Acer TravelMate X3 teszt - üzleti mindenes jóárasítva

2019. augusztus 29.
67.5231
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Nem először fordul meg szerkesztőségünkben az Acer TravelMate termékcsaládja, ahogyan az Androgeek hasábjain sem. Az oktatási szektort és az irodai felhasználást célzó széria előszeretettel lopja be magát a célközönség szívébe, a mai napig óriási sikernek örvend. Ennek a vonulatnak a legfrissebb darabja került a kezeink közé, a TravelMate X3. Nézzük hát, hogyan szuperál eme szérián belül egy 2019-es modell!


A TravelMate X3 szállítja a szokásos minimalista, ugyanakkor prémiumérzetet sugárzó küllemet, ami a leginkább illik egy főképp a professzionális közeget célzó üzleti laptophoz, legalábbis erre a közegre nem éppen jellemző, hogy minél csilivilibb géppel szeretnének leülni egy-egy meetingre. Ezenfelül nem elfelejtendő, hogy ezen a téren is óriásit tudnak menteni a mérnökök az árcédulán, hiszen a minél visszafogottabb dizájn miatt nem ugrik meg jócskán a végösszeg, éppen ezért nem a komplett borítás alumínium - a káva műanyag.

Apropó káva: meglepően vékony, így viszonylag magas értékkel dolgozik a készülékház-képernyő arány. Kifejezetten könnyű is a gép a maga 1,6 kg-os súlyával, ezáltal nem esik bele az üzleti laptopok sokszori hibájába, hogy pont a hordozhatóságon vérzik el a dolog. Az ujjlenyomatok sem látszódnak szerencsére, no meg apróbb érdekesség, hogy akár egy ujjal is kinyitható a cucc, de talán mostanra ez is megszokottá válhatott.

A matt kijelző az éles fényben is állja a sarat

A matt kijelző az éles fényben is állja a sarat


Bal oldalt helyezkedik el a DC töltő, egy USB 3.0 és egy USB-C 3.1 csatlakozó, valamint a HDMI kimenet, míg a jobb oldalt találhatjuk meg az SD kártya olvasót, még egy USB 3.0 portot, és egy 3.5 mm-es audio jack csatit. Maga a kijelző 14 colos, amivel némileg az átlag ultrabookok fölé lő, ez pedig hogy, hogy nem, egy Full HD IPS szabvány, melyet bármilyen szögben meg tudunk állítani 180 fokon belül. A billentyűzet háttérvilágított, meglehetősen kényelmes és felhasználóbarát, míg a touchpad pedig kifejezetten (és meglepően) terjedelmes.

A billentyűzet mindig vesszőparipa egy biznisz laptopnál (már persze, ha a végzett munka fókuszában a több órán át történő gépelés áll), de örömmel konstatáltuk, hogy jelesre vizsgázik, ugyanis huzamosabb használat alkalmával sem volt kényelmetlen.

Na de mi a helyzet a belső szegmenssel? Az általunk tesztelt TravelMate X3410-M variáns egy Intel Core i5-8250U processzorral, 8 GB-nyi DDR4 memóriával, 256 GB-os SSD-vel, és Intel UHD Graphics 620 videókártyával érkezik, azonban a drágább verzióknál lehetőségünk van itt-ott cicomázni, például izmosabb CPU-val, netán bővebb tárhellyel.

A megszokott zsanérkialakítás jellemző az üzleti TravelMate szériára

A megszokott zsanérkialakítás jellemző az üzleti TravelMate szériára


Mint azt ti is láthatjátok, üzleti laptophoz képest (és főleg ebben az árkategóriában - erről majd később) nagyon is impresszív ez a specifikációlista, de ha ez még nem lenne elég, akkor az ujjlenyomat olvasót is mindenképp kiemelnénk engedelmetekkel, ami meg aztán a business gépek esetében mindig roppant fontos. A Windows Hello tartja biztonságban az adatainkat az illetéktelen betolakodóktól.

Mindig mérvadó egy üzleti laptop tesztje során, hogy a képernyő mennyire áll stabil lábakon, mennyire hozza azt a minőséget, ami a munkafolyamatot tökéletesen megtámogatja, ezen a téren azonban nem találtunk különösebben kifogásolnivalót - akár több taskos munkavégzés esetén is kellően szellősen tudtuk szétpakolni az ablakokat, arról meg már nem is beszélve, hogy szabadidős tevékenységek során is nagyon jó hasznát vettük - hát na, még az üzletemberek számára is kijár olykor egy-egy filmnézés...

A "magasabb" felbontás hiánya problémát jelenthet azonban a dizájnerek számára, bár ez is ugyebár ízlés kérdése, hogy kinek és kinek nem felel meg a TravelMate X3-on feszítő képernyő az általa végzett munkához. Nekünk nem volt vele problémánk, komolyabb Photoshop használat során is abszolút kiszolgálta minden igényünket, ám tudjuk jól, hogy van az a szint, ahol akár már kevésnek bizonyulhat a TravelMate X3 által nyújtottak.

