Advertisement

Acer Aspire 3 (2022) teszt - olcsó sulis gép, vagy annál több?

2022. október 02.
89.2451
marco profilja, adatai
marco
Mint minden gyártó, az Acer is évről évre folyamatosan adja ki sikeres laptop sorozatainak legújabb verzióját, és természetesen az Aspire 3 család sem kivétel ez alól, hiszen a cég egyik legkeresettebb típusáról van szó. A változások persze nem mindig szembeötlőek, van amikor csak némi ráncfelvarráson, hardver upgrade-en esik át az adott termék. Hogy ez esetünkben is így van-e, tesztünkből kiderül!
Advertisement


Az Aspire 3 család megjelenése óta azokat a felhasználókat célozza, akik nem a high-end kategóriát keresik, de nem is a low-budgetet célozzák, inkább olyan gépre vágynak, amely bár nem a csúcskategória, de viszonylag kompromisszummentesen használható munkára, vagy tanulásra - különösebb kötöttségek nélkül. Igen, így van, a középkategóriáról beszélünk, és ez a család pontosan ezt képviseli.

Az Aspire 3 általában igen sok opcióban érhető el, ezért nem meglepő, hogy már 120 ezer forint alatt is találni ilyen gépet, de akár a 370 ezer forintos felső határt is el tudjuk érni a különböző konfigurációkkal.

Az Acer Aspire 3-at a korrekt méret, korrekt billentyűzet, kis súly

Az Acer Aspire 3-at a korrekt méret, korrekt billentyűzet, kis súly


Az idei felhozatalban sincs ez másképp, a 2022-es típusok már a nyolcadik generációt képviselik a szériából, ami megjelenése óta alapvetően nem sokat változott, a mai napig egy megbízható igásló bármelyik, a hardverösszetevők különbözőségén túl a külső mindegyikük esetében változatlan az adott évben.

Ami bár sokat nem változott az előző generáció óta, mégis némileg eltér attól. Becsukott állapotban a külsőt csak egy kicsi Acer logó töri meg, de nem a megszokott térbeli középen, hanem a fedlap tetején. Egy ideje szakított a gyártó a matt szálcsiszolt felülettel, mostanra inkább egy némileg csillogó és fényesebb külső tekint vissza ránk mind a fedlapon, mind pedig a billentyűzet kürüli részen.

Apropó billentyűzet: ami legelőször feltűnik a gép használata közben, hogy roppant kényelmes rajta gépelni, a gombok kaptak egyfajta bevonatot - vagy már eleve ilyen műanyagból készültek - aminek köszönhetően nem csúszosak, hanem egy kissé - ez most igen hülyén fog hangzani de men tudom másképp leírni - tapintásra mattak. A billentyűutak kellően kényelmesek és a gombok visszarúgása is nagyon kellemes. Egyszóval öröm vele a munka, kár hogy billentyűzetvilágítás nem jutott a gépbe.

A nagyméretű touchpad a középponttól kissé balra húzódik, a használata kellemes, a többujjas használatot is jól kezeli, a rejtett gombok jól működnek.

A letisztult fedlapon mindössze egy apró Acer logó található

A letisztult fedlapon mindössze egy apró Acer logó található


A 15,6 colos, 16:9 FullHD kijelző körüli káva nem mondható vékonynak, azonban egyáltalán nem is tarozik a vastagabbak közé, alul a szokásos vastagabb keret található, a két szélen viszonylag vékony műanyag, felül pedig szintén egy kissé vaskosabb lett a keret. A kijelző szerencsére matt, így nagyon kellemes napos időben is használni, illetve a fényerő is elég korrekt, jobb mint a kategóriában általában.

A nálunk járt tesztpéldányban (A315-59-5312) a 2,50Ghz-es, 12. generációs Intel Core i5-1235U processzor mellett Intel Iris Xe grafika, 8GB DDR4 RAM és 128GB NVMe SSD található, ez utóbbival véleményünk szerint már kár kiadni laptopot, aki Aspire 3 vásárláson töri a fejét, mindenképpen nagyobb háttértárral válassza ki a gépet. Igaz, például egyetemi tanulmányokhoz ez is elég lehet, de irodai munkánál hamar meg fog telni egy ekkora terület.

