A NASA egy hatalmas lávatavat talált a Jupiter Io holdján

2024. április 22.
6.5521
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Jupiter egyik legizgalmasabb holdja, az Io, melyen már 4,75 milliárd éve folyamatos a vulkanikus aktivitás, most pedig az Amerikai Űrkutatási Hivatal Juno űrszondája egy hatalmas, 200 kilométer széles lávatavat talált a felszínén, melyen még kis szigetek is találhatóak.

A Juno űrszonda 1500 kilométerre közelítette meg az Io felszínét, hogy még több adatot tudjanak gyűjteni erről az izgalmas holdról, amire nem csak a Jupiter gravitációs ereje hat erősen, hanem még három szomszédos hold is. A Juno adatai alapján a NASA grafikusai készítettek egy animációt is a Loki Patera lávatóról, mely egy 200 kilométer széles tó a felszínen.

A Loki Paterában kisebb-nagyobb szigetek találhatóak, valamint egy aktív vulkán. Az űrügynökségnek a frissen kapott adatokból az is kiderült, hogy miért tükröződik az Io felszíne. A kutatók rájöttek, hogy hogy a vulkanikus aktivitás miatt tükörsima, olvadt üvegre vagy obszidiánra hasonlító ásvány borítja a felszín egy részét.

Nézd nagyban ezt a videót!aktivitás, most pedig az Amerikai Űrkutatási Hivatal Juno űrszondája egy hatalmas, 200 kilométer széles lávatavat talált a felszínén, melyen még kis szigetek is találhatóak.'>
5 hozzászólás

Porthos

2 hónapja, 3 hete és 4 napja

Durva látvány lehet egyébként.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

De jó lenne, ha elérnénk oda még az én életemben. Érdekes hely lehet.

válasz erre

Levi87

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Wow de komoly!

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

De jól néz ki!

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete és 5 napja

Hát mivel amúgy is teli van vulkanikus tevékenységgel, nem meglepő.

válasz erre