Star Wars vs. Star Trek - Az opportunista galaxis az utópisztikus jövő ellen (2. rész)

2024. március 17.
73.7091
DNS profilja, adatai
DNS
Néhány nappal ezelőtt indítottuk útjára két részes minisorozatunkat, amelyben a Star Wars és Star Trek univerzumok közötti párhuzamokat keressük, a hasonlóságokra és az eltérésekre rámutatva, valamint kielemezve azokat. Ha az első részt kihagytad, annak pótlása ennek a cikknek a megértéséhez alapvető, ezt itt tudod pótolni. Most pedig folytassuk utazásunkat a fantasztikus univerzumokba!


A különböző formátumokban - melyek között a filmeken és különféle sorozatokon kívül regényeket, képregényeket, videojátékokat és egyebeket is szép számmal találhatunk - való megjelenés a későbbiek során némileg azért kiegyenlítette a viszonyokat. Így a Star Wars világában is találkozhattunk olyan történetekkel, melyek alaposabban bemutatták egy-egy korszak aktuális hátterét, illetve a karakterek gondolkodásmódját és dilemmáit, miközben a Star Trek univerzumában szintén készültek kevésbé filozofikus jellegű, akcióorinetáltabb és a szórakoztatásra jobban kihegyezett mozifilmek.

Úgyszintén a hasonlóságok között kell megemlítenünk, hogy mindkettő nagyban tükrözi alkotója világnézetét és gondolkodását, és ennek megfelelően mindkettő magára az emberi társadalomra reflektál, még ha számtalan különböző fajt vagy akár mesterséges személyt is mutat be nekünk.

Bármennyire is különbözik tehát egymástól a két univerzum, alapvetően mindkettő a 20. század második felének, illetve napjaink valóságában gyökerezik. Ennek kapcsán pedig a legfontosabb kérdés, hogy melyik mit sugall a nézők számára, illetve milyen hatást vált ki belőlünk.

Star Wars vs. Star Trek - Az opportunista galaxis az utópisztikus jövő ellen (2. rész) - 2. kép

Ha őszinték akarunk lenni, megállapíthatjuk, hogy míg az emberek többségét vonzza a Star Wars kalandos, kockázattal és konfliktusokkal teli univerzuma, addig a legtöbben mégis inkább a Star Trek jóval igazságosabb és kiegyensúlyozottabb, sokkal kevesebb létbizonytalanságot ígérő világában szeretnénk élni mindennapjainkat.

A két világban gyakran igen különböző szinteken mozog a Maslow-féle szükségleti és motivációs piramis szerinti "opportunizmus": míg a Star Warsban jóval többször jelenik meg az alacsonyabb szintű szükségletek kielégítésére irányuló törekvés, addig a Star Trekre általában jellemzőbbek a magasabb szintű motivációk.

Annak ellenére ugyanis, hogy a Star Wars galaxisban olyan fennkölt célok állnak a középpontban, mint a szabadságért való küzdelem a diktatórikus elnyomással szemben, a jó és a rossz harca egyének között és az egyének szintjén, valamint az ezekhez kapcsolódó kölcsönös együttműködés, önzetlenség vagy önfeláldozás, a hétköznapok során az egyes szereplők többnyire jóval földhözragadtabb és önzőbb szempontokat követnek.

Star Wars vs. Star Trek - Az opportunista galaxis az utópisztikus jövő ellen (2. rész) - 3. kép

Lássuk be, az ételhez és italhoz (vagy éppen alkoholhoz) való hozzájutás, a szerencsejátékok, az életveszélyes versenyek vagy éppen a mások levadászásával együtt járó elégedettség nem éppen olyan dolgok, amelyekre először asszociálunk egy igazán fejlett, civilizált társadalom kapcsán. De még az elnyomó hatalom ellen, a szabadságért harcoló felkelők egyik legfőbb segítője, Han Solo is elsősorban a pénzt és saját egyéni boldogulását tartja szem előtt.

Míg a Star Warsban szinte minden a kreditek körül forog, addig a Star Trek világában már nem is létezik a pénz intézménye. Ez azért lehetséges, mert e fiktív jövőben már nincs is rá igazán szükség. Hiszen itt az emberek, miközben idejük nagy részében önmaguk és a világ fejlesztésén, a testi-szellemi kiteljesedésen és a civilizáció virágzásán dolgoznak, a fejlett technika és a modern technológiák segítségével megtermelt javakat alapvetően egyenlően osztják el egymás között valós szükségleteiknek - és esetlegesen érdemeiknek - megfelelően.

S mivel e világ lakói már túlléptek a primitív szükségletek állandó hajhászásán és a materiális javaktól való függőségen, lényegében a pénzre mint közvetítő eszközre (vagy netán mint státusszimbólumra) sincsenek ráutalva - még akkor sem, ha az nem derül ki egyértelműen, hogy pénz híján létezik-e egyáltalán magántulajdon.

Star Wars vs. Star Trek - Az opportunista galaxis az utópisztikus jövő ellen (2. rész) - 4. kép

S bár tény, hogy egy hasonló, alapvetően a kommunizmusra hajazó rendszer - jól működő formában legalábbis - napjainkban teljességgel megvalósíthatatlan a gyakorlatban, annyi bizonyos, hogy a fenntarthatóság érdekében nekünk is az egyensúlyra, a viszonyok kiegyenlítésére és értékrendünk alapos felülvizsgálatára volna szükségünk.

