Brutális, 345 millió eurós büntetést kapott a TikTok

2023. szeptember 15.
19.0291
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az ír adatvédelmi bizottság megállapította, hogy a kínai székhelyű népszerű közösségi médiaplatform megsértette az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) szabályait, amikor a fiatalabb felhasználók személyes adatait feldolgozta, ezért pedig komoly bírságot kapott.

Már nem először kell a hatóságokkal szembenézni a TikTok-nak, akik nemrégiben nyitották meg első adatközpontjukat Írországban, ahol hamarosan az európai felhasználók adatait fogják tárolni. Mindeközben az Ír Adatvédelmi Bizottság azt vizsgálta, hogy a TikTok betartotta-e a 13 és 17 év közötti felhasználókra vonatkozó adatvédelmi kötelezettségeit 2020. július 31. és december 31. között.

Kiderült, hogy több szabálytalanságot is találtak, ugyanis a fiatalok profiljait a vállalat alapértelmezés szerint nyilvánosra állította, ezzel pedig törvényt sértettek, mivel így könnyedén hozzá lehetett férni a fiatalok adataihoz. Sőt, még videóikat is fel lehetett használni más videókban. Ezenkívül a szabályozó megállapította, hogy a TikTok lehetővé tette a gyermekfelhasználók fiókjainak párosítását a felnőtt felhasználók fiókjaival anélkül, hogy ellenőrizte volna, hogy az adott személy a szülő vagy a gyám.

Mindezeket figyelembe véve a hatóság 345 millió eurós büntetést szabott ki. Nem ők az egyetlenek, akiket azért büntetnek meg, mert nem kezelték megfelelően a fiatalkorúak adatait, az Instagram is kapott korábban hasonló büntetést.
4 hozzászólás

Mordorer

2 hónapja, 3 hete és 6 napja

Korrekt.

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja,

Mondjuk elég kemény, hogy lesz*rták a GDPR-t...

válasz erre

Fikarc

3 hónapja,

Nagyon helyes!

válasz erre

Levi87

3 hónapja,

Azért az egy érezhető összeg még nekik is!

válasz erre