Acer Aspire 3 (2022) teszt - olcsó sulis gép, vagy annál több?

2022. október 02.
91.7671
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Mint minden gyártó, az Acer is évről évre folyamatosan adja ki sikeres laptop sorozatainak legújabb verzióját, és természetesen az Aspire 3 család sem kivétel ez alól, hiszen a cég egyik legkeresettebb típusáról van szó. A változások persze nem mindig szembeötlőek, van amikor csak némi ráncfelvarráson, hardver upgrade-en esik át az adott termék. Hogy ez esetünkben is így van-e, tesztünkből kiderül!


Az Aspire 3 család megjelenése óta azokat a felhasználókat célozza, akik nem a high-end kategóriát keresik, de nem is a low-budgetet célozzák, inkább olyan gépre vágynak, amely bár nem a csúcskategória, de viszonylag kompromisszummentesen használható munkára, vagy tanulásra - különösebb kötöttségek nélkül. Igen, így van, a középkategóriáról beszélünk, és ez a család pontosan ezt képviseli.

Az Aspire 3 általában igen sok opcióban érhető el, ezért nem meglepő, hogy már 120 ezer forint alatt is találni ilyen gépet, de akár a 370 ezer forintos felső határt is el tudjuk érni a különböző konfigurációkkal.

Az Acer Aspire 3-at a korrekt méret, korrekt billentyűzet, kis súly

Az Acer Aspire 3-at a korrekt méret, korrekt billentyűzet, kis súly


Az idei felhozatalban sincs ez másképp, a 2022-es típusok már a nyolcadik generációt képviselik a szériából, ami megjelenése óta alapvetően nem sokat változott, a mai napig egy megbízható igásló bármelyik, a hardverösszetevők különbözőségén túl a külső mindegyikük esetében változatlan az adott évben.

Ami bár sokat nem változott az előző generáció óta, mégis némileg eltér attól. Becsukott állapotban a külsőt csak egy kicsi Acer logó töri meg, de nem a megszokott térbeli középen, hanem a fedlap tetején. Egy ideje szakított a gyártó a matt szálcsiszolt felülettel, mostanra inkább egy némileg csillogó és fényesebb külső tekint vissza ránk mind a fedlapon, mind pedig a billentyűzet kürüli részen.

Apropó billentyűzet: ami legelőször feltűnik a gép használata közben, hogy roppant kényelmes rajta gépelni, a gombok kaptak egyfajta bevonatot - vagy már eleve ilyen műanyagból készültek - aminek köszönhetően nem csúszosak, hanem egy kissé - ez most igen hülyén fog hangzani de men tudom másképp leírni - tapintásra mattak. A billentyűutak kellően kényelmesek és a gombok visszarúgása is nagyon kellemes. Egyszóval öröm vele a munka, kár hogy billentyűzetvilágítás nem jutott a gépbe.

A nagyméretű touchpad a középponttól kissé balra húzódik, a használata kellemes, a többujjas használatot is jól kezeli, a rejtett gombok jól működnek.

A letisztult fedlapon mindössze egy apró Acer logó található

A letisztult fedlapon mindössze egy apró Acer logó található


A 15,6 colos, 16:9 FullHD kijelző körüli káva nem mondható vékonynak, azonban egyáltalán nem is tarozik a vastagabbak közé, alul a szokásos vastagabb keret található, a két szélen viszonylag vékony műanyag, felül pedig szintén egy kissé vaskosabb lett a keret. A kijelző szerencsére matt, így nagyon kellemes napos időben is használni, illetve a fényerő is elég korrekt, jobb mint a kategóriában általában.

A nálunk járt tesztpéldányban (A315-59-5312) a 2,50Ghz-es, 12. generációs Intel Core i5-1235U processzor mellett Intel Iris Xe grafika, 8GB DDR4 RAM és 128GB NVMe SSD található, ez utóbbival véleményünk szerint már kár kiadni laptopot, aki Aspire 3 vásárláson töri a fejét, mindenképpen nagyobb háttértárral válassza ki a gépet. Igaz, például egyetemi tanulmányokhoz ez is elég lehet, de irodai munkánál hamar meg fog telni egy ekkora terület.

