ZAGG Rugged Messenger billentyűzet és tok teszt

2017. december 22.
47.7761
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Amikor megérkezett a ZAGG magyarországi képviselőjétől következő tesztünkhöz a csomag, vakarásztam a fejem hogy egy tokról (merthogy végig így beszéltünk róla) mégis milyen tesztet lehetne írni. Aztán kinyitottam a dobozt és megvilágosodtam: ez a tok nem olyan mint a többi. A ZAGG Rugged Messenger ugyanis nem csak egy borítás, hanem egy olyan multifunkciós eszköz amivel laptop élménnyé alakíthatjuk a munkát az iPad Pro 10.5-ön, vagy 9.7-en. Nem is akármilyenné.
Advertisement


Az amerikai ZAGG közvetve már volt vendégünk az oldalon egy teszt erejéig, hiszen a céghez tartozik a mophie is, amelynek kiváló powerbankjét nem is olyan régen teszteltük, ez pedig megadta a kellő alaphangulatot és elvárási szintet a most bemutatot Rugged Messengerhez is.

Az Apple termékek védelmére az évek alatt külön iparág alakult, ami nem véletlen hiszen általában a gyártó készülékei köztudottan szeretnek hamar törni, kevésbé ellenállók mint sok verenytárs eszközei. Bár az iPadekre ez épp nem jellemző, a nem olcsó kiegészítők viszont annál inkább, ezt kihasználva pedig sokan kezdtek el különféle olyan megoldásokkal megjelenni, amire a felhasználók vágynak. A ZAGG elképesztő mennyiségben kínál különféle tokokat és billentyűzeteket az Apple tabletjeihez, amik közül a Rugged Messenger nem csak azzal emelkedik ki, hogy kombinált tok és billentyűzet, hanem azzal is hogy katonai minősítést kapott.

A billentyűzet háttérvilágítása többféle színben és erősségben működik

A billentyűzet háttérvilágítása többféle színben és erősségben működik


Na de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mivel is állunk szemben! A két különböző egységből álló eszköz egyik fele a tabletre pattintható robosztus tok. Az első ránézésre is masszív, nem a vékonyságra alapozó ütésálló keret az USA katonai szervezetének MIL-STD-810G-516.6 tanúsítványával rendelkezik, ami így elsőre nyilván nem sokat árul el a laikus felhasználónak, viszont ha azt mondom, annyira ütésálló, hogy két méteres magasságból, betonra, kőre leejtve a tabletnek semmi baja nem lesz, már sokkal érthetőbb.

Bár a szerkesztőség saját iPad Pro 10.5 készülékével ezt annyira nem volt kedvem tesztelni, arról biztosíthatom a kedves olvasót, hogy a lakásban letett járólapot másfél méterről biztosan állja, sajnos élesben tapasztaltam. A tabletnek semmi baja nem lett, de ami még figyelemreméltóbb, hogy a toknak sem. A polikarbonát házon a legkisebb ütődés nyoma sem látszik, pedig sarokkal esett a kemény felületre.

A legjobb dolog az ütésálló tokon az Apple Pencil tartó

A legjobb dolog az ütésálló tokon az Apple Pencil tartó


A tok óriási előnye még a beépített Apple Pencil tartó, amit a mindennapok során az egyik legegyszerűbb mégis leghasznosabb funkciónak tartok, hiszen hol lenne jobb helyen a toll, mint magához a tablethez csatlakoztatva a tokban? A tok fektetett módban felső részére eső tartón kívül a házat csak a csatlakozók kivágásai szakítják meg, illetve a hátlapon természetesen a kamerakivágás kapott még helyet. A hangerő és bekapcsoló gombokat gumiborítás fedi, a tabletből "csak" a képernyő látszik ki.

A tok természetesen önállóan is nagyszerűen használható, ha az ember csak rohangál a tablettel, de az igazi funkcionalitását akkor mutatja meg a Rugged Messenger, amikor a billentyűzetet is csatlakoztatjuk. A szintén masszív és stabil alsó rész nem csak egy laptop kiosztást tartalmazó billentyűzet, hanem állvány is egyben a tok számára. A két eszköz könnyedén és pontosan pattan össze a mágneses csatlakozásnak köszönhetően, és bár szétpattintani is csak egy mozdulat, rázásra, ütésre mégsem válik szét, stabilan tart.

