Veszélybe került a NASA küldetése, nem megvalósítható a Mars Sample Return

2023. szeptember 27.
11.4851
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Mars Sample Return (MSR) küldetés az egyik legambiciózusabb projekt, amelyet a NASA az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve tervezett, melynek lényege, hogy a Földre juttassák a Perseverance rover által gyűjtött mintákat, ám egy független bizottság szerint jelenleg ez nem megvalósítható.

A terv az, hogy egy leszálló- és egy visszatérő egységet juttatnak el a Marsra, hogy felvegyék a Perseverance által gyűjtött mintákat, majd egy idegen bolygóról rakétakilövést hajtanak végre, ami pályára áll, végül elindul a Föld felé és ott sikeresen landol is. A jelenlegi tervek szerint ez 2031 körül megvalósulhatna, ám van egy kis bibi.

A független vizsgálatot végző testület jelentése alapján mind az ütemterv, mind a költségvetés irreális a NASA marsi minta-hazajuttató missziója esetében, egyszerűen nem megvalósítható. Mindezek mellett 20 megállapítást és 59 ajánlást adtak a NASA-nak. A testület számításai szerint 8-11 milliárd dollárba kerülne a projekt, ami jóval több, mint amit a NASA korábban becsült, ráadásul új technológiát kellene kifejleszteni, ami nagyon sok idő és kockázat.
3 hozzászólás

Ronalddo

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Megint megy a töketlenkedés. Rohadt fura.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Hát ez iszonyat gáz már.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 hete és 4 napja

Már meg sem lepődöm...

válasz erre