A Jupiter Io holdja már 4,75 milliárd éve vulkanikusan aktív

2024. április 19.
24.6231
csirkee profilja, adatai
csirkee
Naprendszerünk legvulkanikusabb égiteste a Jupiter Io holdja, melyen már 4,75 milliárd éve folyamatos az aktivitás, erről egy nemrégiben megjelent tanulmányban írtak a tudósok, mely kimutatta a kén- és klórizotópok állandó jelenlétét a hold légkörében.

Az új tanulmány szerint Naprendszerünk 4,75 milliárd éves történetének teljes ideje alatt kitartó vulkáni tevékenység lehetett az Io holdon, melyen manapság is pokoli a légkör. Az Io légkörében található izotópok vizsgálata során a kutatók meghatározták az égitest vulkáni történetét, melyhez felhasználták az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) adatait.

A tanulmány szerint a Hold illékony kémiai elemeinek (köztük a kénnek és a klórnak) izotóp-összetétele tükrözi a hold gázkibocsátási és tömegvesztési történetét, így rögzíti az evolúciójáról szóló információkat is. Kiderült, hogy az évmilliók alatt a hold elveszítette a kén 94-99 százalékát, és a klór is hasonlóan dúsult. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a teljes élettartama alatt vulkáni aktivitással kellett rendelkeznie.

A Jupiter Io holdján a széles körben elterjedt vulkáni tevékenység a belső árapály-melegedésből adódik, ami az Ionak a szomszédos Europa és Ganymedes holdjaival való keringési rezonanciája miatt alakult ki.
4 hozzászólás

Ronalddo

1 hónapja, 6 napja

Mi mindenre van ideje a csillagászoknak...

válasz erre

TEchie

1 hónapja, 6 napja

Akkor ide sem költözünk.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 6 napja

Ejha, igencsak zord hely lehet akkor.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 6 napja

El nem tudom képzelni, hogyan jelenthetik ezt ki ilyen bizonyossággal...

válasz erre