Mint egy sok éves házasság: Acer TravelMate P2 teszt

2018. június 08.
47.9431
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
murzil profilja, adatai
murzil
Az Acer, mint sok más gyártó, több kategóriában is folyamatosan képviselteti magát olyan szériákkal, amik évek, néha már évtizedek óta a piacon vannak. A Travelmate is egy ilyen széria, már 2007 óta képviselteti magát vele a gyártó a munkára fogott laptopok között, a sorozat az egyik legsikeresebb a gyártó készülékei között. Az Acer által munkára és tanulásra pozícionált Acer Travelmate P2 sorozat 2510-es tagja járt nálunk. Lássuk az együttlétünk során ért hatásokat.


Külső

Bár a több mint 2 kg matt műanyag téglatestet klasszikus "melószürke" színben akár unalmasnak is mondhatnánk, azonban a gyártó szeretné a megszokott kinézetet továbbvinni ezzel. A zsanérok stabilan tartják a képernyőt, összecsukva egy kis perem lesz hátul, erről lesz még szó. Mivel ez az eszköz alapvetően a mindennapokra lett tervezve, nincs probléma a kinézettel (bár én jobban szeretem a bátor anyaghasználatot, izgalmasabb dizájnnal).

Viszont nem nagyon hagy nyomot az ujjunk rajta. Alul két szerelőnyílás található, ezek a memória és a hdd helyeit takarják. Öt gumibakon áll a laptop, kellő magasságban tartja a jó szellőzéshez. Érdekes, hogy nálam mindig volt egy pont használatkor, amikor nem állt minden lábon.

Semmi csicsa - tipikus munkaeszköz a TravelMate P2

Semmi csicsa - tipikus munkaeszköz a TravelMate P2


A képernyőt akár egy ujjal is felnyitva azt látjuk, hogy belül is műanyag minden. A kijelző teljesen kihajtható 180 fokos szögig, ezért volt a kis perem látható összecsukott állapotban. A könnyű nyitás (és a közepes anyaghasználat) hátránya, hogy ha kissé rázkódik az eszköz, ki is tud nyílni, bár tény hogy ehhez nagyon komoly behatás kell.

A káva nem vékony, felül-középen egy 720P-s webkamera, alul a megszokott Acer logo néz velünk szembe. A trackpad - egyelőre nem túl elterjedt módon - kissé balra került. Bevallom, én jobban szeretem a középre elhelyezett megoldást, szerintem sokkal kényelmesebb, de ez teljesen szubjektív, biztosan van akinek ez fekszik jobban. A billenytűzet magyar kiosztású lapos, igazából teljesen átlagos.

Portok, billentyűzet, trackpad

Négy darab USB-t kapunk, ebből kettő 2.0-át, egy 3.0-át és egy 3.1 type C-t. Hagyományos VGA portot a HDMI mellett, 3,5"-os audio kombo jack aljzatot, ethernet portot is találunk a készüléken, és nem maradt le az SD kártya olvasó sem. Ezen kívül természetesen az áramellátásért felelős DC aljzat is ott figyel a jobb oldalon, valamint Kensington zár is jutott még erre az oldalra.

Megpakolva portokkal, a képernyő pedig 180 fokban nyitható

Megpakolva portokkal, a képernyő pedig 180 fokban nyitható


A trackpad gombjai klasszikus kattanó hangot hallatnak lenyomáskor, ebben a kategóriában (sajnos) ez nem is meglepő, mondhatni szokásos, a működésre viszont nem lehet panasz. A billentyűzet háttérvilágítással rendelkezik, de nincs szín és fokozat, vagy világít, vagy nem. A billentyűk rövid úton járnak, kellemes a nyomásérzékenység, de az alkalmazott műanyag miatt kissé zajos. A teljes értékű beviteli egység mérete megfelelő, a NUM-pad billentyűi viszont némileg kisebbek a szokásosnál.

A vezeték nélküli hálózati csatlakozásért egy 802ac-s wifi adapter felel, míg a kábeles románcot a gép bal oldalán lévő RJ45-ös aljzat segítségével tudjuk megejteni. A wi-fi vevő meglepően jól teljesített, bár ezt már megszokhattuk az Acer masináinál.

Hardver és teljesítmény

A tesztelésen járt készülékben az izmot a gépben egy 7. generációs Intel i3-7100 processzor, valamint 4 GB DDR4 RAM szolgáltatja, a háttértárak feladatát egy 128 GB-os SSD és egy 1 TB-os HDD látja el. A RAM bővíthető, és hosszas együttlét esetén minden bizonnyal bővíteném is. Az alacsony fogyasztású Kaby Lake lapkának köszönhetően elégséges a teljesítmény a legtöbb irodai szoftverhez, komolyabb videó szerkesztéshez viszont már nem feltétlenül ajánlott.

A balra tolt trackpad

A balra tolt trackpad


Az Intel HD Graphics 620 nem emeli piedesztálra a laptopot, mert amíg 2D-s feladatokra elsőrendű, a 3D-s műveletek igencsak megakasztják, de ezt nem róhatjuk fel hibának, hiszen ez a laptop nem arra való, hogy 3D renderelésre vagy gamingre használjuk.

A ventillátorok üresjáratban, vagy minimális használat esetén vagy nem járnak, vagy nagyon lassan teszik ezt, ezért a TravelMate P2 teljesen zajmentes. Teljes terhelésen is igen kicsi a zajszennyezés, nyugodtan használható többszemélyes irodában, vagy tanulás esetén könyvtárban is, senkit nem fog zavarni. Vicces hogy szinte hangosabb a billentyűzet, mint a rendszerhűtés.

Az akkumulátor élettartamát vizsgálva az a konkúzió, hogy laptopunk csak enyhén energiaéhes a nagyobb feladatoknál, de ez nyilván használat függő. Átlagosan 7-9 órát tudtam használni egy feltöltéssel, ez szinte minden felhasználónak elegendő, simán végigcsinál egy normál munkanapot.

Kijelző és hang

Szerény hűtőrács, de így is szinte teljesen hangtalan a gép

Szerény hűtőrács, de így is szinte teljesen hangtalan a gép


A matt felületű IPS kijelző 141 PPI-s eredménye nem egy nagy szám, de használat közben nem merült fel problémám a képélességgel kapcsolatban. A maximális 200 cd/m2-es fényerő még az éppen elfogadható kategória, a 80% alatti fényerő eloszlás miatt a fekete a sarkoknál világosabb szürke inkább. A betekintési szög éppen megfelelő, a színek jól látszanak. Kinti napfénynél azért nem nagyon látszik, mit is akar nekünk mutatni, de egy enyhén felhős égbolt alatt még jó dolgozni rajta.

Hang tekintetében semmi meglepetés. Az eszköz aljára elhelyezett két kis hangszóró nem fogja megváltani a világot. A torzítás elkerülése miatt a basszushangok szinte hiányoznak, erős a középtartomány, de nem túl részletgazdag. Ami viszont ebben a kategóriában inkább fontos, a rajta megszólaltatott beszédhang érthető és természetes csengésű.

Összegzés

Egyszerű, de kényelmesen használható billentyűzetet kapott a TravelMate P2

Egyszerű, de kényelmesen használható billentyűzetet kapott a TravelMate P2


Annyira szokványos laptopról beszélünk, hogy ami a negatívuma lehetne, az a pozitívuma is. Az időtálló dizájn, a szürke, unalmas ámde tartós műanyag, a szokásos 2 kg környéki súly, a FullHD kijelző tipikus laptoppá teszi a Travelmate P2-t. Az SSD miatt teljesen alkalmas munkára és tanulásra is. A nagy tárhely szintén ezt a vonalat erősíti. Hosszabb távon azonban célszerű bővíteni a memóriát, vagy a nagyobb testvért megvenni (Intel i5, 8 GB RAM).

Ha a negatívumokra akarunk rámutatni, akkor a lassú SD olvasót és a nem túl acélos kijelzőt, ha viszont a pozitívumokat domborítanánk, akkor a kiváló wifit, a halk működést, és a megbízható tartós használatot emelnénk ki. Márpedig egy munkaeszköznél épp ezek a legfontosabbak! A végső értékelésnél is ezen szempontok alapján adtunk pontokat.

Az Acer TravelMate P2 kiváló társ lehet a mindennapokban, pontosan azt kapjuk, amit az ára is tükröz: 150 ezer forintnál kezdődik és 240 ezer forint környékén van a vége.
 
  • Extrák
    6
  • Ár/érték
    10
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    8

Megvételre ajánlott

80%
9 hozzászólás

Levi87

6 éve, 4 hónapja és 8 napja

Kezdenek az üzleti szférában is normálisabb kinézetű gépek jönni, pedig ott általában nagyon szeretik a régi típusú laptopokat. Ez is egész jól néz már ki. mosolygó smiley Csak nagyon vastag, mondjuk amíg VGA van az oldalán addig mindegy is.

válasz erre

murzil

6 éve, 4 hónapja és 9 napja

TEchie írta:
Van egy bizonyos réteg, akik pontosan ezt a fajta gépet keresik. Nekem nem tetszik, én ultrabook párti vagyok de rengetegszer találkozom olyanokkal akik ezt a típust részesítik előnyben. Ezért és csak ezért tudom megérteni az értékelést. röhögő smiley
Igen az értékelésem mindig a kategórián belüli, összességében én is az ultrabookokat szeretem. Viszont ez tényleg egy jó ár/teljesítményű igásló.

válasz erre

TEchie

6 éve, 4 hónapja és 9 napja

Van egy bizonyos réteg, akik pontosan ezt a fajta gépet keresik. Nekem nem tetszik, én ultrabook párti vagyok de rengetegszer találkozom olyanokkal akik ezt a típust részesítik előnyben. Ezért és csak ezért tudom megérteni az értékelést. röhögő smiley

válasz erre

techiii

6 éve, 4 hónapja és 10 napja

Egy kicsit lehetne szebb. Manapság eléggé számít a külső.

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nem spóroltak a portokkal, az biztos! röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 4 hónapja és 11 napja

A Tralvelmate az Acer egyik alapköve, számomra érthetetlen egyébként hogyan. röhögő smiley Viszont irodákban állítólag imádják, mert nagyon megbízható. Nem csodálom hogy hiányosságai ellenére ilyen jól szerepelt.

válasz erre

Harder

6 éve, 4 hónapja és 12 napja

Igazi, tipikus irodai laptop. mosolygó smiley Üzemidő jól hangzik, ha kibír 6 órát már az is elég de ez még jobb!

válasz erre

VDemon

6 éve, 4 hónapja és 12 napja

Volt nekem is még pár éve, elnyűhetetlen volt. Már másra váltottam azóta, de emlékszem, amikor négy év használat után eladtam, még akkor sem volt semmi baja. röhögő smiley A zsanér kivételével ugyanígy nézett ki! röhögő smiley

Jó gépek.

válasz erre

Porthos

6 éve, 4 hónapja és 12 napja

Igazi öszvér. Nálunk sokan használják és imádják. röhögő smiley

válasz erre