Maradandó halláskárosodást okozhatnak a videojátékok

2024. február 05.
8.9611
csirkee profilja, adatai
csirkee
A videojátékokról már számtalan alkalommal bizonyosodott be, hogy vannak pozitív és negatív hatásai is az emberre, most egy friss tanulmány azt állítja, hogy súlyos halláskárosodást okozhatnak, amennyiben órákon keresztül fejhallgatójával a fejünkön játszunk.
 

A videojátékok segítenek a hétköznapokban, hogy az ember kicsit kikapcsolódjon, ám vannak akik túlzásba tudnak esni és függőkké válhatnak, ami elég káros tud lenni, ahogy az is, ha túl sokáig használjuk a fülhallgatókat. A hang sokak számára a videojáték-élmény fontos részét képezi, ám keveset tudni ennek a hatásáról, egy kutató csoport összeszedte az összes eddig készült tanulmányt, hogy egy pontosabb képet kapjanak.

A kutatók 14 tanulmányt vizsgáltak át, melyekben összesen több mint 50 000 ember vett részt kilenc különböző országból, és mindegyik a halláskárosodás és/vagy fülzúgás és a videojátékok közötti kapcsolatra összpontosított. A dokumentumokból kiderült, hogy a hangintenzitás növekedésével a biztonságos expozíciós idő drasztikusan csökken. Egy háromórás játékmenet nagy hangerővel sokkal maradandóbb károkat okozhat, mint egy 15 perces, ugyanazon a szinten.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a felnőttek biztonságosan elviselik a körülbelül 80 dB-es zajszintet heti 40 órán keresztül, 90 dB esetén már csak négy órára csökken, mielőtt halláskárosodást kockáztat. A kutatók azt javasolják, hogy a hangerőt vegyük lejjebb és többet pihentessük a fülünket egy-egy csata között.
pozitív és negatív hatásai is az emberre, most egy friss tanulmány azt állítja, hogy súlyos halláskárosodást okozhatnak, amennyiben órákon keresztül fejhallgatójával a fejünkön játszunk.'>
5 hozzászólás

Porthos

3 hete és 5 napja

Általánosságban elhiszem hogy lehet probléma, viszont én rengeteget hallgattam nagy hangerőn játékot, filmet, zenét éveken át és igazándiból semmi nem lett a fülemmel. Szóval ez egyénfüggő is szerintem.

válasz erre

Ronalddo

3 hete és 5 napja

Hát, mint sok más...

válasz erre

Mordorer

3 hete és 6 napja

Én már rászoktam egy ideje, hogy kb óránként beiktatok 10 perc szünetet. Állni is kell, inni is meg kajálni is. mosolygó smiley Kezem sem fáj annyira meg hát igen nyilván a hallásom se mindegy.

válasz erre

Fikarc

3 hete és 6 napja

Na igen, ezt mondd el a gyereknek. Én is le****tam amikor gyerek voltam. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 hete és 6 napja

Sajna ez mindennel így van ami hangosan szól, viszont tény hogy a játékba nagyon bele lehet merülni rohadt sok órára. röhögő smiley Időnként ezért is állok fel tíz percre.

válasz erre