A fentiek alapján jól látható, hogy mind a Star Wars, mind a Star Trek univerzumát áthatja egyfajta idealizmus, melyek azonban egymástól teljesen különböző módon szövik át magát a történetet. S mivel születésük idején meglehetősen sötéten ábrázolták a világot, illetve a jövőt a filmekben és úgy általában a popkultúrában, az sem véletlen, hogy mindkettőben központi szerepet tölt be az optimizmus, még ha az úgyszintén más és más formában jelenik is meg a narratívában.

A Star Wars egyik visszatérő motívuma a remény kihangsúlyozása és életben tartása, ami ugyanúgy tetten érhető a pozitív irányú változás, mint a jó végső győzelmének reményében. A karakterek szintjén erre kiváló példa lehet a már említett Han Solo, aki idővel azért csak kimutatja, hogy nem csak a pénz érdekli, sőt. Talán az ő jellemfejlődésén keresztül figyelhetjük meg a legjobban az egész Star Wars univerzumban az egyének pozitív hatásra való változásának képességét.

Star Wars vs. Star Trek - Az opportunista galaxis az utópisztikus jövő ellen (2. rész) - 5. kép

Míg a Star Warsban az optimista megközelítés szerepét leginkább az emberi jósággal és a jövővel kapcsolatos remény tölti be, addig a Star Trek jóval konkrétabban, mondhatni utópisztikusabb módon tárja elénk elképzeléseit. Roddenberry világában az emberiség már nem csupán az alantas ösztönök és motivációk hajszolásán lépett túl, hanem az olyan primitív irányzatokat is meghaladta, mint a nacionalizmus, a rasszizmus és a sovinizmus egyéb megnyilvánulásai.

Mindez úgy vált lehetségessé, hogy a gyermekek identitását születésüktől fogva jóval humánusabb szempontok szerint alakítja a társadalom, így eleve olyan szociális környezetben nevelkedhetnek, mely gyökeresen ellentmond a jelenben, illetve akár a Star Wars univerzumában tapasztalható ellenségeskedésnek és opportunista felfogásnak.

Úgy gondolom, nem véletlen, hogy a legtöbb komoly sci-fi író nem tudta elképzelni, hogy egy fejlett jövőben az emberiség ugyanolyan megosztott és primitív módon opportunista legyen, mint manapság. Így nem nagyon láthatunk olyat egyetlen vérbeli tudományos-fantasztikus történetben sem, hogy például egy idegen faj számos különböző saját nemzetének zászlaját és egyéb jelképeit lobogtatva érkezik az első kapcsolatfelvételre.

Star Wars vs. Star Trek - Az opportunista galaxis az utópisztikus jövő ellen (2. rész) - 6. kép

Ez már csak azért is logikusnak tűnik, mert tudjuk, hogy a társadalomnak éppen úgy fejlődnie kell egy civilizáció életében, mint a technikának. Amennyiben az erkölcsi-morális fejlődés, illetve az emberek világlátása nem képes tartani a lépést, akkor az hosszú távon nem vezet stabil civilizációkhoz, amit a látnoki képességekkel talán nem, jelentős előrelátással azonban egyértelműen rendelkező Gene Roddenberry már az 1960-as években vagy azelőtt felismert.

Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy nem sokkal később valamilyen szinten George Lucasnál is megjelent egy hasonló filozófia, még ha külsőségeiben és számos részletében teljesen más módon került is ábrázolásra. Hiszen, ha jobban belegondolunk, a Star Wars esetében a gonosz, végletekig opportunista, imperialista és materialista Birodalom szintén egy hosszú távon működésképtelen hatalmi és ideológiai szerveződésként került bemutatásra.

Ennek oka pedig nem más, mint azon felismerés, hogy végső soron csak a külső és belső egyensúlyra való törekvés, a környezeti és a társadalmi fenntarthatóság biztosítása hozhat számunkra rendet az egyébként folyamatosan a civilizációnk felett lebegő káoszba.
itt tudod pótolni. Most pedig folytassuk utazásunkat a fantasztikus univerzumokba! '>
8 hozzászólás

Tommy

1 hónapja, 1 napja

***** jó olvasmány volt! Örülök hogy itt is látlak, DNS! mosolygó smiley

Csinálj még több ilyen cikket! kacsintó smiley

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 3 napja

Végre! De vártam már a folytatást. mosolygó smiley

Iszonyat érdekes cikk volt, mikor jön MCU vs Marvel? röhögő smiley

válasz erre

zender

1 hónapja, 3 napja

Tényleg iszonyat durva, mennyire látott egy csomó mindent előre Roddenberry.

válasz erre

DNS

1 hónapja, 3 napja

Eltohn írta:
Engem az érdekelne, hogy eszik darth Vader! röhögő smiley
Igen, és az is rendkívül fontos, hogyan ürítkacsintó smiley

válasz erre

Eltohn

1 hónapja, 3 napja

Engem az érdekelne, hogy eszik darth Vader! röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 4 napja

Nem igazán jutott eszembe még hogy párhuzamot vonjak, érdekes írás volt!

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 4 napja

Baromi érdekes írás volt ez, soha nem gondolkodtam még ezeken a dolgokon, de mindkét univerzumért rajongok szóval imádtam mindkét cikket!

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 4 napja

De vártam már! mosolygó smiley Élmény volt olvasni, több ilyet kérünk! mosolygó smiley

válasz erre