Itt egy videoklip, amit teljes egészében mobillal forgattak - interjú a Jetlag zenekarral

2018. október 28.
47.4331
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Magyarországon csütörtök este mutatkozott be a Huawei legfrissebb mobilos felhozatala, a Mate 20 család, aminek londoni premierjén az Androgeek csapata is részt vett, a készülékeket már akkor bemutattuk és azóta is aktívan nyúzzuk. Az új készülékekkel együtt egy másik újdonságról is fellebbentették a fátylat a hazai eseményen, ahol kiderült, hogy a Jetlag zenekar kizárólag Huawei Mate 20 Pro mobilokkal forgatta legújabb, Emlékbe című videoklipjét.
Advertisement


A 2016-ban alakul elektropop zenekar két tagja, Molnár Tamás és Czoller Bence exkluzív interjú keretében mesélt nekünk a klipkészítés menetéről és arról, mennyire volt nehezebb, vagy épp könnyebb kamerák helyett zsebbe való eszközökkel dolgozni. A Huawei-Leica együttműködésnek hála, a Mate 20 Pro kamerái valóban elképesztő képeket lőnek, de azért egy klip teljesen más történet, így kíváncsiak voltunk rá, mennyire volt kihívás a feladat.

A felvételeket Kínában, a Zhangye National Geoparkban és Pekingben készítették a srácok, a drónosnak tűnő felvételek pedig helikopterről és hőlégballonról készültek, szintén Mate 20 Próval. A részletekről kérdeztük a Jetlaget.

Honnan jött a klip témájának és az együttműködésnek az ötlete?

Régebb óta volt már az az ötletünk, hogy Kínában, a Zhangye színes hegyei között szeretnénk forgatni egy videoklipet, majd nem olyan régen a Huawei keresett meg minket, hogy mi lenne, ha mobiltelefonnal forgatnánk a legújabb anyagunkat. Az ötlet bár elsőre elég szürreálisnak hatott, megfogott minket és ahogy elkezdtünk dolgozni az ötleten, egyre megvalósíthatóbbnak tűnt a lehetőség. Így eldöntöttük, hogy ezt a két lehetőséget kötjük össze, a különleges, színes, mindenki számára látványos és szokatlan világot a Mate 20 Próval mutatjuk meg.

Hogyan történt a megvalósítás?

Még itthon egy hosszabb tesztelés előzte meg az utazást, próbálgattuk, mit tud az akkor még szinte csak prototípusként létező telefon. A helyszínen 4K-ban rögzítettük a vágóképeket, hogy utólag még tudjunk zoomolni a felvételeken. 120FPS-ben rögzítettünk nagyrészt és a dollyzoomot is sokszor használtuk. De kihasználtuk a készülék 960FPS-es szuperlassítását is, ezekből igen látványos részek kerültek a videoklipbe.

Az volt a célunk, hogy a laikus, de akár a profi szem se lássa, hogy ez az egész mobiltelefonnal készült. Sokat segített az is, hogy annyira durva a készülék aksija hogy egész nap 4K-s felvételeket készíthettünk, reggel 6-tól este 10-ig forgattunk. Készültünk mindenféle töltőkkel, superchargerrel, de nem kellett használnunk őket. Óriási előny volt az is, hogy a 128GB tárhelyre a teljes, több napos forgatás nyersanyaga ráfért, nem kellett azzal szenvednünk, hogy félóránként lementsük az anyagot, mint más kameráknál.

A Jetlag kiemelte, milyen szép képet csinál este a Mate 20 Pro

A Jetlag kiemelte, milyen szép képet csinál este a Mate 20 Pro


Mennyiben volt más mobiltelefonnal forgatni, mint kamerákkal?

