Acer Aspire 3 (2024) teszt - használható laptop 100 ezer forint alatt?

2024. április 20.
76.9091
marco profilja, adatai
marco
Legutóbb két éve járt nálunk teszten Acer Aspire 3 laptop, hiszen bár a gyártó minden évben upgrade-eli a kínálatot, nagyon sok változást nem hozott magával a széria, mondhatni nem ez a legizgalmasabb termék a portfólióban. Ami miatt most mégis ismét nyüstöljük a gyártó belépő szériás laptopjait (bizony, rögtön kettöt is), az az hogy az Aspire 3 - dobpergés - kapható 90 ezer forintos áron is - ami manapság egész egyszerűen kuriózum. Két verzió járt tehát nálunk, az egyik az N100 (ez a 90 ezer forintos), a másik a Core i3-N305 (ez a 120 ezer forintos) chipes verzió, a közös mindkettőben hogy Alder Lake-N platformra épülnek. Nézzük mire képesek a legolcsóbb Acer gépek!


Az Aspire 3 A315 rengeteg változatban és opcióval elérhető, tehát az alábbi sorok nem mindegyik típusra vonatkoznak, sőt, ez a két eszköz található a kínálat legalján, nem csak árban, de teljesítményben és tudásban is. Fontos tehát ezért kiemelni, hogy a tesztünkben a legolcsóbb verziókra összpontosítunk, és afelől közelítjük meg a témát, hogy mire elég ma egy 90 ezer forintos és egy 120 ezer forintos laptop. Egyáltalán használhatók-e bármire is? Nos a rövid válasz spoilerként, hogy igen, használhatók. A hosszabb válasz pedig:

Az Aspire 3 A315-öt a dobozból kivéve egy tipikus belépő szintű laptopot tartunk a kezünkben, amire a leginkább jellemző az egyszerű forma, a viszonylag robosztus megjelenés, és a roppant olcsó anyaghasználat. Kezdhetném a szokásos monológot, de a helyzet az, hogy a belépőszintű Acer bizony egyszerűségében is csinos, és ezt köszönheti annak, hogy az Acerek az utóbbi években egész jól néznek ki dizájn szempontjából.

Külsőleg a legdrágább és a legolcsóbb Acer Aspire 3 is ugyanaz

Külsőleg a legdrágább és a legolcsóbb Acer Aspire 3 is ugyanaz


És nem is sokat változtatnak rajta, hiszen ami bevált, azt ne bolygassuk ugyebár. Ez a két évvel ezelőtti gép paramétereiben is tetten érhető, gyakorlatilag nem változott a méret ahhoz képest: 363 mm x 238 mm x 19 mm.

Bár az olcsóság egyik kritériumának megfelelően nyilván leginkább műanyag minden borítás, de a zsanér határozottan erős, a gép nem nyiklik-nyaklik, az összeszerelés korrekt, ráadásul az egész roppant könnyű is, 1,7 kg-ot nyom a mérlegen. A fedlapot felnyitva egy korrekt billentyűzetet és egy egész nagy touchpadet látunk magunk előtt. A teljes értékű billentyűzet numerikus keyboardot is tartalmaz, hiszen a 15,6-os méretben ez bőven elfér. A tapintásra egész kellemes gommbok egyébként meglepően jó minőségűnek bizonyultak: a billentyűút megfelelő, a kissé kemény visszaütést pedig nagyon hamar meg leeht szokni és utána roppant mód kézreáll.

A touchpad ahogy azt megszokhattuk, kissé balra tolódott, viszont ez is kellemes meglepetés, hiszen elég érzékeny, multitouch felületű, és természetesen kattintásra sincsenek külön gombok, hanem integrálva van. Hosszú távon kényelmes a gép használata, nem emelkedik el túlzottan az iróasztalról, a kéz nem zsibbad rajta, egyszóval az egész napos munkára is teljesen alkalmas. Billentyűzet világításra ennyi pénzért ne számítsunk, nincs is.

A csatlakozók száma nem túl sok, de épp elég

A csatlakozók száma nem túl sok, de épp elég


Ahogy a lenti részről felemeljük a szemünket, értelemszerűen a kijlezőt látjuk magunk előtt, ami bizony már magán hordozza az olcsósítás minden nyűgjét: a 15,6"-es és 60 Hz-es Full HD (1920 x 1080px) felbontású matt TN panel mindössze 250 niten képes üzemelni, ami bizony előrevetíti azt, hogy ezt a gépet nem a szabadtéri lazulásra tervezték.

Beltérben ez éppen megfelelő még, de semmi több. A betekintési szög sem remekel túlzottan, de nézzük el neki, hiszen elméletileg mi ülünk előtte és nem jobbról-balról akarjuk nézegetni. Az sRGB-t ne feszegessük, jó ha a felét tudja.

Azt valószínűleg senkinek nem kell külön ecsetelni, hogy ezek a gépek nem gamereknek készültek és nem is azoknak akik laptopon akarnak DTS:X meg Dolby Digital csodákat hallgatni, így a hangszóró mint olyan, csak mutatóban van. Nyilván elnyekereg, lehet vele videotelefonálni, meg cicás videókat nézegetni az arckönyvön de semmi több. Ahogy a videokamera sem a csúcsok csúcsa, van hogy legyen.

