Honor 8 Pro teszt

2017. augusztus 06.
46.0871
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
dfp profilja, adatai
dfp
A Honor néhány éve még csak egy ledegradált almárkaként indult, de nagyon úgy fest, hogy az anyacég óriási tervei bizony őket is fénysebességgel húzzák előre, hiszen tavaly óta csak úgy szállingóznak a jobbnál jobb Honor készülékek, melyek olykor még házon belül is képesek némi kellemetlenséget okozni.


Talán a Honor 8 volt az első olyan készülék, mely a világtérképre tette a márkát, hiszen egy rendkívül elegáns és kompakt csomagban kaptunk nagyon korrekt hardvert és az összhatás által generált abszolút pozitív élmény nagyon megtolta a márka szekerét. Nemrég a Honor 8 Pro vendégeskedett nálunk, mely más piacokon Honor V9 néven is megtalálható, szerintünk pedig egyértelműen az utóbbi névadás a helyesebb. A Honor 8 ugyanis egy remek felső-középkategóriás készülék lett, a Pro jelző pedig sokak szemében arra utalhat, hogy esetleg valamivel több memória, nagyobb háttértár vagy esetleg néhány megapixellel nagyobb kamera került bele, pedig ennél jóval többről van szó.

Egy komplett generációváltást kaptunk, a középkategóriából pedig átugrottunk a felsőkategória alsó-középső övezetébe, ahol az erő terén egyáltalán nem kell kompromisszumokat kötni. A Honor 8 Pro tehát nem a Honor 8-at váltja le, hanem a Huawei-Honor családba hozott egy megfizethetőbb, már jól bejáratott felsőkategóriás csomagot, ami képes arra, hogy az Apple és a Samsung elleni harcban segítse a kínai óriást.

Nem OLED, de jó minőség.

Nem OLED, de jó minőség.


Csomag

Még a legdrágább okostelefonok estében sem szokás mostanság hosszan ecsetelni a csomagolást és a dobozban található kiegészítőket, hiszen hatalmas extrát még 250 000 Ft felett sem kapunk (pedig illene), de a Honor 8 Pro kapcsán mindenképpen érdemes kitérni erre a részre is. No nem azért, mert a Honor telepakolta olyan praktikus extrákkal, mint például egy külső akkumulátor, hanem azért, mert maga a doboz jelenti ezt az extrát.

Miután kivesszük belőle a készüléket, a töltőt, kábelt és papírokat, egyfelől hiányolni kezdjük a headsetet, amit azért illet volna egy Pro utótaggal megáldott készülék mellé csomagolni, még akkor is, ha az valami pár ezer forintos gagyi megoldást lett volna, arról nem is beszélve, hogy óriási pluszt érhettek volna el azzal, hogy ha valami menő Honor fülest csomagolnak mellé. Miután ezen túltettük magunkat, jön a pozitív csalódás, hiszen rájöhetünk. hogy a doboz egyben egy VR Headset is.

No persze az egyszerűbb, kartonos fajtáról van szó, mely a kényelem és az élmények terén sem tudja felvenni a versenyt mondjuk egy Samsung féle Gear VR megoldással, de mindenképpen értékelendő és logikus is. Hiszen sokan még csak most ismerkednek a virtuális valóság világával és szintén sokan választanak olyan felsőkategóriás készülékeket, melyek megfizethetőbbek a trendi neveknél. A kettőt pedig nagyon jól össze lehet kapcsolni, így a felhasználó első VR élménye a Honor-hoz köthető, a pozitivitást a márkához és a készülékhez köti.

Na vajon honnan ismerős ez a dizájn?

Na vajon honnan ismerős ez a dizájn?


