5+1 érdekesség, amit tudnod kell az Alienekről

2017. április 26.
51.6801
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
adriano profilja, adatai
adriano
Tavaly óta új ünnepnappal bővült a filmrajongók és a geek-ek naptára, ami nem más, mint az Alien nap, április 26-a. A dátum maga nem valamilyen megjelenéshez vagy egyéb évfordulóhoz kötődik, hanem egy afféle poén, akárcsak a Star Wars-nap esetében: a xenomorph fajjal a filmekben az LV-426-os bolygón találkozunk, adta tehát magát a 426: április 26. Látjátok feleim, újra itt a nagy nap, ennek örömére nézzünk néhány érdekességet kedvenc idegen fajunkról, egy 5+1 cikk formájában. Enjoy!


1. Honnan származik a xenomorph?

Nos, erről mindmáig nincsenek kristálytiszta feljegyzések, de a legszélesebb körben elfogadott teória szerint a Proteus bolygón hozták létre őket kísérlettel az Űrutasként ismert lények (Space Jockey), hogy a saját háborújukban felhasználják őket. Róluk, azaz az űrutasokról a Prometheus című filmekből tudhatunk meg többet.

Érdekesség továbbá, hogy a Proteus bolygót a mostmár számos filmet tartalmazó saga egyetlen egyszer sem láthattuk. Ridley Scott ugyan sokáig tervezte, hogy a Prometheus-ban ezt is megmutatja nekünk, de végül letett a tervéről. Sajnálhatjuk, érdekes lett volna.

2. Biológiai jellemzők

Nagyjából mindenki, de főként az, aki ezt a cikket olvassa, tudja hogyan is néz ki egy ilyen xenomorph. Azonban azok kedvéért, akik szeretnek elmerülni a részletekben, vagy eddig egy kő alatt éltek és nem tudják mi az az Alien-sorozat, most mégis vegyük sorra, mit tudunk a fajról:

Oké, na de verizdö szem? :O

Oké, na de verizdö szem? :O


Az egészen pontosan Xenomorph XX121 néven kategorizált lény egészen tekintélyes méretekkel rendelkezik, megnőhet akár két és fél, sőt három méteresre is, és 140-től akár 180 kilogrammig is nyomhat a mérlegen. Nem úgy azonban a királynőjük, aki ezen méreteknek akár a tízszeresét is elérheti. Mit ne mondjunk, ha találkoznánk velük egy sötét űrhajón - főleg ha megemlítjük még a rettenetes belső állkapcsot is, amellyel lényünk rendelkezik - jelentős károkat okozna a magunkfajta elpuhult űrutazókban.

Arról, hogy a lény ne csak támadásban legyen hatékony, de meg is tudja védeni magát, a homárokéhoz hasonlatos külső páncél gondoskodik. Ez a külső páncél mindig felveszi a környezet aktuális hőmérsékletét, így eléri, hogy a fenevad láthatatlan legyen a hőkamerák számára is. Ha igen pengék vagyunk, és mindezek ellenére mégis sikerül sebet ejtenünk a xenomorphon, akkor egy savas, mindent szétmaró anyag kerül elő belőle, mondhatjuk, hogy ez talán a vére, de ezt eddig egyértelműen egyik film sem jelentette ki, tehát lehet, hogy csupán a védekező mechanizmus része, vagy éppen csak valamiféle szövetek közti anyag. Fontos fegyverük továbbá a farkuk és a hatalmas karmaik is.

Nincs mese, egy tökéletes gyilkológéppel van dolgunk, azonban valami hiányzik róla: a szemek. Ezek H.R. Giger dizájner döntése értelmében maradtak le a bestiáról, szerinte így jóval félelmetesebb. Valószínű egyébként, hogy nem is hiányoznak, csak nem látjuk őket, minekutána a filmekben többször elhangzik, hogy a xenomorphnak egészen biztosan van látása.