A legolcsóbb Aspire 3 az N100 procis, ezt követi a Core i3-N305 típus

A legolcsóbb Aspire 3 az N100 procis, ezt követi a Core i3-N305 típus


Csatlakozók tekintetében nincs probléma, a gép bal oldalán egy USB 3.2 Gen 2 (Type-C, USB-PD), egy USB 3.2 Gen 1 (Type-A) és egy HDMI 2.1 található, míg a jobb oldalon a 3,5 mm-es fülhallgató csati mellett egy második USB 3.2 Gen 1 (Type-A) kapott helyet a Kensington zár és a ledek mellett. Vezeték nélküli csatlakozási lehetőségként Wi-Fi 6 és Bluetooth 5.1 áll rendelkezésre.

Eddig egyeztek meg a közös jellemzők, a gépek belsejében viszont már megmutatkoznak a különbségek. A legolcsóbb, 90 ezer forintos variáns (510P-C7NR) Intel N100 (4 mag) procit, vaalmint 4 GB LPDDR5 RAM-ot kapott, a 120 ezer forintos kiépítés (510P-36PG) Intel Core i3-N305 (8 mag, 1,8GHz) processzorral és 8 GB LPDDR5 RAM-mal lő a kistesó fölé. Mindkét típusban 128 GB (PCIe NVMe) flash memória található.

A 4GB RAM értelemszerűen sok mindenre nem lesz elég: bár a Windows még elindul vele, de egy rakat programnak már kevés, és nem is hajlandó megnyikkanni. Összességében azt lehet mondani, hogy alap böngészésre, jegyzetelésre, korlátokkal dokumentum és táblázat szerkesztésre megfelel, de az egyéb feladatokat ne erőltessük. Sebességben sem várható el nagy csoda, bár azért tudott pozitív meglepetést okozni gördülékenység terén az N100, ha kordában tartjuk az igényeinket.

A munkaasztalon egész jól mutat, és simán kibír egy munkanapot

A munkaasztalon egész jól mutat, és simán kibír egy munkanapot


A 8G RAM és a kissé "erősebb" processzor már élhetőbb környezetet biztosít, gyorsabb a böngészés, néhány füllel több ablak lehet nyitva, és az ekszel is könnyebben kezeli a kis téglalapokat, de egy KKV bérszámfejtését azért már nem bíznánk rá.

Tény hogy több ablak kezelése is megy neki, akár videót is nézhetünk, ha akarunk (van még ilyen a streaming korában?) és gördülékenyebb az egész működés. Természetesen szükség lesz némi kompromisszumra a felhasználás folyamán, de kijelenthető, hogy ez a gép már nem csak az online tartalomfogyasztásra korlátozódik, mint a kisteső.

Az egyszeri tesztelő azt gondolná, hogy az N100 a sokkal kisebb erőforrás miatt sokkal kevesebbet is fogyaszt és a laptop hosszabban is használható vele, de ez nincs így. Összességében az N305 tovább bírja egy feltöltéssel, olyannyira hogy kijelenthető: általában egy munkanapot le lehet vele tolni töltés nélkül. Nagyjából két óra különbség van a két gép között, és általános munka használattal 6-7 órát mindenképpen ki lehet belőlük sajtolni. Az N100 nálunk maximum 8, az N305 maximum 9-9,5 órás üzemidőre volt képes a 40 Wh-ás aksival egy normál munkanapon.

Némi led, ha már a billentyűzetbe nem jutott

Némi led, ha már a billentyűzetbe nem jutott


A ventillátorok zúgása sokat nem fog zavarni, mert hogy a gépek általában teljesen csendesek, nem nagyon van mit hűteni ugyebár. A relatíve alacsony hőmérséklet nem csak a csuklónk alatt érződik, de a gép egészén is: nem melegszik sem a kijelző sem semmi más, alig-alig búgnak fel a kis ventik. Leginkább akkor amikor jön egy új frissítés és a Windowsnak, mint mindig ez egy roppant megterhelő feladat.

Kinek is ajánlható tulajdonképpen a két olcsó Aspire 3? Nos, ha azt akarjuk kielemezni, mire elég a 90 ezer forintos változat, akkor elég szűk kört tudunk megállapítani. Online tartalomfogyasztásra mindenképpen használható, ha elfogadjuk a korlátozott sebességet és nem akarunk 5 fülnél többet nyitva tartani a böngészőben. De alapfeladatokra, sulis laptopnak, vagy épp általános alap munkagépnek egészen jó választás lehet.

Ennek értelmében működik a streaming, működnek az online office szolgáltatások, természetesen a böngésző alapú CRM rendszer vagy épp a számlázás is menni fog. A Windows beeépített jegyzettömbje is elindul természetesen, és persze egy csomó minden alap telepítésű szoftverrel sem lesz gond.

