Minden építkezés alapja a beton, melyet egy hétköznapi hulladékkal, a kávézaccal fel lehet turbózni, ezáltal állítólag sokkal erősebbé lehet tenni - állítja az ausztrál RMIT Egyetem anyagkutatója, megfelelő előkészületekkel a betonkészítéshez szükséges homok egy részét helyettesíteni lehetne.
A fogyasztók évente nagyjából 18 millió tonnányi kávézaccot termelnek, melynek nagy része a szemétben végzi, újrahasznosítás nélkül - pedig köztudott, hogy a növények szeretik és a szépségápolásban is hasznát lehet venni. Egy friss tanulmány szerint azonban a homok 15 százalékának kávézaccra cserélése 30 százalékkal erősebb betont eredményez.
Az építőipar képes lenne a teljes zaccmennyiséget felhasználni. Mindennek több előnye is van, egyrészt eltűnik a kávézacc, ami egyébként metánt bocsát ki, másrészt az egyre fokozódó homokhiányt is enyhíteni lehetne. Mielőtt bárki elkezdené az otthon használt kávézaccot a betonba keverni, fontos megjegyezni, hogy felhasználás előtt 350 fokon gyakorlatileg el kell égetni, az így kapott "bioszenet" lehet felhasználni a betonban.
A kutatók szerint a bioszén képes megkötnii a nedvességet, ezzel pedig meggátolja, hogy a beton belseje kiszáradjon és mikrorepedések keletkezzenek rajta.