Történelmet írt a Nova-C, sikeresen landolt a Hold felszínén

2024. február 23.
4.6811
marco profilja, adatai
marco
Magyar idő szerint ma 0 óra 23 perckor az amerikai Intuitive Machines által gyártott leszállóegység, a Nova-C sikeres landolást hajtott végre a Holdon, ezzel pedig ez lett az első olyan, privát cég készítette űreszköz, amelynek épségben sikerült eljutnia és landolnia közeli kísérőnk felszínén.

A Nova-C és maga az Odüsszeusz űreszköz az első olyan eszközök és programok egyike, amelyet a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) (Kereskedelmi Hold - hasznos teher szolgáltatások) szerződésének keretében hoztak létre - ezek az eszközök fognak a jövőben olyan Hold-feladatokban részt venni, amelyeket teljes egészében az amerikai űrügynökség megbízására, azonban a NASA-n kívül fejlesztenek.

A leszállóegység egyébként teljesen önállóan, emberi beavatkozás nélkül hajtotta végre a műveletet, az eszköz ugyanis olyan érzékelőkkel lett felszerelve, amelyeknek feladata autonóm módon a veszély érzékelése és elkerülése volt - ez pedig, a siker fényében, tökéletesen működött. A leszállási művelet nagy részét élőben közvetítették, azonban magát a landolást nem, itt egy nagyjából 15 perces üres várakozás következett, ami után elkezdtek érkezni a jelek a leszállási zónából, a Hold déli sarkától mintegy 300 kilométerre található Malapert kráter mellől, és a landolást sikeresnek minősítették.

A NASA igazgatója, Bill Nelson egy bejelentkezésben értékelte a sikeres műveletet és kiemelte, hogy az IM-1 küldetés az első olyan amerikai űrművelet volt az egykori Apollo-17 1972 decemberi leszállása óta, amelyben amerikai űreszközt juttattak sikeresen a Holdra. Ahogy fogalmazott: "Több mint fél évszázad után az Egyesült Államok ma visszatért a Holdra".

A Nova-C egyébként nem sokáig fog jeleket küldeni a közeli égitestről, hiszen kizárólag napenergiával tud működni, amely nagyjából egy hetet jelent, akkor ugyanis beköszönt a landolási zónában a sötétség. Mint ismert a jelenlegi sikerek előtt több kudarc is bekövetkezett, hiszen az Astrorobotic, az ispace és a SpaceIL sem tudott landolni a Holdon.

Nézd nagyban ezt a videót!

Kép forrása: Intuitive Machines
7 hozzászólás

Hentes

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Látom fb poszt alatt azért az összeesküvés elméletes brigád rendesen beindult! röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Ez azért nem semmi projekt egy magáncégtől!

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Ehhez fél évszázad kellett basszus, durva.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 hete

Nah, csak sikerült! Ciki lett volna ha nem.

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 3 hete

Szép eredmény! mosolygó smiley VÉGRE! röhögő smiley

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 3 hete

Hihetetlen hogy valakinek végre sikerült.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete

Na végre!!!!!! mosolygó smiley Nem semmi sztori.

válasz erre