Oldalról is csinos

Oldalról is csinos


Brutális ütőkártya még a TravelMate X3 mellett a kiemelkedő üzemidő. Átlagos terhelés mellett simán kihúzza az aksi akár 10 órán keresztül is, viszont még súlyosabb munkafolyamatokkal sem csappan meg ez a szám túlzottan, ez esetben is legalább 8-9 órával számolhatunk. Ez a pont ismételten az árcédula ismertetésénél lesz különösen meglepő, ugyanis nem győzzük hangsúlyozni, hogy olyan árkategóriában száll ringbe a készülék, amiben nem megszokott az ilyen erőtöbblet.

Bár azért halkan megsúgjuk, hogy aki videojátékozás céljából ruházna be a szóban forgó tesztalanyra, azt ki kell ábrándítsuk e téren, ugyanis alulról karcolja ebben az esetben a 4 órát az aksiidő, de talán egyetértetek velünk, hogy hiába a csalogató árcédula, ennél jóval alkalmasabb darabok is vannak gamingre.

Az irodai használat mellett szóljon továbbá a tény, hogy a TravelMate X3 gyakorlatilag teljesen zajmentesen működik, ergo a rendszerhűtés olyan szinten visszafogott (közben effektív), hogy többszemélyes irodákban sem zavaró a jelenléte, és ugyanaz elmondható róla - csakúgy mint a TravelMate P2-ről- , hogy a billentyű-leütések hangosabbak, mint maga a masina.

Minden csatlakozó megtalálható a TravelMate X3-on, amire csak egy üzleti laptopnak szüksége lehet

Minden csatlakozó megtalálható a TravelMate X3-on, amire csak egy üzleti laptopnak szüksége lehet


Apropó hűtés: két relatíve nagy ventilátor gondoskodik róla, amiknek a mérete első kézből sokkolhatja az embert, viszont teljesen jól végzik a feladatukat, egyszer nem volt problémánk túlhevüléssel vagy bármi hasonlóval.

Akad két beépített hangszóró a laptop két oldalán, de talán senkinek nem okozunk óriási meglepetést azzal az információval, hogy ezek inkább csak tessék-lássék jelleggel vannak jelen, azaz hozzák a kötelezőt, semmi többet. Komolyabb hangzáshoz mindenképp ajánlott egy komolyabb fej- vagy fülhallgató csatlakoztatása.

A gép belsejébe való betekintés nem egy különösebben nehéz mozdulatsor, szimplán a csavarok eltávolításával már fel is nyithatjuk a kicsikét, ami azok számára igazi kánaán lesz, akik bővítenék a hardvert. Merthogy bizony van rá opció több aspektusból is, például a tárhelyet M.2 PCIe NVMe SSD-vel tudjuk kiegészíteni, bár az már kevésbé bizalomgerjesztő, hogy a RAM-ot nem tudjuk megturbózni.

Jól megszokott Acer formák jellemzik

Jól megszokott Acer formák jellemzik


És akkor lássuk azt, amit már többször is megemlítettem a teszt során: az a bizonyos árcédula. Egészen meglepő, de az Acernek sikerült a tesztgépet nagyjából 270 ezer forintos áron kihoznia, a kezdőár pedig i3-as processzorral alig 160 ezer forint. De a legdrágább verzió sem éri el a 360 ezer forintos árat, i7-es processzorral, 16Gb RAM-mal.

Ez ilyen specifikációk mellett meglepő, főleg a DDR4 miatt. Nem megszokott a piacon, lévén a DDR4 laptopmemóriák nem éppen a fán teremnek, ráadásul ahhoz képest, hogy milyen teljesítményt szállít a kérdéses tesztalany, brutálisan jó ár/érték arányról beszélhetünk. Persze negatívumként megemlíthető a RAM bővítésének hiánya, illetve még a monitor esetében is érdemes megjegyezni, hogy azért egy kicsit erősebb teljesítményt elvártunk volna ebben az árkategóriában.

Szóval lényegében kinek tudjuk ajánlani a TravelMate X3-at? Egyértelműen azoknak, akik egyébként is ebben az árkategóriában szemeztek a különféle modellekkel, ugyanis simán a legjobb választás most a piacon, egy nagyon is meggyőző akkumulátoridővel és egy izmos hardverkompozícióval a belsejében. Kétségtelen, hogy meglepő lett a végeredmény, ebből kifolyólag pedig minket nagyon is meggyőzött a TravelMate X3, a tesztidőszakot követően nem volt egyszerű visszatérni egyéb modellekhez...
 
 • Extrák
  6
 • Ár/érték
  10
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  9

Megvételre ajánlott

83%
6 hozzászólás

Harder

3 éve, 6 hónapja és 10 napja

Hát ez engem is meggyőzött! Nem rossz gép, tényleg nem. Talán a káva lehetne vékonyabb.

válasz erre

technomancer

3 éve, 6 hónapja és 10 napja

Tipikus hűvös elegancia. Nekem tetszik, és árban is nagyon jó.

válasz erre

TEchie

3 éve, 6 hónapja és 12 napja

10 óra elég masszív ha tényleg hozza.

válasz erre

inkognito

3 éve, 6 hónapja és 13 napja

Kinézetre pont nem fogott meg, de árban nagyon jó.

válasz erre

Porthos

3 éve, 6 hónapja és 13 napja

De szép dög ez is! Káva lehetne egy kicsit vékonyabb, de gondolom, valamit valamiért, ezért (is) tud olcsóbb lenni.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 6 hónapja és 13 napja

Ez a Travelmate nem hazudtolja meg magát. Megbízható már nagyon régóta.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink