Eljutott a Holdig az első magánkézben lévő szonda, de egyelőre nem érik el

2023. április 25.
5.2441
csirkee profilja, adatai
csirkee
Még tavaly decemberben indult útjára az ispace japán magán űrvállalat első holdszondája, mely arra készült, hogy privát vállalatként a világon elsőként leszálljon a Holdon a Hakuto-R M1 egységükkel, ami a mai napon talán meg is történt, ám egyelőre nem tudnak kommunikálni az eszközzel.

A leszállást magyar idő szerint 18:40-re időzítette az ispace, melyet élőben lehetett nézni a vállalat YouTube csatornáján. Az űrszonda még tavaly decemberben indult el, melyet a SpaceX Falcon 9 rakétájával juttattak az űrbe, ekkor a szerkezet lenyűgöző fotót készített a Földről, ahogy elkezdett távolodni tőle.

A szonda magával vitte az Egyesült Arab Emírségek űreszközét, a Rashid holdjárót, melyen két nagy felbontású kamera, mikroszkóp, hőkamera és egyéb berendezések találhatóak, melyekkel a Hold felszínét fogják vizsgálni. A Hakuto-R M1-en egy másik eszköz is utazott, méghozzá a Japán űrügynökség (JAXA) labdaszerű robotja, mely szintén a felszínt fogja vizsgálni.

A leszállás során megszakadt a kommunikáció az űrszondával, így egyelőre nem lehet biztosra venni a misszió sikerét. Takeshi Hakamada, az ispace vezérigazgatója elmondta, hogy egyelőre nem tudják megerősíteni a landolást. Amennyiben új információk érkeznek, frissíteni fogjuk a cikkünket.

Nézd nagyban ezt a videót!



4 hozzászólás

Levi87

1 éve, 22 napja

Milyen szomorúak voltak baszki? Nagy csalódás lehet nekik.

válasz erre

inkognito

1 éve, 22 napja

Kár, hogy nem jött nekik össze.

válasz erre

Porthos

1 éve, 22 napja

Bakker. szomorú smiley Azért még hátha...

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 23 napja

Ohh bakker. meglepett smiley Csak feléled a cucc...

válasz erre