Világrekordot döntött a Neuralink riválisa, 4096 elektródát ültettek be egy emberi agyba

2024. június 03.
9.9511
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Neuralink egyik nagy riválisa, a Precision Neuroscience vállalat a közelmúltban egy elképesztő rekordot döntött, ugyanis sikerült több mint 4096 elektródát ültetni egy emberi agyba, ami lehetővé teszi a több adat bevitelét az agyba, ami befolyásolja az interfész rendszer képességeit.

Egyre több vállalat lép be az agy-számítógép interfészek piacára, hiszen már nem csak a Neuralink kísérletezik, hanem a francia Inculsive Brains is, valamint az amerikai Precision Neuroscience vállalat is. Az agy-számítógép interfészekkel foglalkozó cég most túlszárnyalta a korábbi, tavaly felállított 2048-as rekordját, ugyanis most több mint 4096 elektródát sikerült beültetni.

A rekordot 2024 áprilisában érték el a New York-i Mount Sinai kórházban folyó klinikai vizsgálat során, ahol a Precision Neuroscience implantátumát tesztelik. A cég a Layer 7 Cortical Interface-t használta, egy vékony filmes mikroelektróda-tömböt, amelyet úgy terveztek, hogy az agykéreghez illeszkedjen a szövetek károsítása nélkül. Mindegyik mikroelektróda tömb 1024 elektródát tartalmaz, amelyek átmérője 50 és 380 mikron között van, és egy testreszabott hardver interfészhez csatlakozik.

Amikor az agy információt dolgoz fel vagy cselekvést kezdeményez, elektromos jeleket generál. A Precision vékonyréteg-technológiája mikron léptékben képes rögzíteni ezeket a jeleket, és példátlan képet nyújt az agyi tevékenységről. Ez rengeteg lehetőséget kínál az orvosok számára például egy műtét során, ahol nagyon precízen kell eljárni.

A kutatók négy Precision tömböt helyeztek el a páciens agyának felületén, ami körülbelül 8 négyzetcentiméteres területet foglal el az elektródákkal. A Precision rendszere mind a négy tömbből streamelte a kérgi adatokat, így az agy motoros-szenzoros határvonalának részletes vizualizációját generálta. A vállalat úgy véli, hogy már 2025-ben piacra kerülhet első kereskedelmi termékük.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nagyon szépen halad a dolog, jó látni.

válasz erre

Tommy

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Wooooow de kemény! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Ejha, az igen! meglepett smiley Brutál.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 hete és 6 napja

Ijesztő még belegondolni is! meglepett smiley

válasz erre