A portugáliai Coimbra Egyetem kutatócsoportja 85 korábbi tanulmányt vizsgált meg különböző kontinensekről, és elemezték a kávé kapcsolatát a halálozási arányokkal és az egészségügyi mutatókkal. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a legtöbb felnőtt számára mérsékelt és biztonságos mennyiségnek tartja napi 400 mg koffein (3-5 csésze kávé) elfogyasztását - terhes és szoptató nők esetében ez a mennyiség napi 200 mg.
Ezekben a tanulmányokban enyhe, de észrevehető kapcsolat van a kávéfogyasztás és az egészségi állapot javulása között. Az új tanulmány szerint a kávé képes akár 1,84 évvel megnövelni az élettartamot, miután a fekete nedű képes pozitív hatással lenni az izom-, szív- és érrendszeri, mentális és immunrendszeri funkciók megőrzésére. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy csak mértékletes kávéfogyasztás lehet egészséges, mindezek mellett fontos a sport és a megfelelő táplálkozás is.