Így fénylik az Uránusz a James Webb legújabb fotóján

2023. december 19.
18.5491
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp már nem először készít fotókat a jeges Uránusz bolygóról, ám ilyen részleteset még sosem készített, ugyanis a képen látszódnak a planéta holdjai és gyűrűi, valamint még a viharok is látszódnak, és a teljes sarki sapka is feltűnik.

Idén áprilisban már készített a James Webb egy hasonló fotót az Uránuszról, ám a mostanin még több részletet lehet látni a bolygóról. A fotóhoz az űrteleszkóp infravörös kameráját használta, hogy látszódjanak a viharok, a gyűrűk és még a szezonálisan felbukkanó sarki sapka is. Mivel az Uránusz az oldalára billen, ami miatt a sarki sapka feltűnőbbé válik, mivel a bolygó pólusa a Nap felé mutat, és több napfényt kap.


Az Uránusz 2028-ban éri el következő napfordulóját, és a csillagászok figyelni fogják a bolygó légkörének változásait. Ennek a jégóriásnak a tanulmányozása segíthet a csillagászoknak megérteni a hasonló méretű bolygók kialakulását és meteorológiáját más csillagok körül. A Webb teleszkóp ezzel a képpel sikeresen megörökítette a bolygó halvány belső és külső gyűrűit, beleértve a megfoghatatlan Zeta gyűrűt is, mely a bolygóhoz legközelebb eső rendkívül halvány és diffúz gyűrű.


4 hozzászólás

CharlieFirpo

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Elképesztően látványos!

válasz erre

Fikarc

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Ez igen!

válasz erre

Kisfaludy82

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Brutál!

válasz erre

Porthos

7 hónapja, 1 hete és 6 napja

Wooooow, nagyon látványos! meglepett smiley

válasz erre