5+1 érdekesség, amit eddig biztosan nem tudtál a Trónok harcáról

2017. július 16.
52.5821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Július 17. már itt van a nyakunkon, és bizony az az a nap, amit sorozatrajongóként mindenki egy emberként vár az egész világon. Miért is? Természetesen azért, mert napjaink - de talán mondhatnánk azt is, hogy minden idők - legkirályabb, legjobban kidolgozott, leg-leg-leg tévésorozata, a Trónok harca visszatér.


Amíg tűkön ülve várunk a 7., utolsó előtti évadra, figyelemelterelésként következzen egy kis fejtágítás Androgeek módra, az Alien-univerzum után ezúttal Westeros világából. Főleg olyan tényeket/ismereteket szedtünk most össze, amelyekre sokszor utalnak a könyvek és a sorozat szereplői, de mégis, a rajongók közül csak nagyon kevesen tudják részletekbe menően, hogy miről is van szó tulajdonképpen. Olvassatok, okuljatok!

1. Hét Királyság, 9 Régió - hogy is van ez?

Mint tudjuk, egykor hét darab, teljesen független királyság működött Westeroson, mígnem Hódító Aegon gondolt egy merészet, és tűzzel-vassal (vagy stílusosan inkább tűzzel és vérrel) egyesítette őket, egyetlen nagy és erős birodalmat hozva létre. Igen ám, de hogyan is kormányozzák ezt a hatalmas egységet? A Vastrón keze sem érhet el mindenhova, de nézzük is a gyakorlatban, hogy "szocpolitilag" is képben legyünk a Hét Királyság közigazgatását illetően.

Westeros birodalom

Westeros birodalom


A régi királyságokat tehát egyesítették, de a sorozat történéseinek idején ezek még mindig többé-kevésbé autonóm egységek. Az egykori királyok helyett immár más cím és kicsit más jogkör fennhatósága alá tartoznak: az ún. Őrzők uralkodnak. A területek név szerint: Viharföldek, Észak, Nyugatföldek, a Völgy, a Folyóvidék, a Síkvidék és Dorne. Ezeket nagyjából úgy képzeljük el, mint az USA államait: saját közigazgatásuk van, kormányzóval (pl. a Völgyet az Arryn-család kormányozza, "őrzi"), de mindannyian a király alá tartoznak.

Ez eddig tiszta, de kik a két maradék régió? Ezek az örökké kötekedő Vas-szigetek, élükön a Greyjoy-házzal, valamint Királyvár, ami a főváros, és önálló régióként működik kormányzója pedig maga a Király. Kicsit úgy, ahogy Washington D.C. a már emlegetett Amerikában. Nem is olyan bonyolult ez, kérem szépen.

Az Erdő gyermekei

Az Erdő gyermekei


2. "XY, aki az Andalok és az Elsők királya..." - de kik is ők tulajdonképpen?

Gondolkodtatok valaha azon, hogy kikre is utalnak, amikor olyan hangzatosan bejelentik az aktuális uralkodót? Nos, az Elsők, hát ők voltak az elsők, akik Westerosra léptek. Az Essos nevű kontinensről érkeztek, és az első konfliktusok után megtanultak békében élni az Erdő gyermekeivel, még a hitüket is átvették, tehát azokhoz imádkoztak, akiket ma már csak régi istenekként ismerünk.

De nem maradt ez mindig így. Megjöttek az Andalok is Essosról, akik a porcelánbolti elefánt példáját követve mindent felrúgtak, ami csak létezett.

Szegény Elsőknek esélyük sem volt az Andalok jóval fejlettebb fegyvereivel és harcmodorával szemben, az Erdő gyermekeinek meg pláne, így hát végülis nem volt sokáig kérdés, ki kerül hatalomra. A népek és származások közti határvonalak mára már teljesen elmosódtak, de a trónon ülő királynak vagy éppen királynőnek még mindig jár a hosszú, hivatalos megnevezés. Biztosan nagyobb górénak tűnik így, meg hát a hagyománytisztelet is fontos, ugye.

Cersei Lannister, A Hét Királyság királynéja

Cersei Lannister, A Hét Királyság királynéja


3. Rhaegar Targaryen, a bujkáló főkolompos

Na jó, ne legyünk igazságtalanok, szegény Rhaegar nem annyira bujkál, sokkal inkább meghalt, viszont az elvitathatatlan tőle, hogy ő az egész történet talán legfontosabb katalizátora, és úgyszólván soha nem láttuk őt.