Konfiguráció kiválasztásánál akár 1 TB M.2 PCIe SSD, vagy 2 TB HDD tárterületig és akár 16 GB memóriáig húzhatjuk a csúszkát.

Type-C nem jutott a házra

Type-C nem jutott a házra


Méreteit tekintve azonban nem leszünk gondban, a 362.9 X 241.3 centi méretű gép összecsukva mindössze 19.9 mm magas (igensokat ment össze ezekben a dimenziókban az elődökhöz képest), és a súlya is nagyon barátságos, mindössze 1.78 kilogramm , szóval egyáltalán nem fogja húzni a vállunkat.

Csatlakozók tekintetében bár nem vagyunk bőlére eresztve, viszont panaszra sincs okunk: a bal oldalon a töltőcsatlakozó mellett HDMI kimenetet és két USB-t, a jobb oldalon pedig a jack csatit és még egy USB-t találunk, a Kensington zár társaságában. A kizárólag Type-A USB-k közül egy tud USB 2.0-t, a másik kettő USB 3.2-t; SD kártya olvasó viszont nem jutott a házra.

A kommunikációs lehetőségek a Wi-Fi 5 802.11ac-ben és a Bluetooth 5-ben merülnek ki, 2 mikrofon mellett 2 hangszóró teljesít szolgálatot, a webkamera pedig HD minőséget tud. Ujjlenyomat-olvasót ne is keressünk, ebben a kategóriában, ezért az árért főleg ne.

Irodai munkára, suliba nagyon jó választás lehet az Acer Aspire 3

Irodai munkára, suliba nagyon jó választás lehet az Acer Aspire 3


A 45W teljesítményű akkumulátor elméletileg 8-9 órát is kibír, nálunk a tesztidőszak alatt, rendes munkával (böngészés, szövegszerkesztés, folyamatos email) 5-6 órát bírt. A mindennapi használatban egy kényelmes, könnyen hordozható Windowsos gépet ismertünk meg az Acer Aspire 3 2022-es szériájával, de nagyon szomorú hogy nem lép végre egy nagy gyártó a Linux irányába.

Összességében egy megbízható, relatíve gyors, kellemes kinézetű és kényelmes laptopot kap aki megveszi, de számolni kell némi kompromisszummal, ilyen például a billentyűzetvilágítás hiánya.

Aki játékra, videoszerkesztésre, nagyobb képszerkesztési munkákra keres gépet, semmiképpen ne az Acer Aspire 3 mellett tegye le a voksát, aki viszont egy klassz kinézetű, könnyen hordozható, mégis 15,6 colos laptopot keres irodai munkára, tanulásra, családi gépnek böngészésre, levelezésre, social media bújásra, filmezésre és egyéb szórakozásra, mindenképp vegye fel a megnézendők listájára.
 
 • Funkciók
  6
 • Ár/érték
  8
 • Dizájn
  8
 • Hardver
  7

Közelít az ajánlotthoz

73%
8 hozzászólás

Mordorer

1 éve, 3 hónapja és 9 napja

Dizájnos a cucc! Hol vannak már a fekete, fényes műanyag laptopok bakker.

válasz erre

marco

1 éve, 3 hónapja és 10 napja

Porthos írta:
Ez a típus pontosan mennyibe kerül ami nálatok volt?
Az a konfiguráció ami nálunk volt, itthon nem kapható. Az árak 120 - 370 ezer között mozognak, a jobb konfigok olyan 250-270 között már elérhetők, ami manapság brutál jó ár.

válasz erre

Tommy

1 éve, 3 hónapja és 10 napja

Korrekt gép, talán az Acer az utolsó mohikán akik még próbálnak némi minőséget tartani olcsón is...

válasz erre

Porthos

1 éve, 3 hónapja és 10 napja

Ez a típus pontosan mennyibe kerül ami nálatok volt?

válasz erre

Fikarc

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

A címre válaszolva: szerintem több, sokkal. Jó kis széria ez, árban meg még mindig verhetetlen.

válasz erre

Ronalddo

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Frankón jól néz ki!

válasz erre

TEchie

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Kinlzetre igen király, a súlya meg rohadt kevés. Az olcsóbb verzió még meg is érheti ide-oda.

válasz erre

inkognito

1 éve, 3 hónapja és 11 napja

Nagyon letisztult gép.

válasz erre