Musk egy újabb szuperszámítógépet épít, most éppen a Teslának

2024. július 09.
4.9461
csirkee profilja, adatai
csirkee
Elon Musk egyszerre két szuperszámítógépet is épít, egyet az xAI számára, egyet pedig a Tesla számára, hogy előmozdítsa a teljes önvezetést, melyekhez az Nvidia grafikus processzorait szeretné használni, ráadásul nem is keveset, miközben így is hatalmas hiánycikk a termék.

A Tesla kibővíti texasi Gigafactory gyárát, hogy helyet kapjon benne egy szuperszámítógép, ami segíthet fejleszteni az elektromos autók önvezető képességeit. Ehhez 50 000 db Nvidia grafikus processzorra lesz szüksége a vállalatnak, a szervereket pedig a Dell és a Supermicro (SMC) biztosítja majd. Musk becslései szerint az egység 130 MW-ot fog fogyasztani, de akár 500 MW-ra is fel lehet majd skálázni.

Mindeközben egy másik szuperszámítógép is épül az xAI, azaz a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat számára is, ahol várhatóan 100 000 db Nvidia H100 grafikus feldolgozóegységet (GPU) fognak felhasználni. Emellett a tervek szerint jövő nyárra 300 000 Nvidia B200 GPU-ra frissítik a rendszert. Mindkét szuperszámítógép-projektet a San Jose-i székhelyű Super Micro Computer Inc. (Supermicro) megoldásai hűtik majd le.

4 hozzászólás

betyár

4 napja és 12 órája

Mire elkészül..

válasz erre

CharlieFirpo

5 napja és 1 órája

Lesz ám áramzabálás. röhögő smiley

válasz erre

Mordorer

5 napja és 3 órája

Uhhh azért ott lesz teljesítmény! meglepett smiley

válasz erre

TEchie

5 napja és 4 órája

Mi energiát fognak felhasználni.

válasz erre