Bizonyos helyzetekben tökéletesen kivált egy laptopot

Bizonyos helyzetekben tökéletesen kivált egy laptopot


Az alsó rész borítása tapintásra is más mint a tok részé, viszont az ütésnek ez is ellenáll. A billentyűzetet puha anyag veszi körbe, ami a csuklótámaszt is figyelmbe véve nagyon kényelmes pötyögést biztosít. A csatlakoztatott tokot, benne a kijelzőként funkcionálú iPad Pro-val egy több (ha jól számoltam hat) állású támasz tudja megtartani, így többféle döntési szögben lehet használni a készüléket.

A billentyűzet maga egyébként kiosztásban követi a MacBook kiosztást, van Control, CMD, Option és FN kapcsoló is. A nyomásérzékenység nem lesz szokatlan annak aki használt már bluetooth billentyűzetet, főleg ha az Apple Smart Keyboardhoz szokott valaki, hiszen nagyjából annyira kemények a leütések mint annál. Ez a gyakorlatban nagyon kényelmes gépírást jelent, jegyzetelésre tökéletesen megfelel.

Főleg ha figyelembe vesszük a beépített akkumulátor üzemidejét, ami a gyártó szerint két évig (!) is képes elmenni egyetlen feltöltéssel. Ezt napi egy óra használattal ígéri a ZAGG, amit természetesen nem tudtunk élesben kipróbálni, azonban tény, hogy a több hetes aktív használat alatt egyetlen egyszer sem kellett tölteni a mellékelt USB csatlakozóval.

Komplett kiosztást kapunk, extra billentyűkkel

Komplett kiosztást kapunk, extra billentyűkkel


A pozitív tulajdonságok sora itt még nem ért véget, hiszen az egyik legnagyobb meglepetés hogy a billentyűzet háttérvilágítással rendelkezik, ami már önmagában is dícsérendő tilajdonság, azonban az hogy ezt többféle színben tudja produkálni, már kuriózumnak számít! A Rugged Messenger fehér, kék, cián, zöld, sárga, piros és lila színekben is képes pompázni, a megvilágítás fényereje pedig három fokozatban kapcsolható.

A bluetooth billentyűzet egyszerre két készülékhez párosítható, a váltás köztük dedikált gombokkal lehetséges. Az automatikusan sleep módba kapcsoló és ébredő keyboard természetesen gombbal is aktiválható, de többek között megtalálható még a hangerő szabályozására, a főképernyő behozására és a multitask előhívására alkalmas gombsor is.

Többféle fokozatban dönthető a tablet

Többféle fokozatban dönthető a tablet


A teszt alatt arra próbáltam leginkább keresni a választ, hogy ez a kombináció képes-e kiváltani egy laptopot. A válasz természetesen sok mindentől függ, de egy biztos: mivel nem csak alapvető dokumentumkezelő alkalmazások léteznek iOS-re, ezért ha valaki az üzleti szférában vagy például cikkíróként, vagy az iskolában használná a ZAGG termékét, biztos lehet benne, hogy megfelelően ki tudja váltani a laptopot. Ha olyan alkalmazásokat használunk, amihez macOS kell, akkor természetesen nem.

Jegyzetelni, dokumentumokat szerkeszteni nagyszerűen alkalmas, mindemellett kicsi, kompakt és megfelelő védelem is van az eszközön.

Az teszt folyamán aktív használat mellett semmi olyan negatívumra nem derült fény, amit felróhatnánk a billentyűzetnek. Talán csak annyi hogy nem kapható magyar kiosztással, viszont ez annyira ritka egyébként is hogy fel sem tűnik, főleg annak fényében hogy természetesen kezeli a magyar karaktereket minden gond nélkül, ugyanúgy mint bármelyik nem magyar kiosztású billentyűzet.

A puha borításű billentyűzeten kényelmes a gépelés

A puha borításű billentyűzeten kényelmes a gépelés


A ZAGG Rugged Messenger legmeglepőpp tulajdonsága viszont az ára. A 22 ezer forinttól induló készülékért fizetendő összeg majdnem harmada az Apple Smart Keyboardjának, ami ehhez a kiépítéshez képest vicc kategória, főleg úgy hogy itt még egy ütésálló, Apple Pencil tartós tokot is kapunk pluszban. Sőt, majdnem a Smart Cover árával kel versenyre, ami viszont semmi más, csak egy borítás a képernyőre.

