Zölden ragyogott az ég a Marson

2023. november 18.
21.8291
csirkee profilja, adatai
csirkee
Különleges égi jelenséget sikerült megfigyelnie az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter nevű űrszondájának a Marson, ugyanis a bolygó déli pólusa körüli légkör zölden kezdett el izzani a közelmúltban, ami hasonló jelenség lehetett, mint a sarki fény, de egészen más kémiai folyamat okozta.
 

Már évek óta kutatják és figyelik a Vörös bolygót, ám még mindig rengeteg érdekességet tartogat a kutatók számára. Most éppen zölden világított a Mars déli pólusa körüli légkör, melyet az oxigénatomok rekombinációja okozott. A kutatók szerint a jelenség sokban hasonlít a Földön is látható sarki fényre, ám a Marson feltűnt zöld fény nem a napkitörésnek köszönhető.

A marsi nyár során a napfény rengeteg energiát áraszt a légkörben magasan lévő szén-dioxid-molekulákra, melyek ennek hatására szétesnek. A szél a szént és az oxigént a bolygó téli oldalára szállítja, ahol ismét képesek kémiai kötésbe lépni, ekkor egyes oxigénatomok O2-molekulákká egyesülnek, és zöld fény formájában energiát szabadítanak fel.

Zölden ragyogott az ég a Marson - 2. kép

6 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 1 hete és 6 napja

Eszméletlen jól néz ki!

válasz erre

TEchie

3 hónapja, 1 hete és 6 napja

Kegyetlen jól néz ki!

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 2 hete

Wooooooow! meglepett smiley

válasz erre

Levi87

3 hónapja, 2 hete

Baromi látványos!

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete

De durván néz ki! meglepett smiley

válasz erre

techiii

3 hónapja, 2 hete

komoly látvány lehet

válasz erre