Advertisement

Zsigmond Vilmos személyesen veszi át a CineFest-életműdíjat Miskolcon

2014. szeptember 15.
7111
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
androgeek techmag profilja, adatai
androgeek techmag
A Jameson CineFest retrospektív keretében Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr négy filmje kerül vetítésre a Jameson CineFest 11.

Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol az idén neki ítélt CineFest ? életműdíjat személyesen veszi majd át.

Zsigmond Vilmos filmjei közül a Gyilkos túra, a Harmadik típusú találkozások, A szarvasvadász és a Bánk Bán című filmeket láthatja a közönség és a fesztivál látogatói. A világhírű operatőr a fesztiválon mesterkurzust is tart szeptember 19-én.
Zsigmond Vilmos európai operatőr - és talán ez volt a szerencséje Amerikában. Európaisága akkor vált értékké, amikor az 1970-es évek elején színrelépett egy rendezőnemzedék, akik a francia újhullám, Fellini, Bergman, Antonioni nyomdokán - és természetesen felhasználva a régi hollywoodi stúdiórendszer kelléktárát - létrehozták az Új Hollywoodot. Az 1956-os magyar emigráns, akinek kisujjában volt az európai mozikultúra, jókor volt jó helyen - így lett a legnagyobbak: Robert Altman, Michael Cimino, John Boorman, Brian De Palma, Steven Spielberg munkatársa.Így alkotta meg a Gyilkos túra (Boorman) éles fényeit és árnyékait, a McCabe és Mrs. Miller (Altman) szemcsés képeit, a Sugarlandi hajtóvadászat (Spielberg) kézikamerás felvételeit, a Harmadik típusú találkozások letisztult képi világát. Az utóbbi filmért 1977-ben elnyerte a legjobb operatőrnek járó Oscart - és a díjátadón (képünk itt mutatja Goldie Hawn és Jon Voight társaságában) Illés Györgynek és a magyar operatőri iskolának mondott köszönetet. Egy évvel későbbi filmje, A szarvasvadász (Cimino) öt Oscart nyert, köztük a legjobb film díját, 1985-ben Mark Rydell A folyó című művéért, 2007-ben pedig a Fekete Dáliáért jelölték Oscar-díjra. 2001-ben Káel Csabával megfilmesítette Erkel operáját, a Bánk bánt. Többször dolgozott Woody Allennel (Melinda és Melinda, Kasszandra álma). 1999-ben megkapta az Amerikai Operatőrök Társasága (ASC) életműdíját.
Forrás: CineFest
nincs még hozzászólás