A teljes értékű billentyűzet nem kapott háttérvilágítást

A teljes értékű billentyűzet nem kapott háttérvilágítást


Az N305-tel szerelt verzió ezen túlmenően már kissé komolyabb feladatokra is használható, sokkal kevesebb kompromisszummal és jobb üzemidővel. Ezzel a géppel tulajdonképpen már egy egész korrekt laptopot kapunk ár érték arányban, aminél szinte csak a sebességgel lesz gondunk, mert hisz nem egy száguldó paripát kapunk ezért a pénzért, de fontos kiemelni, hogy nem is egy vánszorgó öszvért. Tény, hogy a Windows alaptelepítésben hasít vele, és három hét használat után sem éreztünk komolyabb lassulást, csak a harmadik felek programjai lomhábbak kissé, persze ott sem mind.

Fontos kiemelni, hogy a fenti árak Windows nélküli gépekre értendők, ami azt is jelenti egyben, hogy az olcsóbbik gépre is tehető olyan rendszer, ami sokkal hatékonyabban kezeli ezeket a hardverelemeket. Így egy ingyenes Linux segítségével akár sokkal kellemesebb élmény is kicsikarható a 90 ezres masinából, ami egész jó ajánlattá predesztinálja tesztünk gyengébbik alanyát.

A nálunk járt tesztpéldányokon Windows futott, az N100-as verzión a Windows 11 S, az N305-ön normál Home verzió. Telepített Windowsokkal az árak is változnak, a gyengébb gép hivatalosan 120 ezer forint környékére megy fel, amivel konkrétan eléri azt, hogy nem tudnánk ajánlani senkinek. Azonban találtunk 100 ezer forint alatt is még néhány gépet nagyobb shopokban, érdemes körülnézni!

Nem csak sulis gépnek jók, de egyszerűbb munkára is megfelelnek, még ennyiért is

Nem csak sulis gépnek jók, de egyszerűbb munkára is megfelelnek, még ennyiért is


Ezt a verziót egyébként csak és kizárólag operációs rendszer nélkül érdemes megvenni, és Linuxot rá azonnal. A legtöbb helyen ez a gép jelenleg nem kapható (két nagyobb shopban van még pár darab), a gyártó információ szerint hamarosan feltöltik újra a készleteket, vélhetően már nem 90 ezer forintos árral.

Az N305 változat tesztünk megírása után most 134.900 forintért érhető el Windows nélkül ajánlott fogyasztói áron (Windows Home-mal 175.900 Ft), ami éppen annyival drágította meg az eredetileg 120 ezer forintos gépet, hogy erre is azt mondjuk, ez már jelentősen befolyásolja az ár / érték arányt, sajnos negatív irányban. Azonban jó hyr, hogy lehet találni még régi áron, nagyobb shopokban is 120 ezer forint alatt példányokat, ez pedig egyenesen az ajánlott kategóriába repíti be a masinát.

Tény, hogy mindkét gépnek meg lehet a célközönsége, hiszen ha - részben - korlátozottan is, de használhatók (főleg az N305-ös), azonban a beszerzésüket csak a Windows mentes verzióban tudjuk jó szívvel ajánlani. Ennek megfelelően ha valakinek sikerül eredeti áron találni még példányokat, és megfelelnek a fenti adatok, gyorsan csapjon le, mert az új árak tekintetében a plecsnink is a megszokott Acer teszteknél gyengébb eredményt mutatna. Így azonban még azt tudjuk mondani, az Acer Aspire 3 A315-510P-36PG bizony megérdemli az ajánlást!
 
 • Funkciók
  7
 • Ár/érték
  9
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  6

Közelít az ajánlotthoz

75%
9 hozzászólás

Ronalddo

3 hete és 1 napja

Hát nem egy erőmű egyik sem, de csodát ne várjunk ennyiért. Ha valakinek elég, legalbb van opciója.

válasz erre

zender

3 hete és 3 napja

Bármennyire gyenge is, de használható azért és üzemidő is van. Ennyiért már ez is egy csoda.

válasz erre

Mordorer

3 hete és 4 napja

4GB memória 2024-ben? meglepett smiley Elég vicces...

válasz erre

petrovicsz

3 hete és 4 napja

Ilyen gyenge gépbe már nem fektetnék be, akkor sem ha ilyen "olcsó". Jobb ha kicsit drágább de időtállóbb.

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 4 napja

Az a kemény. meglepett smiley Nem hittem hogy ennyiért még létezik valami.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 4 napja

Tehát a konklúzió, hogy létezik használható laptop 100 ezer alatt, de nagyon sok érte a kompromisszum. Mondjuk így is lesz akinek megéri szerintem.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 4 napja

Hát ez az N100 nem valami bizalomgerjesztő! röhögő smiley

válasz erre

TEchie

1 hónapja, 5 napja

Nagyon korrekt cucc! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 5 napja

Igényes, kimerítő teszt lett, köszönjük! Nem hittem volna, hogy ennyiért egyébként létezik még egyáltalán laptop manapság, főleg hogy tulajdonképpen ezekben modern proci van. meglepett smiley

válasz erre