Windows 8.1 Alkalmazásteljesítmény

2013. december 14.
8271
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Az előző Windows 8.1 bemutatóban csak érintőlegesen tértem ki a rendszer Metro alkalmazásbeli illetve játékbeli teljesítményére.

Lássuk, hogy a Microsoft legújabb Windows-a hogyan teljesít ezen a téren.

Az előző bemutatóban/tesztben mutattam néhány Metro képernyőképet, azonban az akkori telepítésem meglehetősen hibás volt, most az újratelepítést követően egy héttel írom ezt a cikket. Kipróbáltam néhány Metro alkalmazást és három különböző gépigényű játékot is. Annyi javítást hozzátennék az előző cikkemhez, hogy a keresés most villámgyors, éppen, hogy megnyomom az enter billentyűt és már is látom a találatokat a gépemről, a névjegyeim közül, a fényképek közül, majd a webről.

Kezdjük a Metro alkalmazásokkal. A rendszer ezen a téren kielégítően teljesít, és nagy meglepetésemre a Metro Internet Explorer is rendkívül gyorsan tölti be az oldalakat - ellenben annak az asztali változatával, mely néha még mindig apróbb nehézségekkel küzd ezen a téren.



Kipróbáltam néhány másik alkalmazást is, és mivel szükséges használnom (kapcsolattartás gyanánt) a Facebookot, gondoltam kipróbálom az általuk készített Windows 8-as alkalmazást. Ami jó, hogy nem kell böngészőt használnom, ha valakivel beszélgetni akarok, valamint ha üzenetet kapok, akkor azt az app másodpercekkel hamarabb jelzi, mint a böngészős változat (ráadásul ebben abszolút nem jelennek meg reklámok). Természetesen vannak hiányosságai, de ennek ellenére viszonylag gyorsan fut és nem kell folyton a böngészőben nézegetni, ha esetleg üzenetet várok valakitől (lezárt képernyőn is ott lesz az értesítés).

A többi alkalmazás között szerepel egy ingyenes YouTube alkalmazás, a Google kicsit buta appja, a OneNote, a beépített Időjárás valamint az AccuWeather app és a Dropbox Windows 8-as verziója (ami úgyszintén remekül működik, talán jobb és kényelmesebb is, mint az asztali testvére).



Az oldalra dokkolhatóság már 1024x768-as felbontáson is működik:



 

Nos, azt hiszem, hogy ennyi bőven elég a Metro felületről, jöjjenek az asztali alkalmazások és játékok. Az asztali alkalmazásokról röviden annyit, hogy a Photoshop és az Illustrator értelemszerűen gyorsabb (hiszen a 8.1-em 64 bites, míg az előtelepített Win7-em 32-bites). Játékoknál túl nagy különbség nem volt a Win7-hez képest, viszont ez a különbség a Win8.1 javára volt pozitív.

A kipróbált játékok közt szerepel a kisebb rendszerigényű League Of Legends, ami ugyanúgy megtartotta VSync-szel a 85 FPS-t, valamint a "középmagas" rendszerigényű Skyrim (ami azért középmagas, mert egy grafikai javítással futtatom, mely az eredeti 60-70-ről (magas beállítások) 40-re húzza le a másodpercenkénti képkockák számát [FPS]) - hozzátenném, hogy a töltési idők körülbelül a Windows 7-es idők egyharmadánál ugrálnak. Hogy egy modern gépet (és videokártyát) igénylő játékot is említsek: a Plateside 2 Ultra textúraszinttel és magas modell-, effekt- és részecskerészletezettséggel a 30-60 FPS közötti értéket képes hozni, ugyanezt a Windows 7-em magas textúraminőséggel és közepes modellrészletezettséggel nyújtja - megjegyzendő, hogy Windows 7-en nem is tudnám kifagyás nélkül futtatni a Planetside 2-t a Windows 8.1 grafikai szintjével, hiszen a játéknak vannak memóriakezelési nehézségei a 32-bites Windows Vista és 7 rendszereken.
Másik megjegyzésként annyit tennék hozzá, hogy mind a 3 játék Windows 7-re van telepítve, de ha Windows 8.1-ről indítom őket el, akkor ugyanúgy futnának, mintha ide is fel lennének telepítve (számomra a Planetside 2 és a Skyrim elindulása okozott hatalmas meglepetést).



Összegezve az írtakat: a 8.1 a mindennapi használat során remekül teljesít, hibátlanul működnek rajta a funkciók. Őszintén szólva már egy hete nem indítottam el a Windows 7-et, mivel a 8.1 mindent képes futtatni, amit az a rendszer futtat, sőt, még jobb teljesítménnyel is - a két rendszer között egyébként fél gigabyte felhasználható memóriakülönbség van . Ha valaki egyébként 8.1-et használ, akkor gyorstippként annyit mondanék, hogy ha a 8-ban megszokottan csak "ledobjuk" az alkalmazást a képernyő aljára, attól nem záródik be, csak ha 3-4 másodpercig ott tartjuk a képet, amíg meg nem fordul és az alkalmazás ikonját nem mutatja.
nincs még hozzászólás