Megérdemli hogy kicsit beszéljünk róla, hisz az akciói nélkül Robert Baratheon sosem lázad fel, nem veszi át a trónt Őrült Aerystől, sosem veszi feleségül Cersei-t, mi pedig a Trónok harca-féle minőségi szórakozás helyett Szulejmánnal lennénk kénytelenek beérni.

Ez utóbbi persze nem igaz, de az talán igen, hogy nélküle sosem vált volna ennyire ismertté Emilia Clarke és Natalie Dormer (Daenerys Targaryen és Margaery Tyrell szerepében), ami lássuk be, hatalmas veszteség lett volna mindannyiunk számára. De hogyan is kezdődött minden?

Kicsi Havas Jon

Kicsi Havas Jon


Rhaegar nagyon népszerű herceg volt, gyermekei is voltak szépséges hercegnőjétől, Elia-tól, egy nap azonban mégis úgy döntött, hogy neki inkább Lyanna, Robert szerelme kell, a Stark-házból. Tette mindezt azért, mert egy jóslat szerint az ő gyermeke lesz a világ megmentője.

Úgy vélte, hogy a már meglévő utódok nem alkalmasak ennek a beteljesítésére, a Targaryen és a Stark család egyesítéséből születendő gyermek viszont annál inkább az lesz.

Elrabolta tehát Lyannát, és gyermeket nemzett neki, aki mint kiderült, később kedvenc Havas Jon nevű főhősünkké válik. Rhaegar tehát Jon megszületéséért tette kockára a családot, a címet, a hét királyságot: a többi pedig már történelem.

Felnőtt Havas Jon

Felnőtt Havas Jon


4. Hogyan is őrült meg az Őrült Király?

Mindannyian tudjuk, ki volt II. Aerys, hisz nagyon sokat emlegetik őt a történet folyamán, de azt viszont már annál kevesebben tudják, hogy hogyan is vált ilyenné-a sorozatban konkrétan nem is kapunk választ erre a kérdésre. Az igazság az, hogy bár uralkodása elején nagyszerű király volt, sosem volt a józan ész szobra, de még bőven az elviselhető kategóriába esett - így volt ez egészen addig, amíg egy nagy kikötőváros, Árnyékvölgy azt nem kérelmezte tőle, hogy függetlenedhessen a tróntól.

Aerys, bizalmasai aggodalmainak ellenére személyesen utazott oda elsimítani a helyzetet, a város ura, Lord Darklyn azonban fogságba ejtette őt. Fél évig raboskodott itt, és bár végül Ser Barristan Selmy kiszabadította, Aerys az események hatására végleg alámerült az őrületbe, kezdetnek mindjárt kivégeztette a Darklyn-ház összes tagját. Megkezdődött az Őrült Király uralma.

II. Aerys az Őrült király

II. Aerys az Őrült király


5. Valyria végzete

Valyria is egy sokat hangoztatott hely a sorozatban és a könyvekben egyaránt, de mégis kevesen tudják a történelmét. Leginkább csak az közismert, hogy jóféle acélt gyártottak ott, akárcsak Miskolcon. Nos, Valyria egy mitikus birodalom volt, amely évezredekig uralta az Essos nevű kontinenst, uralmának pedig nem egy ellenfél, hanem a természet vetett véget: több száz vulkán egyszerre tört ki, és pillanatokon belül megsemmisítette a büszke birodalmat.

Egyetlen család maradt életben a Valyriai hatalmasok közül...bizony, a Targaryenek voltak azok. Ők úgy úszták meg a dolgot, hogy a család egy tagja előre vizionálta a katasztrófát, így sárkányaikkal együtt sikerült elmenekülniük.

Hála a sárkányoknak, a Targaryenek megmenekültek

Hála a sárkányoknak, a Targaryenek megmenekültek


Érdekesség, hogy a sárkányok Valyriában olyanok voltak a gazdag családoknak, mint manapság a kutyák, tehát szinte mindegyiknek volt belőlük - Westeroson azonban, mint tudjuk, néhány is elég volt belőlük ahhoz, hogy a Targaryenek elfoglalják az egészet úgy, ahogy van. A sárkányok őshazája ma már csak a legendákban él, az ott készített acél pedig igazi kincs, hisz a belőle készült kard pehelykönnyű, sosem csorbul ki az éle, és ami a legfontosabb, hogy hatásos fegyver a Mások ellen.

