Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép

2019. július 04.
68.8601
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A párizsi bemutató óta nyúzzuk a Huawei mobilos üzletágának legújabb darabjait, abból is leginkább a Huawei P30 Prót, ami a gyártó jelenlegi zászlóshajója a Huawei Mate 20 Pro mellett. Több hétig volt emellett nálunk egy Huawei P30 is, így a két készüléket egy duplateszt keretében mutatjuk most be. Miután rendeződött a Huawei viszonya is az USA-val, így az ár / érték ismét nem lehet kétséges pont, de ne szaladjunk ennyire előre, vágjunk is bele!


Vegyük sorra elsőként, hogy mik az eltérések a két modell között. Értelemszerűen a P30 Pro variáns egy fejlettebb modellt takar, mint a sima P30, azonban joggal jön a kérdés, hogy mégis mennyivel fejlettebbet? Már kapásból a kijelzőt szemügyre véve észrevesszük az első különbséget, miszerint a P30 esetében 6,1 colos képernyő van jelen, míg a P30 Prónál ez az érték 6,47 colra rúg.

A kamera-felbontás tekintetben a másodlagos hátsó kamera a P30-nál 16 MP, a P30 Prónál pedig 20 MP. A RAM-ot szemlélve a sima kiadvány 6 GB-ot jegyez, míg a Pro 8 GB-ot, de az aksi is izmosabb ez utóbbiban, merthogy 4200 mAh-s darab van jelen benne, kistestvérében pedig 3650 mAh-s akkumulátor.

Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép - 2. kép

Ami még szembeötlő tényező hardveres tekintetben, a hangkimenet portjának eltérése. A P30-ra egy hagyományos 3.5mm-es jack csatlakozó került, ellenben a Prón egy USB Type-C csatlakozó díszeleg erre a célra. Valamennyivel nehezebb is a Pro, lévén 192 grammot nyom, míg a P30 165 grammot. Bár nem valószínű, hogy sokakat zavarni fog, ám itt érdemes kiemelni, hogy a beépített hangszóró szokásosan nem túl erős, ergo felesleges egy mennyei hangzásvilágban reménykedni.

A kijelző fényereje és minősége is eltérő, ez közös fotókon szembeötlő igazán, ha csak magát a P30-at tartjuk kézben egyáltalán nem lehet panasz arra.

No de mi az, ami azonos mindkét készülékben? 40 MP-es főkamerára esett a választás a széria mindkét modelljéhez, valamint Dual SIM-es telefonokról beszélhetünk. Octa core-os HiSilicon Kirin 980 lapka lapul meg mindkét a hardver szívében, tárhely tekintetében pedig szintén mindkettő bővíthető, egészen 256 GB-ig, a szelfi kamerák pedig 32 MP-esek. A legalsó egy telefotó kamera, mely esetében ötszörös zoommal és optikai képstabilizációra számíthatunk, ergo kiemelkedően jó ráközelítéssel számolhatunk.

Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép - 3. kép

Említésre méltó még, hogy az RYYB színszűrés helyett RGGB-t használ a kamerarendszer, így jobban képes befogadni a fényeket, mint a korábbi modellek esetében, ennek elnevezése SuperSpectrum. EMUI 9.1 felület fut mindkét modellen, ami kapcsán annyi az újítás mindössze, hogy most már gyorsabb működést kapunk egy, a felület által létrehozott fájlrendszernek, az EROFS-nak köszönhetően, valamint a rendszerfájlok sem foglalnak túlzottan sokat a tárhelyből.

A Huawei P30 Próval készült fotókból néhányat módosítás és méretváltoztatás nélkül ebben a Google Drive mappában lehet megtalálni. Minden autamata beállításon készült, a fotók eredeti méretben vannak fent.

Talán már érzékelhető az iménti felsorolás által, hogy miben leledzik a Pro verzió egyik legnagyobb erőssége a másik tesztalanyhoz képest. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire üdvözölendő tény az erősebb akkumulátor, ami már a tavalyi Huawe Mate 20 Próban is visszaköszönt, teljesítményén pedig azóta sem esett csorba, sőt mi több, erre dob egy lapáttal a gyorstöltés, miáltal konkrétan fél óra (!!!) alatt közel teljesen fel tudjuk tölteni a totálisan lemerült telefont. Ugyanerre a P30 is képes, viszont ott értelemszerűen az alap üzemidő némileg kevesebb, mint a Prónál.

Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép - 4. kép

Szokásos rituálénkat most is megejtettük az akkumulátor tesztelése terén, azaz igyekeztünk mindent megtenni, hogy a lehető leggyorsabban lemerítsük a telefonokat, ám alaposan meggyűlt vele a bajunk, ugyanis brutálisan sokáig tartott a folyamat. Az átlagnál jóval több mindenre használtuk fel a telefont, így nemcsak a közösségi felületek és az emailek bújásával facsartuk ki a maximumot az aksiból, hanem bizony bőséges videónézésre, zenehallgatásra és a kamera aktív használatára is sor került.

Ám így sem tudtunk egyhamar kifogni rajta, konkrétan napokba is beletelt, mire lemerítettük végre valahára. Példánk jól mutatja, hogy bármire készüljük használni az eszközt, masszív élettartamra számíthatunk egy töltést követően.

A P30 Pro 8 GB RAM-ja elősegíti, hogy akár megannyi folyamat is egyszerre fusson, de a P30-nek sem kell túlzottan szégyenkeznie a maga 6 GB-jával. Egészen lehengerlő az a minőség, amivel a P30 Pro kameramodulja dolgozik - talán eddig ez áll a legközelebb a belépőszintű professzionális fényképezőgépek minőségéhez, ugyanis bámulatos fotókat és videókat lehet rögzíteni a 40 MP-es főkamerával. A gépház alatt jelen van 8 MP-es periszkópos CMOS szenzor is, a SuperZoom, amire egy tükör rávetíti a beeső fényt a még jobb fotók érdekében.

Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép - 5. kép

Akik esetleg előszeretettel kapják elő a zsebből a mobilt egy-egy pillanatkép vagy eseménysorozat megörökítésére (tehát a felhasználók közel 100%-a), azok imádni fogják a szériát, és ami hab a tortán, hogy még alacsony világítás mellett is kiválóan kap lencsevégre bármit. Mindenféleképp érdekes világot élünk, amikor gyakorlatilag a szemünk előtt kezd kialakulni az átmenet az echte fényképezésre tervezett masinák és az egykoron még csak telefonálásra alkalmas hardverek között.

Előnyt tudhat magáénak a P30 Pro a kistesóval szemben, hogy ez esetben elérhető az ötszörös optikai zoom, így kijelenthetjük, hogy a szóban forgó szériánál a legnagyobb fókuszt a kamera kapta. Persze ez nem zárja ki, hogy egyébként egy izmos kompozícióról beszéljünk, hiszen bőven a korrekt szint felett teljesít a telefon.

Tükörsimán futnak az alkalmazások, egy-egy applikáció között a váltás sem tart túlzottan sokáig, az OLED panelre pedig öröm ránézni, de ugyanez elmondható a komplett külcsínről is - egész egyszerűen a letisztultság és a komfortosság jut eszünkbe, ha ránézünk, és szerencsére a kézbevételt követően is hasonló kvalitásokkal bír a mobil. Visszatért továbbá a gesztusvezérlés is, miáltal a három alsó navigációs gombot pótolhatjuk, ezzel pedig a képernyőn nagyobb területen jeleníthető meg a tartalom.

Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép - 6. kép

Apropó alkalmazások: előretelepített appok tekintetében a szokásos darabokkal van dolgunk, valamint megtaláljuk a Booking.com-ot is, a Huawei saját böngészője, illetve alkalmazásboltja sem maradt le. Kacsintgat ránk továbbá az Optimalizálás app, miáltal bebikázhatjuk a telefont, ugyanis felszabadít annyi memóriát ez a funkció, amennyit csak tud. Végül, de nem utolsó sorban, ugyanezen applikáción belül még egy víruskeresőt is találunk.

Az ujjlenyomat olvasó nem maradt ki egyik darabot vizsgálva sem, azonban differenciaként tudható be (arcalapú felismerés is van), hogy míg a P30 Pro egy alapjaiban véve vízálló telefon, addig a P30 ezt nem mondhatja el magáról, ami ismételten egy nyomós indok a magasabb árcédula mellett. Az esőzésekben történő videókhoz és képekhez ez rendkívül hasznos adalék lesz. Sajnos a működése hagy némi kívánnivalót maga után, sokszor nem érzékel rendesen, és nem is túl megbízható, néhány szoftverfrissítéssel ezelőttig vadidegen ujjlenyomat is képes volt kinyitni a készüléket. Mára ezt javították.

Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép - 7. kép

Pitével a dobozban kapjuk meg a telefont - már persze nem szó szerint, sajnos ott még nem tartunk, hogy frissensült finomságokkal csomagolják egybe grátiszként a telefont, sokkal inkább értendő ez az operációs rendszerre, ami Android 9 Pie. Bár játékok szempontjából sem utolsó választás a P30/P30 Pro, azonban itt érdemes megjegyezni, hogy ennél jóval optimálisabb készülékek is vannak erre a célra a piacon (például a gyártó saját portfóliójából a Mate 20 X, így ha valaki magas hardverigényű címeket szeretne nyúzni, az jól gondolja meg, hogy biztos erre a szériára vágyik-e.

Ugorjon hát zárósorainkban a majom a kútba, avagy értekezzünk róla röviden, hogy ezekkel az eltérésekkel milyen árszabásokról beszélhetünk. A sima Huawei P30-ra 230 ezer forintos árcédula került, ami a teljesítményét tekintve bőven nevezhető korrekt ár/érték aránynak, miközben a P30 Prón 300 ezer forinttal megspékelt cédula lóg.

Huawei P30 Pro és P30 duplateszt - itt a mobil, ami már majdnem fényképezőgép - 8. kép

Bár első kézből akár ijesztőnek is tűnhet ez a különbség, azt azért ne feledjük, hogy a többlet ár ellenében jókora teljesítmény növekedést is kapunk, merthogy míg a P30 korrekt módon helytáll a középkategória felső ligájában, addig a P30 Pro makulátlanul tör utat magának a nagykutyák között.

Sokáig - több mint negyed évig - nyúztuk a Huawei P30 és a Huawei P30 Pro készülékeket, ezek után pedig bátran kijelenthetjük, hogy hosszabb távon is megbízható készülékről van szó. Kérdéses volt az utóbbi időben, hogy mi lesz a gyártó jövője az Androidos piacon, de miután újra biztosított a gyártó jövője, így az ár / érték arány is nagyszerű. Értékelésünk a P30 Pro készülékhez készült.
 
 • Kamera
  9
 • Ár/érték
  8
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  8

Megvételre ajánlott

83%
7 hozzászólás

Mordorer

3 éve, 8 hónapja és 9 napja

Nekem ez a széria mindig az olcsóbb, de jobb kamerás verziót jelenti a Mate mellett, látom, ezt most is megugrották.

válasz erre

petrovicsz

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

P-széria a csajoknak való. Viccet félretéve, kinézetre nekem nem jön be, a fotótudása sem olyan kimagasló szerintem, gondolom nem véletlenül nincsenek 50-szeres nagyításból megosztott képek. Egyelőre túlárazottnak tűnik, be kell esnie az árának, hogy egy ilyenbe belefektessek.

válasz erre

Harder

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

A sima P30 árban (160K körül) még barátságos is, de a P30 Pro szerintem túl van árazva. Persze értem én hogy feltörekvő márka meg ilyenek, de ezek a mindenkitől összelopott elemek azért nem túl barátságosak. Nekem kb OnePlus szinten van ez, ellenben a Mate széria telitalálat.

Jelenleg is egy Mate 20 Próm van, épp az itteni teszt győzött meg , az egy korrekt készülék és még idén biztosan az is marad.

válasz erre

Fikarc

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

Olvasmányos, szuper teszt lett. Gondolom vissza is fog kúszni most a Huawei telefonok ára a normálisra, a nagy USA bojkott miatt azért rendesen leesett.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

Inkább a Mate 20 az én szériám, ha Huaweiről van szó. Nekem ez a P mindig olyan csajos inkább... De a fényképezési lehetőségei, na azok tényleg nem semmik.

válasz erre

inkognito

3 éve, 8 hónapja és 12 napja

Az a baj hogy csak a kamerája jó a többi...de ha jönne ebből mondjuk a saját oprendszerrel na arra kiváncsi lennék.

válasz erre

betyár

3 éve, 8 hónapja és 13 napja

Bár kicsit soká jött ez a teszt, vártam. Valahogy ezt gondoltam a készülékről. Kamera nyilván a legjobb ezekben.

válasz erre