Szijjártó Péter: megvan ki lesz hazánk következő űrhajósa

2024. május 27.
13.3171
csirkee profilja, adatai
csirkee
Farkas Bertalan után hamarosan újabb magyar fog az űrbe utazni, miután szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram hosszas kiképzést követően lezárult, melyre korábban 240-en jelentkeztek, végül négyen maradtak versenyben, akik Amerikába utaztak, ahol különféle kiképzéseken estek át. A döntés végre megszületett és a 32 éves Kapu Tibor képviselheti majd hazánkat a Nemzetközi Űrállomáson 2024 végén vagy 2025 elején egy harmincnapos kutatási misszió keretein belül.

A tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát. Szijjártó Péter úgy fogalmazott:

A tegnapi éjszaka folyamán a szakértői bizottság meghozta végleges döntését mindenféle szempontot mérlegelve, és ez úgy szól, hogy Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök lehet a következő magyar kutatóűrhajós, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott. Mindketten ugyanazt a kiképzést fogják végigcsinálni, tehát ha adott esetben valamilyen ok miatt cserére van szükség, akkor sem veszik kárba az eddigi munka.Fotó: MTI/Külgazdasági és Külügyminisztérium
3 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 hete

Tök menő. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 hete

Na végre lesz újra saját űrhajósunk!

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete

Hát hajrá. Jusson is fel... röhögő smiley

válasz erre