Honor 90 Lite teszt - amikor már a lite kifejezés is túl erős

2023. szeptember 03.
86.9901
marco profilja, adatai
marco
Még valamikor július közepén került hozzánk egy példány az egész korrekt Honor 90 kistestvéréből, amit jó pár hétig nyúztunk, ám a teszt mind a mai napig váratott magára. Mielőtt azonban még szó érné a ház elejét, nem csak azért mert annyira lite ez a Lite, hogy ne lenne érdemes róla bővebben kifejteni a vélaményünket - bár az is tény, hogy a Honor 90 Lite nem több egy kötelező olcsósított elemnél, érezhetően egy amolyan "kell ilyen is" a nagy testvér mellé verziónál.


Na de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az alapoknál! A nyáron érkezett széria kistesó verziója vékony, puritán dobozban érkezik, és a mai trendeknek megfelelően a dobozból a telefonon kívül mindössze a Type-C töltőkábel (fej nélkül természetesen), a sim tű, és a fólia kerül elő, ez utóbbi már a kijelzőre applikálva. Jómagam kivagyok ettől a megoldástól egyébként, majd én eldöntöm, felteszem-e rá vagy sem. Arról nem is beszélve hogy a fólia határozottan zavaró - nem csak ennél a modellnél - mert megakad benne az ujjbegy, nem teljesen fedi a kijelzőt ugyanis.

Bár ez szubjektív dolog, szerény véleményem szerint a készülék kinézetét egyébként nem érheti szó: a leginkább iPhone-okra hajazó készülékház a széles oldalakkal (162.9mm x 74.5mm x 7.48mm, 179g) és a formás kijelzővel, na meg a figyelemfelkeltő hátlappal egész kellemes látványt nyújt, amelyben a hátsó kamerasziget elég komolyan kiveszi a maga részét, roppant feltűnő jelenség ugyanis. Az már más kérdés, hogy az almás készülékeknél brutális hardver duruzsol ez alatt a forma alatt.

Nagy szám, kis teljesítmény

Nagy szám, kis teljesítmény


Nem úgy a Honor olcsósított mobiljánál: a processzor szerepét egy több éves Dimensity lapka finomított verziója látja el: a nyolc magos MediaTek Dimensity 6020 2 darab A76 (2.2GHz) és 6 darab A55 (2.0Ghz) magot tartalmaz, a grafikus chip szerepét pedig egy Mali-G57 MC2 egység tölti be. Memória ügyében nem kell szégyenkeznie a mobilnak, a 8GB + 256GB egész korrekt egy belépő-, közép szintű eszköznél. Ahogy az már megszokott a Honornál - is - , természetesen az 5G (emellett pedig a 4G LTE, a 3G WCDMA és a 2G GSM is) adott, a készülék egyszerre két nanoSIM-et tud kezelni.

Akkumulátorból egy 4500mAh teljesítményű egység került a telefonba, amelyet maximum 35 Wattal tölthetünk, csak és kizárólag vezetékesen. Wifiből egy 802.11 a/b/g/n/ac egységet kapunk, amely természetesen képes 2.4 és 5GHz-en is kommunikálni, a helymeghatározás GPS, AGPS, GLONASS, BeiDou, Galileo rendszerekkel kompatibilis, míg a Bluetooth 5.1-es.

Érzékelők tekintetében egyébként nem lesz elhalmozva a vásárló, de a kötelezők megvannak: van gravitációérzékelő, iránytű, és környezeti fényérzékelő, ennyi. Illetve jutott bele közelségérzékelő is, azonban ez csak egy szoftveres megoldás, hardver nincs mögötte. Ennyi, se több se kevesebb.

Android 13, MagicOS 7.1 - szoftveresen oké

Android 13, MagicOS 7.1 - szoftveresen oké


Az ujjlenyomat-olvasó a bekapcsoló gombba van építve, és hát finoman szólva nem egy megbízható megoldás. Az esetek jelentős részében (nagyjából a negyedében) nem ismerte fel az ujjlenyomatomat, így pedig majdnem hogy használhatatlan, de legjobb esetben is haszontalan. Ahogy az arfelismerés sem egy combos megoldás, a 3D-t felejtsük el, egy 2D-s kamerás megoldással állunk szemben, ami minden, csak nem biztonságos. Marad a jó öreg jelszavas feloldás - már ha valakinek van erre igénye.

