azt hittem elfogultak az eddig olvasott tesztek, de ezek szerint nem. röhögő smiley Tényleg komoly telefon lett. Az ára hogy őszinte legyek, várható volt, előrendelésben meg órával együtt még nagyon jó is szerintem.

válasz erre

Porthos

5 éve, 11 hónapja és 8 napja

Hát ez a telefon odabasz! meglepett smiley Nem hittem volna egyébként, mert bár a P20-at is sokan szerették de azért voltak gondjai.

De ez nagyon durva. És rohadt szép!

válasz erre

betyár

5 éve, 11 hónapja és 8 napja

Komoly teszt. Jó a készülék is. Biztosan sokan fogják venni, de én Android miatt nem veszem.

válasz erre

Levi87

5 éve, 11 hónapja és 8 napja

Esküszöm sosem gondoltam volna, hogy egy Huawei telefonnal kapcsolatban ilyen tesztet fogok olvasni! meglepett smiley Ez durva, nagyon kinőtték magukat. meglepett smiley

válasz erre

Harder

5 éve, 11 hónapja és 8 napja

De vártam ezt a tesztet! Az a helyzet hogy váltás előtt állok, és nagyon reméltem hogy nem csak a külföldi lapokon, hanem itthon is ilyen pontokat zsebel be a teló. Már ránézésre imádom, de ez volt a végső lökés a előrendeléshez, köszi! mosolygó smiley

válasz erre