Maga a headset pár perc után már kényelmetlen, hiszen a kezünkkel kell a szemünk előtt tartani és a minőség is messze van a tökéletestől, sötét helyre van például szükség, hogy az illesztéseknél ne jöjjön be a fény. A dedikált applikáció elég gyenge, de a Google Cardboard is telepíthető, hiszen teljes mértékben támogatott androidos készülékről beszélünk, tehát kipróbálhatjuk a 360 fokos YouTube videókat és az utcai barangolást. Arra talán elég ez a megoldás, hogy érdeklődni kezdjünk a virtuális valóság után és vegyünk mondjuk egy kényelmesebb, de még igencsak olcsónak mondható dedikált headsetet, amiben a Honor 8 Pro még jobban tud teljesíteni.

Külső

Az okostelefonok piacán idén ismét nagy változásokat kaptunk a külsőt illetően és jól látható, hogy milyen trendek felé megyünk, amely néhány évig egészen biztosan így is marad, végül pedig a gyártók maximum már csak azon tudnak versenyezni, hogy a készülék hátulja milyen színű és milyen anyagú. Ilyen szempontból a Honor 8 Pro nem éppen szerencsés időszakban érkezett, hiszen olyan "2016-os" érzést kelt a készülék, ami többeket visszatarthat, mint azt sokan gondolnák. Hiába az árelőny, a trendiség és az általa keltett magabiztosság, komfortérzet bizony sokak számára megér néhány tízezer forinttal többet.

Majdnem minden igényt kielégítő hátsó támadósor.

Majdnem minden igényt kielégítő hátsó támadósor.


Azon már kár is lovagolni, hogy "iPhone copy", manapság egyedül talán szegény Sony az, akire ezt nem szokták mondani. Ha minden ilyesmitől eltekintünk, akkor a Honor 8 Pro egy meglehetősen csinos, modern készülék, a nálunk járt sötétkék modell pedig kimondottan egyedi. Az összeszerelési minőségre panaszunk nem lehet, a fém unibody házzal nagyon egyben van a phablet. Utóbbi szóra érdemes figyelni, pláne azoknak, akik inkább egy kompakt készülékre vágynak, hiszen a készülék hatalmasnak tűnhet mondjuk a Honor 8 után, de a vékony kávával operáló, mégis hasonló méretű kijelzőt kínáló készülékek mellett is meglehetősen nagy.

A 6,97 milliméteres vastagság azt jelenti, hogy nem egy pengevékony megoldást kapunk, de a Honor legalább belepakolt egy 4000mAh-s akkumulátort cserébe, ez pedig egy nagyon jó üzlet volt a felhasználók számára. Az 5,7 hüvelykes kijelző körül mai viszonylatban vastagok a kávák, ha komolyan akarjuk használni, akkor bizony két kéz kell hozzá. A lekerekített formavilág egyébként valamelyest javít a helyzeten és őszintén szólva kézben tartva nem is tűnik olyan soknak a közel 190 grammos súly.

Jól elhelyezett, kényelmes gombok.

Jól elhelyezett, kényelmes gombok.


Hardver és kijelző

Említettük már az 5,7 hüvelykes kijelzőt, mely tulajdonképpen egyedül uralkodik az előlapon. A felsőkategóriás mivoltát remekül jelzi, hogy QHD IPS panelről van szó, aminek egyrészről nagyon örülhetünk, másrészről az OLED megoldások mellett már nem ilyen rózsás a helyzet. Azért fontos tisztázni, hogy az 1440 x 2560 pixel nagyon szépen mutat, a színek élénkek, a kép is éles és a kontraszt is rendben van, ráadásul még napfényben is egészen jól teljesít. A Corning Gorilla Glass 3-as védelem egy ilyen nagy készüléknél jól jöhet, összességében tehát rendkívül elégedettek lehetünk az előlap urával.

A remek kijelző alá remek hardver került, hiszen a 6GB RAM mellé a Huawei felsőkategóriás chipkészlete, a Kirin 960-as SoC került, ami egy Mali-G71 MP8 GPU-t használ. A HiSilicon által gyártott chipkészlet simán felveszi a versenyt a jobb Samsung és Snapdragon megoldásokkal és ezt a Honor 8 Pro is bizonyítja. Nem igazán lehet egyszerű feladatokkal megizzasztani a készüléket, a multitasking is kiváló, tényleg egy nagyon jó csomagot kapunk.

