x64 emuláció érkezett a Windows 10 on ARM kiadásba

2020. december 13.
35.5061
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
A Microsoft a Qualcomm segítségével még 2017-ben indította útjára a Windows 10 on ARM kiadást, hogy a rendszerük ne csak x86 és x64 platformokon legyen elérhető, hanem a manapság igen erős ARM platformra is betörjenek, eddig viszont a futtatni kívánt alkalmazások csak egy része volt elérhető eme verzión.

Az üzleti ügyfelek túlnyomó többsége 32-bites x86 alkalmazásokat futtatt, így a Microsoft kezdetben csak az x86 emulációval foglalkozott, de az idő múlásával már megjelent az igény, hogy 64-bites alkalmazások is futtathatóak legyenek ARM rendszereken.

A Microsoft ennek megfelelően kiadta az első Insider Build-et, amelyik már képes 64-bites x64 alkalmazások futtatására. A 21277-es Build az Insiders program Dev Channel-jén érhető el azok számára, akik szeretnék már kipróbálni a lehetőséget.

A bejelentés szerint az emuláció már képes futtatni több csak x64 platformra elérhető szoftvert, mint például az Autodesk Sketchbook-ot vagy akár játékokat, mint például a Rocket League. A Google Chrome-ot is felhozták példának, ami eddig hivatalosan csak 32-bites ARM kiadással rendelkezik, de az x64 emulációval sokkal jobb felhasználói élmény érhető el köszönhetően a 64-bites verzió több memóriát képes alkalmazni.
4 hozzászólás

darkomen

3 éve, 11 hónapja

Kisfaludy82 írta:
De minek pl a Chrome 64 bitet futtatni rajta amikor van sima ARM verzió belőle? meglepett smiley
Mert az ARM kiadás csak 32bit-es. A 32bit-es alkalmazások önmagukban legfeljebb csak 4GB RAM-ot képesek kezelni, míg egy 64bit-es verziónál nincs ez a limit.

Böngésző lévén jó dolog az, hogy ha több RAM-ot képes kezelni, hiszen alapvetően az egyik legnagyobb RAM igényű alkalmazásról van szó, főleg hogy ha több böngésző lapot nyitsz meg rajta.

válasz erre

technomancer

3 éve, 11 hónapja és 1 napja

Szerintem aki ilyen appokat akar, az laptopot használ.

válasz erre

Kisfaludy82

3 éve, 11 hónapja és 1 napja

De minek pl a Chrome 64 bitet futtatni rajta amikor van sima ARM verzió belőle? meglepett smiley

válasz erre

TEchie

3 éve, 11 hónapja és 1 napja

Jobb később mint soha! röhögő smiley

válasz erre