3. Lehet benne kárt tenni?

"Ha vérzik, meg lehet ölni." - mondta Arnold Schwarzenegger a Predator-filmben (rafkósabbak tudják, hogy nem véletlenül jövök elő pont ezzel a címmel, de erről később). Nos, mint előbb említettük, a xenomorphról talán-talán kimondhatjuk, hogy vérzik, így tehát való igaz, hogy meg is lehet ölni - viszont nagyon fel kell kötni a gatyáját annak, aki menekülés helyett ezt az útvonalat választja. (Igaz, az se túl célravezető, a legjobb, ha nem találkozunk vele, abból nem lehet baj.)

A Xenomorph finoman tanulmányozza az emberi fajt, bekukkant ide-oda.

A Xenomorph finoman tanulmányozza az emberi fajt, bekukkant ide-oda.


Hihetetlen támadásokat képesek elviselni végzetes sebesülés nélkül, olyanokat, amelyek bármilyen földi létformát pillanatok alatt kivégeznének. Az ütések, bármekkora erejűek is, szinte teljesen hatástalanok, sőt, a lőfegyverek sem nyújtanak teljes garanciát a sikerre, még akkor sem, ha épp átlőjük az élőlény fejét-igaz, a teljes lefejezés már végez vele.

Extrém módon ellenállóak a nagy meleggel és a hideggel szemben is, sőt, határozatlan ideig még vákuumban is képesek megmaradni. De mi az, amire érzékenyek? Nos, ilyen is van: a jó öreg tűz, amitől különösképpen a királynő irtózik, de a "dolgozókra" nézve is veszélyes, továbbá a nagyon hirtelen történő hőmérsékletváltozás, és a plazmafegyver, ami megoldás lehet a bajainkra.

4. Életciklus

A xenomorph, mint sokan tudják, elég bonyolult felnövésfolyamaton keresztülmenő, alapvetően parazita jegyekkel ellátott lény. A filmekből tudhatjuk, hogy pályafutását egy tojáshoz hasonló képződményben kezdi, amiből, hogyha gazdatestet észlel, előbújik egy rendkívül gusztustalan pókszerű létforma, az úgynevezett Arctámadó (Facehugger), amely láss csodát, arcot támad, tehát a gazdatest arcára ugrik, elhelyezik benne a parazitát, és kalap - az arctámadó feladata itt véget ért.



Ezután az élősködő belülről kezdi el fogyasztani a gazdatestet, és ha eléggé megerősödött, kirágja magát, egy féregszerű valamiként él tovább, végül ezutóbbi nő fel - meglehetősen gyorsan -, és éri el a rettegett xenomorph alakját. A gazdatest kiléte meghatározó a felnőtt egyedre nézve is, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lényből bújt elő, ebből következik, hogy rengeteg, különféle külsejű xenomorph létezik. Mi, rutinos filmbarátok persze tudjuk, hogy ez valószínűleg az alkotók munkájának könnyítése miatt van így, hogy részről részre kicsit változtathassanak az idegen lény külsején.

5. Intelligencia: Oké, hogy erős, veszélyes, de okos is?

Jó kérdés. Az első filmben úgy tűnik, hogy nem ez a lény a legélesebb kés a fiókban, inkább ösztönösnek mutatkoznak a cselekedetei, de a későbbi részekben ez megváltozik. Kiderül, hogy nagyon tanulékony fajról van szó, annyira messzemenően, hogy képes akár az embertől származó elektromos rendszerek működését is megfigyelni, lámpákat kiiktatni a sötétség elérése érdekében, stb.

A Xenomorphok számára fontos a mindennapi edzés

A Xenomorphok számára fontos a mindennapi edzés


Az egyik-magától James Camerontól származó elmélet szerint nem születnek okosnak, de rendkívül jó a tanulási és a megfigyelési képességük. Nem akárki az öreg, higgyünk csak neki nyugodtan. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy lényünk alapvetően rovarszerűen működik, kaptárszerű társadalomban és alapesetben létének fő mozgatórugója a királynő valamint a kaptár jóléte.

+1. Az úgynevezett AVP-Univerzum: nem a xenomorph az egyetlen dudás a csárdában

Bizony, ma már több filmből és videojátékból is tudhatjuk, hogy a filmtörténelem két talán leghatékonyabb földönkívüli halálosztója egyazon univerzumból származik. Már a Predator 2-ben is, easter egg-ként feltűnt a háttérben egy alien-koponya, aztán az egész sztori végül ki is teljesedett: kiderült, hogy Schwarzenegger ellenfelei néha rituálisan nekiállnak xenomorphokat gyilkolni, hiszen személyükben méltó ellenfélre találtak.