Az USB-C mellé a jack is befért a csomagba.

Az USB-C mellé a jack is befért a csomagba.


Az összeállítás időtállónak tűnik, de az Android kapcsán sokszor nem is a hardver jelenti a problémát, így erre csak néhány év múlva tudnánk visszatérni, de talán ez a helyzet is inkább csak javulni fog, hiszen a Google is fontosnak tartja ezt a részt az Android fejlesztésében, így magabiztosak lehetünk.

Szoftver

Szoftveresen hatalmas meglepetéssel nem szolgál a kínai csúcsmobil. Az Android 7.0 Nougat rendszer használata örömteli, de egyben joggal elvárt is, a házon belül fejlesztett EMUI 5.1-es kezelőfelület pedig olyan "Honor-os, Huawei-es". Látszik, hogy az elmúlt években a sok hardveres fejlesztés mellett jutott idő a rendszer csiszolgatására is, egyre letisztultabb és funkciódúsabb megoldást kapunk a kínai oldaltól. A Huawei szerint a legfontosabb feladatok 90 százalékát maximum három lépésből elérjük a készüléken és ezt igazából nem is lehet vitatni, logikus, átlátható és könnyen kezelhető, természetesen magyar nyelvű felületet kaptunk.

A 4000mAh-s akkumulátor akár kétnapos használatot is lehetővé tesz, de azért a hardcore felhasználóknak így is érdemes este hazaérve, vagy másnap reggel, munka előtt feltenni a töltőre, pláne úgy, hogy az USB-C gyorstöltés 30 perc alatt a szufla harmadát belenyomja a készülékbe, fullosan pedig nagyjából 2 óra után kapjuk vissza a mobilt.

Prémium csomagolás egy kis meglepetéssel.

Prémium csomagolás egy kis meglepetéssel.


Kamera

Lassan elérkezünk arra a pontra, amikor a legtöbb mobil esetében a kamerákról is úgy beszélhetünk, mint a hardverekről. Persze a csúcsmobiloknál meg az új technológiáknál más a helyzet, de a középkategóriában és a felsőkategória ezen részénél tényleg rövidre foghatjuk. A hátlapon két 12 megapixels modul található a villámgyors ujjlenyomat-olvasó felett, melyek a gyártótól megszokott módon egy monokróm és egy RGB-s szenzor felosztásban kaptak helyet a két tónusú LED villanó mellett.

Ezúttal nincsen Leica branding, de ezt még pár évig talán nem is kapjuk meg a Honor családban, hiszen akkor már tényleg bajban lehetne a Huawei. Ez nem jelenti azt, hogy a részletekért felelős monokróm és a színekért felelős RGB szenzor párosa ne alkotna szuper végeredményt. Persze kár is lenne elvárni mondjuk egy iPhone 7 Plus vagy egy Galaxy S8, Google Pixel szintet, de abszolút jól használható, az átlagfelhasználókat teljesen kiszolgáló megoldásról van szó. Közösségi médiára, családi pillanatok megörökítésére és egyébként az amatőr művészhajlamok kielégítésér is kiváló, pláne a készülék árához és a többi tudáshoz képest.

Fontos megjegyezni még a 4K fps-ben történő videórögzítést is, amit szintén egyre többek keresnek a funkciólistán. Sajnos a Huawei drágább mobiljaival ellentétben az optikai képstabilizátor is kimaradt a csomagból és a lencsék f/2.2-es fényere is elmarad az 1.7-es és 1.8-as csúcsmobilokétól.

Egyszerű és jól használható rendszer egy hű társon.

Egyszerű és jól használható rendszer egy hű társon.