Kicsit jobban elmerülve a kijelzőben, itt sem kell nagy csodákat várnunk, az LTPS LCD tipikusan egyszerű megoldás: napos időben szinte alig látni, oldalsó betekintési szögre ne nagyon számítsunk és a színektől sem fog kicsattanni - bár tény hogy ebben a szegmensben teljesen átlagos ez a minőség. A felbontásra egyébként nem igazán lehet panasz, a 6.7"-on (19.9:9 képarány) 2388 x 1080 pixelhalom terül el, ami szép képet mutat - természetesen a 16.7 millió szín biztosított.

Az operációs rendszer szerepét az Android 13 tölti be, a ráépülő MagicOS 7.1 adja a felületet, annak minden előnyével: ha az ember Honor készülékekkel veszi körbe magát, egész egyszerű és gyors az adatáramlás közöttük. A rendszer fluid és jól fut a Honor 90 Lite-on is, akadások és hasonló anomáliák egyáltalán nem jellemzők, maximum a hardver limitációja okozhat némi lassulás élményt időnként, de ez az alap használatnál nem, inkább játékoknál vagy egyéb teljesítmény-igényes appoknál jöhet elő.

Bekapcsológomb gyengén teljesítő ujjlenyomat olvasóval

Bekapcsológomb gyengén teljesítő ujjlenyomat olvasóval


Apropó játékok: a mai csúcsjátékokra egyáltalán nem ajánlható a készülék, az alig pár hete megjelent War Thunder Mobile egész egyszerűen akadt, csakúgy mint az egyelőre béta fázisban lévő Call of Duty: Warzone Mobile is, de ez nem meglepő a belépő szintű mobiloknál - a helyzetet csak árnyalja, hogy a 90 Lite középkategóriás versenyző - , egy sima Call of Duty Mobile azonban elszüttyög rajta, természetesen limitált grafikai beállításokkal. Persze nem is erre ajánlja a gyártó.

Ahogy filmnézésre sem épp optimális ez a megjelenítő, roppant gyenge eredményt kapunk akár egy sima Netflix esetében is, a HDR támogatott szuperprodukciókat meg felejtsük is el. Igaz, a mono hangzás sem igazán készteti az embert még csak egy sorozat epizód megnézésére sem - sajnos csak a készülék alján található hangszórórácson át jut ki némi hang, ami sem játékhoz sem filmhez nem értékelhető. Élettelen, halk, recsegős, tulajdonképpen csak mutatóban van. Képernyőidőből egyébként nagyjából 4-5 órát lehet kicsikarni, ami nem annyira rossz, de elmarad kissé az átlagos 5-6 órától.

A Honor 90 Lite egyik kiemelt tulajdonsága a 100 megapixeles hátlapi kamera. Ez a gyakorlatban egy 100MP-es fő kamerát (f/1.9), egy 5MP-es ultra széleslátószögű és mélységi kamerát (f/2.2), valamint egy 2MP-es makró kamerát (f/2.4) jelent a hátlapi kameraszigeten. Videofelvétel esetén FullHD-re (maximum 1920x1080) számíthatunk, a fotók felbontása maximum 11584x8688 pixel lehet. Optikai képstabilizálás és optikai zoom nem jutott a készülékbe, ezt a maximum 10X-es digitális zoommal igyekezett pótolni a gyártó.

Tűző napsütésben nincs különösebb gond a fotókkal - ha látjuk a kijelzőt...

Tűző napsütésben nincs különösebb gond a fotókkal - ha látjuk a kijelzőt...


A képrögzítési szolgáltatások sorában a portré mód, a széles látószög, a rekeszérték állításának lehetősége, a time-lapse videó, a panoráma mód, és a rendkívül hasznos (NEM!) vízjel elhelyezés található, de működik a multi video készítés is. A Szuper makró mód csak névleg van, a valóságban ez nem lesz egy gyakran használt funkció, ha minőségi felvételt szeretnénk, akkor legalábbis biztosan.

A 16 megapixeles (f/2.45) előlapi kamera maximális fotó felbontása 4608x3456 pixel lehet, a video legfelsőbb felbontása itt is a FullHD 1920x1080 pixel. Az előlapi kamera portré módot, mosolyrögzítést, kézmozdulatos vezérlést tesz lehetővé többek között. Természetesen ez a modul végzi a már említett - nem túl acélos - 2D-s arfelismerést is.

A fotók és videók képminőségére alapvetően nem lehet panasz egyik szenzor esetében sem (bár a makró egész egyszerűen nevetséges), de nyilván az optikai stabilizálás hiánya igencsak korlátozottá teszi a használatot a nem verőfényes napsütésen kívüli helyzetekben. A kamera szoftver egyébként legtöbb esetben meglepően jó minőséget produkál - legalábbis az ugyanebben a ligában versenyzőkhöz képest.

Középkategóriás ár, belépő szintű készülék

Középkategóriás ár, belépő szintű készülék


Fura amikor a tesztelő szava elakad menet közben, de nálam most ez bekövetkezett. Itt van ez a telefon és nincs amit kiemeljünk rajta, nincs amit dícsérjünk. Megvannak a funkciók, összeállt a hardver és kész, kalap kabát ennyit tud. Nincs mit kiemelni, nincs ami extra, nincs amire azt mondjuk, ez vagy az különleges. Ekézni meg minek, a fentiek magukért beszélnke. Itt egy teljesen átlagos telefon, ami megpróbál a drága verzió farvizén elevezni, de bizton állíthatom, nem fog neki menni. Mivel kapható szolgáltatóknál, ezért el fog fogyni, mert el fogják adni az operátorok.

A Honor 90 Lite Ciánkék és Éjfekete verzióban kapható, az ára pedig 120 ezer forint környékén mocorog, itt-ott 10 ezer forintos kedvezményekkel. Hogy ez a telefon megér-e ennyit? Nagyon nehéz kérdés, és talán nincs is egyértelmű válasz. Nyilván vannak, akiknek igen, mert tulajdonképpen egy korrekten összerakott készülék, a versenytársaknál azonban vannak ár / érték arányban - sokkal - jobb ajánlatok is.

Mindenesetre a Lite esetünkben valóban lite: hozza a kötelező alapokat, de semmivel sem többet. Sőt, az átlagnál jóval kevesebbet hoz, főleg ennyiért. Árában közép, minőségében azonban belépő kategória, legalábbis ami a legtöbb funkciót és a hardvereket illeti. Lebeszélni senkit nem akarunk róla, de ajánlani sincs igazán miért. Egyvalamit biztosan kijelenthetünk: a Honor 90 Lite csak a nevében tartozik az új szériához, valójában gyakorlatilag bármelyik gyártó random készüléke lehetne.
 
 • Funkciók
  5
 • Ár/érték
  5
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  6

Többet vártunk tőle

60%
Honor 90 kistestvéréből, amit jó pár hétig nyúztunk, ám a teszt mind a mai napig váratott magára. Mielőtt azonban még szó érné a ház elejét, nem csak azért mert annyira lite ez a Lite, hogy ne lenne érdemes róla bővebben kifejteni a vélaményünket - bár az is tény, hogy a Honor 90 Lite nem több egy kötelező olcsósított elemnél, érezhetően egy amolyan "kell ilyen is" a nagy testvér mellé verziónál. '>
Honor 90 kistestvéréből, amit jó pár hétig nyúztunk, ám a teszt mind a mai napig váratott magára. Mielőtt azonban még szó érné a ház elejét, nem csak azért mert annyira lite ez a Lite, hogy ne lenne érdemes róla bővebben kifejteni a vélaményünket - bár az is tény, hogy a Honor 90 Lite nem több egy kötelező olcsósított elemnél, érezhetően egy amolyan "kell ilyen is" a nagy testvér mellé verziónál. '>
8 hozzászólás

Mordorer

9 hónapja, 4 napja

A Honor cuccok pikkpakk lemennek sokkal olcsóbbra. Ki kell várni azt a pár hetet, mert amúgy kategóriájában ez nem tűnik rossz telefonnak.

válasz erre

Ronalddo

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Mínusz 20-30 ezer, és ez egy nagyszerű telefon lesz sokaknak. Majd lejjebb megy.

válasz erre

Harder

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Szerintem annyira nem vészes az ára egyébként, engem a parasztvakítós része zavar, ez a 100 megapixeles duma... Teljesen felesleges, hiszen egy 12 megapixeles iPhone ****rá veri.

válasz erre

Fikarc

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Picit túlárazták... röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Iszonyat arcátlan árazás. Ez egy max 70 ezres telefon.

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 1 hete és 1 napja

Nagyon rossz az irány a Honornál az elmúlt 1-2 évben. Elhitették magukkal valahogy, hogy olyan ?márka? aki megteheti hogy túlárazza a telóit. De messze nem olyan brand ez, ahhoz sokkal több kell.

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 1 hete és 2 napja

A második olyan teszt erről a telefonról, amit őszintének látok. Köszönöm!

válasz erre

TEchie

9 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nagyon elindultak a Huawei vonalon, és ez nagy baj. Ezek a telefonok nem érnek ennyit...

válasz erre