Az Alien vs Predator: Requiem című filmben aztán odáig fajul a dolog, hogy egy Arctámadó meg is termékenyít egy Predatort, ebből a kereszteződésből pedig egy még tökéletesebb gyilkoló ötvözet, a Predalien születik. A rajongók szerint inkább érdekes, mint jó ötlet volt összehozni a két univerzumot, a kontinuitással és a logikával ugyanis sok helyütt gondok vannak, de a fejesek szerint egyszerűen annyira egybe illik ez a két karakter, hogy nem akarták kihagyni a ziccert, és a bevételeket nézve rosszul is tették volna.



Nos, ez lett volna az Alienes 5+1, reméljük élveztétek ezt a pár kigyűjtött infót, és megtudtatok néhány érdekességet a lényről. Boldog Alien-napot, nézzétek a filmeket, várjuk a Covenant címűt is szeretettel, ha Ridley Scott nem szúrt el valamit, akkor nem ígérkezik rossznak az sem.
15 hozzászólás

Xefera

7 éve, 5 hónapja és 17 napja

Talán ami a leginkább érdekel a Xenomorphokat illetően az az "érzelemviláguk" és a kapcsolataik a Társaikkal.

Érdekes, mert bizonyos írásokban (Könyvek, Képregények) hajlandók együttműködni emberekkel (például Álmodókkal, akik képesek kommunikálni velük és a Királynőjükkel is és a Kaptárnak dolgoznak), illetve egy speciális keresztezésével az embernek (ezt nem biztos, hogy így akartam megfogalmazni), akikkel még együtt aludni is hajlandók, annyira elfogadják őket és megbíznak bennük.

Hamarosan megérkeznek a Könyveim, amiket rendeltem, szóval a Film után lesz mit olvasnom, hátha kiderítek ezt-azt.

Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem erről lehetne mit beszélni - persze biztos akad olyan, aki keresztülhúzza az egészet.

válasz erre

VDemon

7 éve, 6 hónapja és 27 napja

Nem vagyok a legnagyobb fan de ezt a cikket élvezettel olvastam! mosolygó smiley

válasz erre

Fikarc

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Oké ez volt az Alien nap fénypontja! mosolygó smiley Imádtam, még sok ilyet srácok!!!!

válasz erre

adriano

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Mordorer írta:
De király cikk lett ez srácok! röhögő smiley Adriano, örömmel látom hogy itt is részt veszel már a munkában! mosolygó smiley

A GC-s Adriano vagy ugye? meglepett smiley
Hát ez nagyon jól esett, köszönöm szépen, örülök hogy örülsz nekem! röhögő smiley Én volnék, igen mosolygó smiley

válasz erre

adriano

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Tommy írta:
Hát ez nagyon jó volt. Bírtam a humort is benne! mosolygó smiley
Örülök, főleg hogy átment a humor is, köszönöm szépen! mosolygó smiley

válasz erre

adriano

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Gólem írta:
röhögő smiley röhögő smiley röhögő smiley Óriási! röhögő smiley Még sok ilyet kérünk!
Köszönöm! röhögő smiley mosolygó smiley

válasz erre

technomancer

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Na most már mindennel tisztában vagyok. Jöhet a Covenant! mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

De király cikk lett ez srácok! röhögő smiley Adriano, örömmel látom hogy itt is részt veszel már a munkában! mosolygó smiley

A GC-s Adriano vagy ugye? meglepett smiley

válasz erre

Hentes

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

inkognito írta:
Az utolsó giffen sírok röhögő smileyröhögő smiley
Azon én is! Hatalmas! röhögő smiley

válasz erre

inkognito

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Az utolsó giffen sírok röhögő smileyröhögő smiley

válasz erre

Tommy

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Hát ez nagyon jó volt. Bírtam a humort is benne! mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

7 éve, 7 hónapja és 1 napja

Ez de jó lett bakker. Fejtágító! röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből