A NASA képet küldött a Holdra zuhant japán magánszondáról

2023. május 25.
20.0861
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az ispace japán magán űrvállalat még tavaly decemberben indította útjára első holdszondáját, mely a tervek szerint áprilisban landolt volna a Holdon, ám sajnos ez végül nem jött össze a csapatnak, ugyanis leszállás során felrobbant az eszköz, melyről most a NASA űrszondája készített felvételt.

A japán Hakuto-R M1 egység az áprilisi holdra szállás közben semmisült meg, valószínűleg nem sikerült kellően lelassítani, emiatt végül megsemmisült. Az ispace csapata azonban nem adja fel és hamarosan új missziót indítanak. Addig pedig meg lehet nézni a NASA, a Hold körül keringő műholdjának, a Lunar Reconnaissance Orbiter-nek (LRO) a felvételeit.

Az űreszköznek sikerült lefotóznia azt a helyet, ahol becsapódott a Hakuto-R M1. A Lunar szonda még április 26-án, a japán missziót követően készített felvételeket a Holdról azon a helyen, ahol a holdszondának landolnia kellett volna. A képeket az Arizonai Állami Egyetem kutatói megvizsgálták, összesen négy nagyobb törmeléket sikerült azonosítaniuk. Valamint némi változás történt a Hold felszínén.



landolt volna a Holdon, ám sajnos ez végül nem jött össze a csapatnak, ugyanis leszállás során felrobbant az eszköz, melyről most a NASA űrszondája készített felvételt.'>
4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 3 hete és 1 napja

Nabakker. Pedig drukkoltam.

válasz erre

petrovicsz

11 hónapja, 3 hete és 1 napja

Uhhh kemény landolás volt. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 3 hete és 1 napja

Hát ebből nem sok maradt.

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 3 hete és 1 napja

Hát ez az akció nem sikerült túl fényesen. Már amikor élőben néztem, látszott hogy túl gyors az ereszkedés, gyakorlatilag zuhant.

válasz erre