Olyan erős volt a májusi geomágneses vihar, hogy még a Föld alatt is érezni lehetett

2024. május 23.
14.4771
csirkee profilja, adatai
csirkee
Idén május 11-én volt az elmúlt 20 év legnagyobb geomágneses vihara, melynek során a sarki fény olyan helyeken is észlelhető volt szabad szemmel, mint Magyarország, ám az Ocean Networks Canada (ONC) legfrissebb beszámolója szerint még az óceánok mélyén is észlelni lehetett a zavart a Föld mágneses mezejében.

A napkitörésből származó részecskék nem csak a légkörre és például a mezőgazdasági gépekre voltak hatással, hanem az ONC által az óceánok mélyére telepített műszerek is jelentős zavarokat észleltek a Föld mágneses mezőjében. Ezek az eszközök 2,7 kilométeres mélységben találhatóak Kanada partjainál.

A szervezet elnöke szerint először azt hitték, hogy földrengés volt, azonban ezt a feltevést hamar elvetették, mert túl sokáig tartott az anomália. A mélyebb elemzés során derült ki, hogy a geomágneses vihar okozta a rögzített értékeket a közel 3 kilométeres mélységben. A kutatók szerint ezek az adatok segíthetnek abban, hogy jobban megértsük egy ilyen esemény milyen hatással van a bolygónkra.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 4 napja

Nagyon kemény. meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 5 napja

Egyre jobb. röhögő smiley

válasz erre

XTomiX0029

1 hónapja, 5 napja

mi jön még.....

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 5 napja

Az a kemény! meglepett smiley

válasz erre

techiii

1 hónapja, 5 napja

Az nem semmi, komoly hatása volt mindenre.

válasz erre