Az is fontos volt, hogy Kínában nagyon nehéz engedélyeket szerezni forgatásokhoz, szigorúak a kamerás forgatás szabályai, de a mobilokkal gyakorlatilag úgy tudtunk forgatni, mint a turisták. Mivel a zenekarnak alapvetően ars poeticája a zene - utazás - forgatás háromszög, így helyszníbejárásra tulajdonképpen nincs lehetőség, fontos hogy azonnal tudjunk improvizálni, pillantok alatt reagálni az adott helyzetre, ezt nehéz kamerákkal, objekítv-táskákkal és különböző felszerelésekkel megtenni.

Érdekesség még hogy amikor elkezdtük a nyersanyagot effektezni, rájöttünk hogy erre igazából nincs is szükség, mert a telefon olyan felvételeket készített, hogy elég volt azt megfényelni a komolyabb utómunka helyett. Így ami a klipben látható, tulajdonképpen tényleg a Mate 20 Pro képességeit mutatja. Az utómunkánál egyébként DaVinci Resolve-ban készült a fényelés, a vágást pedig Adobe Premiere Próval végezték.

Kérdésünkre a srácok még elmondták hogy külső képstabilizátort, gimbalt és állványt használtak bizonyos esetekben, de sokszor bízták magára a telefonra a képstabilizálást. Három készüléket vittek magukkal, az egyikkel készült a klip, a másikkal a werkanyagot készítették, a harmadik pedig a főszereplője volt a klipnek.

A kedvenc funkciók között a 120FPS-t említették, a legextrábbnak pedig a 960FPS-t tartotta a Jetlag két tagja. Az éjszakai felvételek minőségét pedig egyenesen szürreálisnak tarják. A Huawei új zászlóshajójáról hamarosan mi is tesztben mondjuk el véleményünket.

A Mate 20 Próval forgatott videoklip végeredménye pedig itt látható:

Nézd nagyban ezt a videót!



londoni premierjén az Androgeek csapata is részt vett, a készülékeket már akkor bemutattuk és azóta is aktívan nyúzzuk. Az új készülékekkel együtt egy másik újdonságról is fellebbentették a fátylat a hazai eseményen, ahol kiderült, hogy a Jetlag zenekar kizárólag Huawei Mate 20 Pro mobilokkal forgatta legújabb, Emlékbe című videoklipjét. '>
9 hozzászólás

Ronalddo

5 éve, 10 hónapja és 7 napja

Ez elég durva. Pár év és filmek is mobillal forognak majd eskü. Valami Eminem klip is készült egyébként mobillal, csak az más telefonnal. Durva na.

válasz erre

Levi87

5 éve, 10 hónapja és 7 napja

Hát... Az van hogy ez ***** jó. Ahol a technika ma tart ilyen szempontból, az döbbenet. Se óriási kamera, nagy lencsékkel, se semmi, pár srác meg egy mobil. Ez rohadt durva.

válasz erre

WickedSick

5 éve, 10 hónapja és 8 napja

Hihetetlen időket élünk. Egy egyszerű telefonnal feltudunk venni komplett egész estés filmeket, videóklippeket, és az internetnek köszönhetően pillanatok alatt megmutathatjuk a nagyvilágnak. Lehet bármit mondani, de régen ez jóval nehezebb volt.

válasz erre

CharlieFirpo

5 éve, 10 hónapja és 8 napja

Na az nem semmi hogy ez egy mobillal készült! meglepett smiley nem mondanám meg.

válasz erre

login_password

5 éve, 10 hónapja és 8 napja

Elég jó lett a klip.

válasz erre

Fikarc

5 éve, 10 hónapja és 8 napja

A zene nem az én műfajom, de az lenyűgöző hogy itt tartunk, de tényleg. Azt hiszem pont itt olvastam még régebben hogy valami horrorfilm is készül iPhone-nal, na az is durva! röhögő smiley

Mi mindent meg lehet már szoftveresen csinálni... meglepett smiley

válasz erre

Porthos

5 éve, 10 hónapja és 8 napja

Komoly erődemonstráció ez! kacsintó smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 10 hónapja és 8 napja

Basszus de király lett! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

5 éve, 10 hónapja és 8 napja

Meg nem mondanám hogy mobilos! meglepett smiley

válasz erre