+1. A sosem látott, újraforgatott első rész esete

A mai "+1 dolog" egy igencsak tanulságos kis történetet mesél el. Tudtátok, hogy a szinte már fogalommá vált sorozat pilotja olyan borzasztóra sikerült, hogy a készítők kis híján bedobták a törölközőt? Bizony így történt. David Benioff és D.B. Weiss, négy évig(!) tartó kemény munka után elkészült az első résszel, és nagy büszkén körbeküldték azt a barátaiknak, várva a véleményeket...meg is jöttek, és szinte sokkolták Benioffékat.

nézők egyszerűen érthetetlennek tartották a történéseket, kevesellték a párbeszédeket, sokallták a szereplőket, valamint - és ez talán a legérdekesebb - senkinek, egyetlen embernek sem esett le, hogy Cersei és Jamie testvérek, pedig ez ugye viszonylag fontos szál a történetben.

Benioffék nem tudták, mitévők legyenek, már abban is kételkedtek, hogy George R.R. Martin remekműve egyáltalán megfilmesíthető. Ráadásul az egyik főszereplővel is gondok akadtak, Tamzin Merchant, azaz Daenerys Targaryen - igen, jól olvastátok - kiszállt a produkcióból, és a Tudorok-ban vállalt munkát.

Barátaink azonban nem adták fel, meg castingolták Emilia Clarke-t (köszönjük szépen Tamzin-nek, hogy lelépett), és újra nekiálltak leforgatni gyakorlatilag az egész pilotot, hátha jobban sikerül...

Csodás Emilia Clarke

Csodás Emilia Clarke


Azt hiszem, ennél a gigantikus közhelynél szebb végszó nem is kell: ne adjátok fel könnyen, amibe egyszer belefogtatok, hiszen még egy Trónok harca is kisülhet belőle. A sorozat legújabb évadának első epizódját július 17-én hajnali 3 órakor lehet megtekinteni az HBO-on, majd ezután már az HBO Go-n is elérhető lesz az új évad.

Ha igazi rajongó vagy, nézz körül a Trónok harca relikviák között, ahol már 799 Ft-tól meg lehet venni a kultikus sorozat alapján készült termékeket: Play 24/7 webshop Trónok harca relikviák!
9 hozzászólás

Tommy

7 éve, 7 hónapja és 5 napja

Ó de jó kis fejtágító volt ez a cikk! mosolygó smiley Rengeteg új info volt benne nekem.

válasz erre

Eltohn

7 éve, 7 hónapja és 8 napja

Imádtam ezt a cikket, rengeteg új info volt benne! mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 7 hónapja és 13 napja

iPet írta:
A harmadik évadig néztem, addig izgi volt. De most olyan, mint a Dallas, csak több benne a zombi röhögő smiley
Én azt hiszem 5-öt néztem meg, de én is beleuntam. Lecseréltem a Vikingekre. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

7 éve, 7 hónapja és 13 napja

Kiváló olvasmány volt a 3 órakor kezdődő S7E1 előtt! röhögő smiley Most már megvárom. mosolygó smiley

válasz erre

iPet

7 éve, 7 hónapja és 13 napja

A harmadik évadig néztem, addig izgi volt. De most olyan, mint a Dallas, csak több benne a zombi röhögő smiley

válasz erre

Levi87

7 éve, 7 hónapja és 13 napja

Whoáááááá legjobbkor jött a cikk! mosolygó smiley Most vagyok túl egy Trónok harca maratonon, szuper lezárás volt ez hozzá! mosolygó smiley

válasz erre

CharlieFirpo

7 éve, 7 hónapja és 13 napja

Nekem nagyszerű kis olvasmány volt mert egy részt sem láttam. Most legalább már tudok egy s mást. mosolygó smiley

válasz erre

Harder

7 éve, 7 hónapja és 13 napja

Nagyon jó sorozat, és jó hogy nem viszik nagyon tovább és nem lesz belőle 12 évad.

válasz erre

Ronalddo

7 éve, 7 hónapja és 13 napja

Komoly kis cikket hoztatok össze ismét. Voltak nekem homályos részek a sorozatban, de most egy kettőt sikerült megértenem röhögő smiley

válasz erre