A kávénak sokféle pozitív hatása van, nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy a kávéfogyasztás csökkenti az akut vesekárosodás kockázatát, most pedig akár az életünket is meghosszabbíthatja, derül ki egy friss tanulmányból. Az ausztrál kutatók szerint a kávébabban lévő vegyszerek képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a korai halálozásnak a kockázatát.
A kutatócsoport információkat gyűjtött 450 000 önkéntes táplálkozási szokásaiból, konkrétan arról, hogy általában mennyit és milyen kávét isznak, mindezt több mint 12 éves követési időszakon keresztül. Az eredmények azt mutatták, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri megbetegedések alakuljanak ki. A halálozás legnagyobb csökkenése azoknál volt megfigyelhető, akik naponta két-három csésze koffeinmentes, őrölt vagy instant kávét fogyasztottak.
Akik napi egy-öt csésze őrölt és instant kávét ittak, azoknak volt a legalacsonyabb a szívritmuszavar vagy rendellenes szívverés kialakulásának kockázata. A fekete ital több mint 100 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz, melyek hatással lehetnek az emberi egészségre, de még tovább kell vizsgálódni, hogy kiderüljön melyek a leghatásosabbak.