Ha a fentiekből nem lenne teljesen egyértelmű a verdikt, a Rugged Messenger bőségesen megéri az árát annak, aki ilyen eszközt keres.
 
  • Funkcionalitás
    9
  • Ár/érték
    10
  • Dizájn
    8
  • Használhatóság
    9

KIVÁLÓ KÉSZÜLÉK!

90%
13 hozzászólás

VDemon

6 éve, 8 hónapja és 21 napja

marco írta:
Egyetlen teszt mellé sem fogunk forgalmazót linkelni. Sem most, sem később. Egy egyszerű Google keresés talán mindenkinek belefér, mi pedig nem fogunk egyetlen boltot, hálózatot, egyebet sem kiemelni a többiek közül.
Korrekt.

válasz erre

marco

6 éve, 8 hónapja és 21 napja

PDA_FAN írta:
Ha van magyar forgalmazó, azt miért nem linkeli a cikkiró? Nem mindenki akar kinai webáruházból rendelni.
Egyetlen teszt mellé sem fogunk forgalmazót linkelni. Sem most, sem később. Egy egyszerű Google keresés talán mindenkinek belefér, mi pedig nem fogunk egyetlen boltot, hálózatot, egyebet sem kiemelni a többiek közül.

válasz erre

TEchie

6 éve, 8 hónapja és 22 napja

PDA_FAN írta:
Ha van magyar forgalmazó, azt miért nem linkeli a cikkiró? Nem mindenki akar kinai webáruházból rendelni.
Hol linkelt kínait? meglepett smiley Semmilyet nem linkelt, miért is tenné egyébként?

válasz erre

PDA_FAN

6 éve, 8 hónapja és 22 napja

Ha van magyar forgalmazó, azt miért nem linkeli a cikkiró? Nem mindenki akar kinai webáruházból rendelni.

válasz erre

Porthos

6 éve, 9 hónapja és 1 napja

Porthos írta:
Enniyért? meglepett smileymeglepett smileymeglepett smiley A Zagg nem olcsó, de ennek nagyon jól be van lőve az ára. Nagyon jó kütyünek tűnik!
És meg is vettem magamnak karira! mosolygó smiley

válasz erre

VDemon

6 éve, 9 hónapja és 7 napja

Nagyon klassz cucc, de a tablet még ezzel sem lesz jó nekem munkára. szomorú smiley Amíg nem lesznek desktop Alpok addig bukó. Pedig ha jó a nyomáspont akkor maga az eszköz jó lehet.

válasz erre

CharlieFirpo

6 éve, 9 hónapja és 9 napja

Mondjuk így tényleg alternatíva lehet egy tablet is! meglepett smiley Nem rossz!

válasz erre

technomancer

6 éve, 9 hónapja és 10 napja

Az a helyzet hogy ez még jól is néz ki! meglepett smiley Funkcionalitásban szemlátomást kiemelkedő, a világító billlentyűzet nagyon durva! röhögő smiley Tetszik.

válasz erre

Kisfaludy82

6 éve, 9 hónapja és 10 napja

Az Apple cuccok rendkívül túlárazottak az tény. Egy Smart Cover közel 20 ezerért egyszerűen nem normális dolog, főleg úgy hogy ilyen kütyüket is kap szinte ugyanannyiért az ember.

Gondolkodtam már a tabletemhez én is billentyűn, de még mindig rezeg a léc hogy ki tudná e váltani valóban a laptopot. Mondjuk most még jobban elgondolkodtam ezen. röhögő smiley

válasz erre

TEchie

6 éve, 9 hónapja és 10 napja

A védőtok nagyon jó dolog tud lenni, sajnos tapasztalat! röhögő smiley Nem emlékszem hogy mikor láttam utoljára backlightes bluetooth billentyűzetet - ha láttam egyáltalán, mert ebben sem vagyok biztos - de hogy több színben is működik az biztos hogy nem mindennapi! meglepett smiley

Kiváló érzékkel árazták be, jó kiegészítő lett!

válasz erre

Porthos

6 éve, 9 hónapja és 10 napja

Enniyért? meglepett smileymeglepett smileymeglepett smiley A Zagg nem olcsó, de ennek nagyon jól be van lőve az ára. Nagyon jó kütyünek tűnik!

válasz erre

Fikarc

6 éve, 9 hónapja és 10 napja

Woooooow!!!! meglepett smiley Ez marha jó! meglepett smiley Van nem Pro tablethez is?

válasz erre
12a(z) 2 -ből