Acer TravelMate P4 teszt - találkozás egy régi ismerőssel

2021. november 07.
120.9451
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
A jól ismert TravelMate sorozat mára kivívta az őt megillető helyet az üzleti laptopok (egyébként igencsak zsúfolt) piacán. Az Acer rendszerint jelentkezik ilyen-olyan frissített modellekkel, és ez most sem maradt el. Megérkezett szerkesztőségünkbe a TravelMate P4, amit több héten át nyúztunk, megtapogattuk, kipróbáltuk, rengeteg aspektusból megnéztük, hogy mit is tud valójában. Hogy mi lett a verdikt, mik a tapasztalatok? Nos, ezeket olvashatjátok az alábbiakban!


Kezdjük azzal, ami kapásból megkapja a szemet: a külső. A TravelMate-sorozat mindig is híres volt arról, hogy semmiféle csicsát nem eszközöl dizájn tekintetében, és mindig inkább a letisztultságot részesíti előnyben. Itt nincs őrült formavilág, megvadult RGB világítások vagy kirívó megoldások; ez pontosan úgy néz ki, ahogyan azt egy üzleti laptoptól elvárjuk: sima élek, letisztult külső. A mérlegen egész pontosan 1,41 kilót nyom maga a gépezet, úgyhogy szállításra tökéletesen alkalmas.

A TravelMate P szériáról legutóbb 2018 nyarán írtunk tesztet. Ha érdekel, mi változott azóta akár külsőleg akár belsőleg, akkori tesztünk jó kiindulópont lehet: Mint egy sok éves házasság: Acer TravelMate P2 teszt

A nálunk járt tesztpéldányban egy Intel Core i7-1165G7 CPU lapult meg, egy Intel Iris Xe videokártya, 16 GB-nyi DDR4 memória, valamint 512 GB-nyi SSD társaságában. Ahogyan az már ennyiből is látható, távolról sem egy végletekig kimaxolt eszközről van szó, persze üzleti laptop lévén nem is az a feladata, hogy a legújabb videokártyákat és CPU-kat működtesse, főleg abban az árkategóriában, amiben egyébként játszik. Na de erről majd később.

Az Acer TravelMate P4 nincs túlcsicsázva, de nem is a fashion webeken akar indulni

Az Acer TravelMate P4 nincs túlcsicsázva, de nem is a fashion webeken akar indulni


Haladva tovább a hardver összetevőkben, a kijelző sem egy túlzottan nagy darab, hiszen egy 14 colos IPS LED LCD-t pakoltak a kompozícióhoz. Mindössze Full HD felbontással, azonban fantasztikus betekintési szögekkel és remek színhasználattal dolgozik a panel, úgyhogy ha a munkakör, amire használnád a terméket, megköveteli a színhűséget, akkor kiváló választás lehet a TravelMate P4. Akár grafikusoknak, videó vágóknak is tudjuk ajánlani ebben a tekintetben.

Ha nem használtuk túlzottan megerőltető feladatokra a kicsikét, akkor közel 10-11 órát tudtunk kicsikarni belőle, azonban ha már egy kicsit erőforrás-igényesebb multitaskolás is zajlik, akkor ez némileg megcsappanhat. Például videonézéssel lementünk egészen 8 óráig, és amikor bebikáztuk a videó vágó programot és mellé még néhány szoftvert - nos maradjunk annyiban, hogy egy hosszabb délután alatt kifogy belőle a nafta... ami még így sem rossz egyébként, de messze nem kiemelkedő!

Akadnak azért negatívumok, még ha nem is olyan szép számmal, de akadnak. Ahogy sajnos a Windowsos gépek mezőnyében megszokhattuk, élből nem lehet egy kézzel felhajtani a kijelzőt, mindenképpen szükségünk lesz mindkét kacsónkra a művelethez. Ez kényelem szempontjából nem biztos, hogy mindenkinek meg fog felelni, viszont nagy eséllyel mindkét kezünkkel használjuk egyébként is ha már kinyitjuk, szóval azért nagy tragédia nincsen. Nyilván nevezhetjük ezt luxusproblémának, de ugyebár tudjuk, hogy egy ilyen telített piacon a legkisebb apróságok is döntő tényezők lehetnek.

Kényelmesen használható billentyűzet, elfogadható méretű touchpad

Kényelmesen használható billentyűzet, elfogadható méretű touchpad


Emellett bár a kijelző pofás, viszont kétségtelen, hogy nem tekinthető túlzottan elegánsnak. Alapból nem egy kifejezetten modern darab, viszont ha hozzávesszük azt a tényt is, hogy egyébként orbitális méreteket ölt a káva, és a terület jelentős részét elveszi, akkor máris azt érezhetjük, hogy egyébként ebben az aspektusban nem igazán nevezhető élenjárónak a TravelMate P4.

A kis negatívum-kitérő után ugorjunk vissza a megszokott mederbe, hiszen egy kazal olyan tényezőt lehet felsorolni a TravelMate P4 mellett, ami kiemeli a sorból. Ezek többségében nem világmegváltó dolgok, mégis épp eleget tesznek annak érdekében, hogy a szóban forgó laptop ne vesszen el a tömegben, és egy kicsit bátrabban nyúljon hozzá az, aki éppen valamiféle üzleti laptopot szeretne vásárolni. Manapság pedig mint azt tudjuk, ez igazán nagy érdem tud lenni.

Kapásból ott van a "vízálló" billentyűzet, ami ráadásul olyan kényelmet prezentál, hogy akár több órán át tartó pötyögés után sem fogjuk nehézkesnek érezni a dolgot, valamint itt a remek port-felhozatalt is meg kell említenünk. Van itt HDMI csatlakozó, egy Thunderbolt 4 port, kettő darab USB-A 3.2-es csatlakozó, míg a termék jobb oldalán egy Kensington zár, egy micro SD kártya olvasó, valamint az audio csatlakozó. Itt van egyébként az ujjlenyomat-olvasós bekapcsoló gomb is.

A paranoidoknak külön kedveskednek elrejthető kamerával

A paranoidoknak külön kedveskednek elrejthető kamerával


Az elülső részen van egy Smart Card olvasó is, valamint Wi-Fi 6 szabványt használ a komplett gépezet infrastruktúrája. Van opcionális LTE csatlakozási lehetőség is, ami azt illeti, ami meg külön öröm a mostani felhozatalban. Nem igazán tudjuk semmire azt mondani, hogy "ez még ráfért volna", szerintünk egy igazán komplett csomagot szállított le a szóban forgó gyártó.

És akkor még az egyik legnagyobb ütőkártyáját nem is említettük a TravelMate P4-nek, ami szerintünk felteszi a cseresznyét arra a bizonyos tortára: a fejleszthetőség. Van egy M.2 PCIe x4 férőhely, ahová további SSD-t pakolhatunk, ha szükségünk van rá, de ezenfelül két további RAM slot is rendelkezésre áll, ha netán úgy érezzük, hogy a kaszni alá pakolt memória nem elég nekünk.

Igen ám, de az kétségtelen, hogy nem egy túlzottan erős termékről van szó. Nem, nem a legfrissebb alkatrészeket rakták bele az Acer gyártósorán a TravelMate P4-be, és nem, nem egy tipikus 2021-es modellről van szó. Aki erőművet keres, annak talán érdemes másfelé kacsintgatnia, merthogy ezt mi inkább neveznénk felső középkategóriának, mintsem echte felső kategóriás hardvernek.

Megszokott forma, bőséges port felhozatal

Megszokott forma, bőséges port felhozatal


Hogy ez probléma-e? Nos, itt jön az a rész, ami keretbe foglalja a komplett tesztet, ami eldönti gyakorlatilag, hogy az eddig írtak milyen nexusban értendőek. Ez pedig az árcédula... mennyibe is kerül a TravelMate P4? Ugyebár ez azért kardinális kérdés, mert ez határozza meg, hogy milyen ligában játszik a termék, és mennyire erős a maga kategóriájában.

A TravelMate P4-et 300 ezer forinttól felfelé kínálják idehaza (a tesztpéldány 360 ezer forint környékén mozog) operációs rendszer nélkül (!), ami máris jól jelzi, hogy itt az Acer sem gondolta túl a dolgokat, és ők is tisztában voltak vele, hogy ez a termék leginkább a középmezőnyben tudja képviseltetni magát. Azon belül viszont abszolút a plafont verdesi, és bár hiába nem a legmodernebb alkatrészekkel ruházták fel a cuccot, mégis azt érezhetjük, hogy a pénzünkért egy igényesen összepattintott, kiváló üzleti gépet kapunk!

Kinek tudjuk ajánlani a terméket? Nos, azt nem tudnánk mondani, hogy a már meglévő hardveredet feltétlenül megéri erre lecserélni, kivéve persze ha nagyon olcsó, gyenge laptoppal dolgozol jelenleg, és szeretnél felugrani a középkategória felső fokára. Ha azonban egyébként is vennél valamiféle üzleti gépet, és netán nem az az igény, hogy a legkorszerűbb, legmodernebb videokártya és processzor dübörögjön a masina mélyén, akkor tökéletes választás lehet a TravelMate P4!
 
  • Extrák
    6
  • Ár/érték
    8
  • Dizájn
    8
  • Hardver
    7

Közelít az ajánlotthoz

73%
8 hozzászólás

Levi87

2 éve, 7 hónapja és 2 napja

Árban jó, és nem is néz ki rosszul. Elég korrekt konstrukciónak tűnik ez nekem. Ha wines lennék, el is gondolkodnék rajta..

válasz erre

petrovicsz

2 éve, 7 hónapja és 3 napja

Jó ajánlat ez, ennyiért nagyon is. Az meg külön öröm hogy nincs rajta win, mehet rá egyből a Linux. mosolygó smiley

válasz erre

Harder

2 éve, 7 hónapja és 4 napja

Egy igazi, megbízható ismerős valóban. Üzleti laptopok között az egyik alap, ráadásul ez szerintem már jól is néz ki (a P2, ami be is van linkelve, még nagyon ronda volt mosolygó smiley ).

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 7 hónapja és 4 napja

Plusz a Windows 30-40 ezer gondolom... Hát nem vagyok benne biztos, hogy házon belül nincs komoly konkurenciája...

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 7 hónapja és 4 napja

Kifejezetten csinos gép!

válasz erre

TEchie

2 éve, 7 hónapja és 4 napja

Ez a gép pont az, amit megszoktunk ettől a szériától: nem hivalkodó, nem a legteteje, de munkára pont jó, árban pedig korrekt. Amúgy nekem ez kinézetre is bejön. mosolygó smiley

válasz erre

Porthos

2 éve, 7 hónapja és 4 napja

A káva tényleg elég vastag, de engem pl nem zavar h két kézzel kell valamit kinyitni.

válasz erre

login_password

2 éve, 7 hónapja és 4 napja

Egészen jók ezek a készülékek. Jól néznek ki és erősek is.

válasz erre