Összegzés

A Honor 8 Pro erősebb változata 175 és 190 ezer forint között vásárolható meg itthon hivatalos, két év garancia mellett, ráadásul erre a modellre is vonatkozik a Huawei háztól-házig szerviz szolgáltatása, tehát olyan prémium élményt is jár mellé, amit mástól nem igazán kapunk meg itthon. Persze nem minden ilyen szuper, hiszen ennyi pénznél már viszonylag kevésnek számító felárért megkapjuk már a Samsung Galaxy S8-at, mely minden téren jobb választás, ráadásul még a szolgáltatókhoz sem került be a Honor 8 Pro, ami szintén a példaként felhozott Samsung malmára hajtja a dolgokat, de példálózhatunk mondjuk az LG G6-tal is.

Csalódni biztosan nem fogunk a Honor 8 Pro megvásárlása után, az erő még évekig kitart, a kijelző kiváló multimédiás élményeket kínál és a prémium érzet is megvan, de a Honor-nak tényleg ideje lenne már átgondolnia a stratégiáját, mert egy-egy gyors fejlesztés bizony a nagyobb durranások elől veszi el a lehetőséget.
 
  • Akkumulátor
    9
  • Kamera
    8
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    9

Megvételre ajánlott

85%
8 hozzászólás

Kileah

7 éve, 3 hónapja és 10 napja

Az első Honor telefon ami igazán tetszik. Mind kinézetre, méretre és felszereltségre is. Egy csajos színben jöhetne is ha váltanék iPhoneról!

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 3 hónapja és 10 napja

A hozzá csomagolt extrák meglepők röhögő smiley de menő hogy van benne egy VR szemüveg még ha csak ilyen egyszerűbb verzió is. Ami viszont szerintem nem jó dolog hogy a képstabilizátor kimaradt, nekem ez ebben az árban már nagyon fura.

Egyébként nagyon tetszik, méretre is jónak tűnik, ha tönkre megy a mostani telefonom, lehet hogy teszek vele egy próbát. El is mentettem kedvencek közé a tesztet. mosolygó smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 3 hónapja és 10 napja

Ha valaki sürgős telefonvásárlás előtt áll épp annak jó választás lehet, de nagyon erős most a mezőny. Kijött az S8, most jön az új iPhone és a hetekben egy rakat jó készülék jelent és jelenik meg. Ezért nehéz helyzetben van mert ez már nem az az olcsó Honor amit megismertünk, a márka pedig még nem olyan megbízható mint a nagyok.

Szóval nehéz helyzetben van szerintem. Én nem venném meg..

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 3 hónapja és 12 napja

Nagyszerű teszt lett, pár kérdésemre meg is adta a választ. mosolygó smiley

válasz erre

TEchie

7 éve, 3 hónapja és 12 napja

Picit drágának találom, de nyilván megéri az árát. Viszont a változatlan dizájn az elődhöz képest nem biztos hogy szerencsés. Nekem inkább akkor már Honor 9.

válasz erre

technomancer

7 éve, 3 hónapja és 12 napja

Jók ezek a nagyméretű telók, a Honor is király de nagy hiba volt a 9-cel együtt kiadni. Ez megpecsételte a sorsát.

válasz erre

petrovicsz

7 éve, 3 hónapja és 12 napja

Jó nekem most a sima 8, nem ad ez sokat hozzá.

válasz erre

mrG

7 éve, 3 hónapja és 12 napja

Nagyon jó a szerviz szolgáltatásuk.
Barátnőmnek egy Honor 7 van, semmi gond nem volt vele, csak egy idő után elkezdett sárgulni a kijelző egyik oldala (szerintem melegedés okozhatta, de nem értek hozzá). Bevitte a József körúti márkaszervizbe, mondták neki, hogy hagyja ott, 2-3 nap, kicserélik a kijelzőt, addig meg kap egy cserekészüléket. Persze még garanciás, de akkor is nagyon korrekt.

válasz erre