Végre elérhető a Xen hypervisor Raspberry Pi-re

2020. október 01.
3.6171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
A Raspberry Pi közösség tagjai már hosszú ideje rágták a Xen Project fülét, hogy készítsék el a Xen hypervisort Raspberry Pi eszközökre is, hiszen már több ARM eszközön is elérhető, de eddig erre nem látszott megoldás.

A Raspberry Pi korábbi kiadásai is rendelkeztek már olyan erőforrássokkal, amelyekkel lehetséges lett volna több rendszert futtatni egyszerre, de a 4-es verzió megjelenéséig sajnos hardveresen nem volt lehetséges a Xen portolása.

A portolást Stefano Stabellini (Xilix Inc FPGA részlegének vezető technikusa és Linux és Xen fejlesztő) és Roman Shaposhnik (Apache Foundation volt igazgatója és régi Sun Microsystem dolgozó) vezették. A Linux.com-on számoltak be arról, hogy milyen nehézségeik is voltak a portolás során.

A hypervisor olyan szoftver (vagy hardver), ami virtuális gépek futtatását teszi lehetővé, a dolga a hardver erőforrások kiosztása.

Hypervisorból két fajta létezik:
Type 1: Ezek közvetlenül a hardveren futnak és teljes hozzáférésük van minden elemhez.
Type 2: A virtualizációt egy, a jelenlegi operációs rendszeren futó szoftver valósítja meg. Itt a szoftver csak azon hardverekhez és erőforrásokhoz fér hozzá, amit az alatta futó rendszer biztosít számára. Például: VirtualBox, VMware Player/Workstation, QEMU, Parallels Desktop

A Xen egy Type 1 hypervisor, ami alatt vagy egy Linux vagy egy BSD rendszer fut.

Hardveres és memória problémákat kellett javítani, de amint kijön a Linux kernel 5.9-es verziója, a Xen hypervisor már teljesen támogatott lesz RPi 4-en. A fejlesztők azt javasolják, hogy amíg nem lesz szélesebb körű támogatás, de valaki szeretné kipróbálni eszközén a Xen-t, az tegyen egy próbát a Project EVE rendszerrel, hiszen nekik már van egy kész megoldásuk a Xen RPi 4-en való futtatására.
3 hozzászólás

Fikarc

3 éve, 5 hónapja és 17 napja

Jó ez a RaspBerry Pi dolog, de már nagyon nem arról szól mint régen. Már komoly rendszerekkel akarják egy szinten kezelni. Kár érte.

válasz erre

Huginn

3 éve, 5 hónapja és 17 napja

Ez fantasztikus, de egy Málna sosem lesz erőmű - nem is ez a célja - , örül, hogy alap dolgokra elég. S ezzel milyen rendszert akarnak majd futtatni (több példányban)? ArmDOS-t?

válasz erre

inkognito

3 éve, 5 hónapja és 17 napja

De legalább sikerült nekik végre. De nem volt könnyű dolguk.

válasz erre