Advertisement

Windows 10 (mobil): Az első képek

2015. február 05.
8151
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Hanziness profilja, adatai
Hanziness
Hitelesnek mondható képek szivárogtak ki a Windows 10 mobilos változatáról, bemutatva egy-két új funkciót.

Kezdjük azzal, hogy miért nevezhetjük hitelesnek a kiszivárgott képeket: azt látjuk rajtuk, amit a Windows 10: A következő fejezet (eredetileg The Next Chapter) eseményen bemutattak: lenyitható gyorsgomb-menü, átalakított beállítások lap és néhány extra újítás.

A kiszivárgott három képernyőkép közül kettőn pontosan ez látszik, a harmadikon pedig a Windows 10 (for Phones) előnézetének telepítése után látható kis "ablak", amin nem is maga a "frissítés befejezve" rész érdekes, hanem a kis idézet, amit mellé tettek.

Nézzük meg először is az új Beállítások lapot: ez volt a Windows Phone 8.1 megjelenése óta az egyik legtöbb szavazatot kapott javaslat: legyen átláthatóbb. Korábban voltak pletykák arról, hogy valószínűleg az alkalmazáslistához hasonló "ugrócsempék" lesznek a beállítások lapon is, de úgy tűnik a Microsoft talált jobb megoldást: csoportosítás. Ez nagyon fontos volt, ugyanis míg egy rutinos Windows Phone felhasználó fejből tudta, hogy mi hol van, egy átlag felhasználónak a Beállítások lap egy rendezetlen lista volt, ahol eleinte tényleg sok időbe telhetett egy-két dolgot megtalálni. Az új Beállítások menü több csoportra osztja ezeket a beállításokat, mint például Rendszer, Eszközök, Hálózat stb. Ez biztosan sokkal egyszerűbbé teszi majd egy-egy keresett beállítás megtalálását - a funkció bevezetésére pedig talán érdemes lenne egy "ideje volt már" bélyeget is tenni!A másik képernyőkép a (kicsit) továbbfejlesztett műveletközpontot ábrázolja, ahol is a legfőbb újdonság látszik: négy helyett (egy sor) tizenkét (három sor) gyorsgombot érhetünk el. A műveletközpont megnyitásakor továbbra is csak egy sor lesz látható, a másik kettő egy egyszerű lefelé pöccintéssel jelenik majd meg: jól látható, hogy a "Beállítások" gomb helyét egy "Kibontás/Összecsukás" gomb vette át, és a Beállítások gomb is a gyorsgombok közé került. A képernyőképen nem látható újítás (úgyszintén itt, a műveletközpontban) az, hogy az értesítéseket egyesével is eltüntethetjük majd (eddig egyszerre legalább egy alkalmazás összes értesítését tüntethettük el).A harmadik képernyőkép az, nos, inkább egy érdekesség: a frissítés után megjelenő értesítőablakban ugyanis található egy 8.15-ös verziószám, amiről erős a gyanúnk, hogy azért nem 10.0, mert ez egy belső tesztverzió ("internal testing build"), a nyilvános előnézeti változat verziószáma már nagy valószínűséggel 10.0.x lesz. A másik érdekesség az idézet az értesítés alatt: "Every setback has a major comeback." Russell Wilsontól (ami a képernyőképen a kettő helyett egy L-lel van írva!), a Seattle Seahawks játékosától - ezt a tweetet írta, miután csapatával elvesztették a 49. (idei) Super Bowlt.

A Windows 10 for Phones előnézetének megjelenéséről pontos dátumot még nem tudunk, az viszont biztos, hogy a tervek szerint még februárban meg fog jelenni!
nincs még hozzászólás