Konfiguráció kiválasztásánál akár 1 TB M.2 PCIe SSD, vagy 2 TB HDD tárterületig és akár 16 GB memóriáig húzhatjuk a csúszkát.

Type-C nem jutott a házra

Type-C nem jutott a házra


Méreteit tekintve azonban nem leszünk gondban, a 362.9 X 241.3 centi méretű gép összecsukva mindössze 19.9 mm magas (igensokat ment össze ezekben a dimenziókban az elődökhöz képest), és a súlya is nagyon barátságos, mindössze 1.78 kilogramm , szóval egyáltalán nem fogja húzni a vállunkat.

Csatlakozók tekintetében bár nem vagyunk bőlére eresztve, viszont panaszra sincs okunk: a bal oldalon a töltőcsatlakozó mellett HDMI kimenetet és két USB-t, a jobb oldalon pedig a jack csatit és még egy USB-t találunk, a Kensington zár társaságában. A kizárólag Type-A USB-k közül egy tud USB 2.0-t, a másik kettő USB 3.2-t; SD kártya olvasó viszont nem jutott a házra.

A kommunikációs lehetőségek a Wi-Fi 5 802.11ac-ben és a Bluetooth 5-ben merülnek ki, 2 mikrofon mellett 2 hangszóró teljesít szolgálatot, a webkamera pedig HD minőséget tud. Ujjlenyomat-olvasót ne is keressünk, ebben a kategóriában, ezért az árért főleg ne.

Irodai munkára, suliba nagyon jó választás lehet az Acer Aspire 3

Irodai munkára, suliba nagyon jó választás lehet az Acer Aspire 3


A 45W teljesítményű akkumulátor elméletileg 8-9 órát is kibír, nálunk a tesztidőszak alatt, rendes munkával (böngészés, szövegszerkesztés, folyamatos email) 5-6 órát bírt. A mindennapi használatban egy kényelmes, könnyen hordozható Windowsos gépet ismertünk meg az Acer Aspire 3 2022-es szériájával, de nagyon szomorú hogy nem lép végre egy nagy gyártó a Linux irányába.

Összességében egy megbízható, relatíve gyors, kellemes kinézetű és kényelmes laptopot kap aki megveszi, de számolni kell némi kompromisszummal, ilyen például a billentyűzetvilágítás hiánya.

Aki játékra, videoszerkesztésre, nagyobb képszerkesztési munkákra keres gépet, semmiképpen ne az Acer Aspire 3 mellett tegye le a voksát, aki viszont egy klassz kinézetű, könnyen hordozható, mégis 15,6 colos laptopot keres irodai munkára, tanulásra, családi gépnek böngészésre, levelezésre, social media bújásra, filmezésre és egyéb szórakozásra, mindenképp vegye fel a megnézendők listájára.
 
 • Funkciók
  6
 • Ár/érték
  8
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  7

Közelít az ajánlotthoz

73%
Advertisement
8 hozzászólás

Mordorer

5 hónapja, 3 hete és 5 napja

Dizájnos a cucc! Hol vannak már a fekete, fényes műanyag laptopok bakker.

válasz erre

marco

5 hónapja, 3 hete és 6 napja

Porthos írta:
Ez a típus pontosan mennyibe kerül ami nálatok volt?
Az a konfiguráció ami nálunk volt, itthon nem kapható. Az árak 120 - 370 ezer között mozognak, a jobb konfigok olyan 250-270 között már elérhetők, ami manapság brutál jó ár.

válasz erre

Tommy

5 hónapja, 3 hete és 6 napja

Korrekt gép, talán az Acer az utolsó mohikán akik még próbálnak némi minőséget tartani olcsón is...

válasz erre

Porthos

6 hónapja,

Ez a típus pontosan mennyibe kerül ami nálatok volt?

válasz erre

Fikarc

6 hónapja,

A címre válaszolva: szerintem több, sokkal. Jó kis széria ez, árban meg még mindig verhetetlen.

válasz erre

Ronalddo

6 hónapja,

Frankón jól néz ki!

válasz erre

TEchie

6 hónapja,

Kinlzetre igen király, a súlya meg rohadt kevés. Az olcsóbb verzió még meg is érheti ide-oda.

válasz erre

inkognito

6 hónapja,

Nagyon letisztult gép.

válasz erre