Itt az új beton, ami 17-szer jobban ellenáll a repedéseknek, mint a hagyományos

2024. június 25.
6.4941
csirkee profilja, adatai
csirkee
Már egy ideje dolgoznak azon a tudósok, hogy létrehozzanak egy strapabíróbb betont, ami ellenállóbb, olcsóbb és közben a környezetet sem károsítja, most pedig úgy tűnik sikerült egy ilyen betont kifejlesztenie az amerikai Princeton Egyetem mérnökei, mely 17-szer repedésállóbb, mint a most használt beton.

Tavaly nyáron a kutatók kávézaccal próbálkoztak, hogy egy erősebb betont hozzanak létre, aminek a tesztelése már zajlik, miközben a Princeton Egyetem mérnökei elkezdtek dolgozni egy másik technológián. A kutatók hatszögletű betonlapok közé vékony polimerréteget illesztettek be, így egy 17-szer repedésállóbb betont kaptak, és 19-szer jobban deformálódik.

A nyomás alatti nyújthatóság fontos, mivel így kevésbé lesz törékeny a beton. A kutatók az új, repedésálló betont egy, a természetben megtalálható anyagból tervezték, ez pedig nem más, mint a kagyló héjak belső felét borító, úgynevezett gyöngyház bevonat. Ezt a réteget néhány mikrométer vastag aragonitkristályok alkotják, amiket egy rugalmas biopolimerekből álló kötőanyag tart össze. Ez lehetővé teszi, hogy a héjak sokkal erősebbek legyenek, mint ha csak egy szilárd tárgy lennének.

A kutatók elárulták, hogy nem leutánozni akarják a gyöngyházat, hanem meg akarják tanulni azt a folyamatot, ahogy ezek létrejönnek, hogy szélesebb körben is lehessen használni. A mérnökök szerint nem csak beton esetén lehetne a technológiát használni, hanem más anyagok esetében is, például a porcelán.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hete és 5 napja

Érdekes újítás, de jobb lenne lassan valami környezetbarátabb építőanyagban gondolkodni inkább.

válasz erre

Harder

2 hete és 5 napja

Hát random betonozók biztos nem fognak áttérni erre...

válasz erre

zender

2 hete és 5 napja

Hát érdekesen néz ki, de biztos jó.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hete és 5 napja

A borsodi brigádok lájkolják ezt.

válasz erre

Porthos

2 hete és 5 napja

Hát ez se lesz egy olcsó megoldás. meglepett smiley

válasz erre