Advertisement

163 milliárd forintnyi büntetést kapott az Instagram a GDPR-szabályok megsértése miatt

2022. szeptember 06.
23.7411
csirkee profilja, adatai
csirkee
Ismét komoly pénzbüntetést kapott a Meta, ugyanis képmegosztó közösségi oldalát Írország adatvédelmi hatósága, a Data Privacy Commissioner (DPC) 405 millió euróra büntette amiért a tizenéves felhasználók adatait nem kezelték megfelelően.

A 163 milliárd forintnak megfelelő büntetés rekord összegnek számít, korábban kevés alkalommal volt ehhez hasonló bírság, de az ír adatvédelmi hatóság szerette volna ezzel felhívni a figyelmet arra, hogy a kiskorúak adataival nem érdemes visszaélni. A hatóság 2020-ban kezdte el vizsgálni az Instagram adatkezelési gyakorlatát, különös képen a 13-17 éves korosztályra fókuszálva. A vizsgálat során kiderült, hogy a fiatalok e-mail és telefonszám adatait nyilvánosan feltüntette a vállalkozás, ami összeférhetetlen a hatályos jogszabályokkal.

Természetesen a Meta azonnal reagált a bírságnak és túlzónak találta azt, ugyanis amióta kiderült, hogy a hatóság vizsgálatot indított ellene, mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a GDPR szabályoknak. Ennek megfelelően például módosították az adatkezelési gyakorlatokat is, a 18 év alatti gyerekek fiókjai automatikusan privátra vannak állítva.
4 hozzászólás

Levi87

5 hónapja, 4 napja

Uhhhhh az szép összeg!

válasz erre

techiii

5 hónapja, 4 napja

Nem semmi összeg.

válasz erre

CharlieFirpo

5 hónapja, 5 napja

Az azért már egy érezhető összeg.

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 5 napja

Az durva bakker!

válasz erre