Advertisement

Videón nézhetjük meg egy távoli bolygórendszer mozgását

2023. január 31.
5.2741
csirkee profilja, adatai
csirkee
Még 2008-ban fedezték fel a 133,3 fényévnyire található HR8799 csillagot, melynek négy exobolygója is van, amelyek részlegesen koncentrikus körökben mozognak, a 12 éves megfigyelésből összeállított rövid videóban megnézhetjük, hogyan mozog a bolygórendszer.
Advertisement

Amióta felfedezték a bolygórendszert Jason Wang, a Northwestern Egyetem csillagásza folyamatosan megfigyelte az elmúlt években. Ezeket a megfigyeléseket időzített felvételekké gyűjtötte össze, hogy egy izgalmas és látványos videót mutasson be róla. Wang elárulta, hogy nem könnyű egy ilyen videót összeállítani, mivel nehéz látni a bolygókat keringő pályán.

Az exobolygók nagyok és kellően elkülönülnek a csillaguktól, a rendszer pedig úgy van beállítva, hogy ha a csillag fénye blokkolva van, vagy okkult (ezért jelenik meg a HR8799 fekete korongként), kis kísérőfoltokként láthatjuk a keringő bolygókat. A megfigyeléseket a WM Keck Obszervatórium segítségével gyűjtötték össze, és Wang adaptív optikával korrigálta a Föld légkörének torzító hatását.

Nézd nagyban ezt a videót!Advertisement
5 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 napja

Azért ez igen kemény látvány!

válasz erre

inkognito

2 hónapja, 1 napja

Hát ez tényleg rövid

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 1 napja

Be****ás baszki!

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 napja

Bakker milyen durva hogy évekig készült ez a pár másodperc. De kegyetlen láttványos, az tény.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 napja

Menj már!

válasz erre