Észak-Amerikában komoly problémát okozott a farmerek körében a geomágneses vihar

2024. május 14.
4.8102
csirkee profilja, adatai
csirkee
A hétvégén az elmúlt évek legerősebb geomágneses vihara érte el a Földet, aminek következtében gyönyörű sarki fényt lehetett megfigyelni szerte a világon - többek között hazánkban is -, ám fennakadásokat is okozott a jelenség, ugyanis az észak-amerikai farmerek nem tudták elvetni a kukoricát.

Több amerikai és kanadai gazdálkodó is arról panaszkodott, hogy le kellett állni a vetéssel a földeken, ugyanis a geomágneses vihar oly annyira megzavarta a traktorok és a mezőgazdasági gépek navigációs rendszerét, hogy péntek estére működésképtelenné váltak. Köztudott, hogy az erőteljes napkitörések és napszelek zavart okozhatnak a GPS rendszerekben, valamint a rádókapcsolatokban is.

Több gazdaságnál is kisebb pánik alakult ki, mivel éppen a kukoricavetés kellős közepén vannak és a legtöbb eszköz nem működött. Patrick O'Connor, egy minneapolisi gazda a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy soha nem tapasztalt még ilyet karrierje során. A Nap 11 éves ciklusának a csúcsához közeledik, így nem meglepőek az egyre erősebb napkitörések és napszelek, melyek megzavarják a Föld geomágneses terét.
hazánkban is -, ám fennakadásokat is okozott a jelenség, ugyanis az észak-amerikai farmerek nem tudták elvetni a kukoricát.'>
3 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hete és 1 napja

Hát sajna ez ilyen... lehetett tudni hogy lesz, fel kellett volna készülni.

válasz erre

Porthos

1 hete és 1 napja

Hát igen, várható volt hogy bezavar.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hete és 1 napja

Durva hogy milyen kellemetlenségeket tud okozni! mosolygó smiley

válasz erre