Végre az iPhone 6-ban is van NFC

2014. szeptember 10.
9521
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az Apple kedden bemutatta az új iPhone 6 készüléket, amely az előzetes várakozásoknak megfelelően tartalmazza az NFC technológiát, ami képessé teszi a készüléket mobilfizetések megvalósítására.

A keddi bemutatón az Apple megerősítette a korábban kiszivárgott híreket, miszerint az iPhone 6 NFC chippel rendelkezik, ami a készülékbe integrált fizetési rendszer alapja.

Az Apple Pay szolgáltatás az iTuneshoz rögzített bankkártya mellett újakkal is használható. A Visa, a MasterCard és az American Express is támogatja az új megoldást. A fizetési adatokat titkosítva tárolják, tokeneket használ a rendszer egyszeri kódokkal, a telefon kártyaadatokat nem tárol. Minden információt kizárólag a felhasználó, a kereskedő és a bank láthat, az Apple nem. A készülék elhagyása esetén a kifizetések felfüggeszthetőek, a bankkártyát nem kell lemondani.

Ezzel egy olyan eszköz kerül az emberek kezébe, ami még egyszerűbbé teszi a pénzügyek mobileszközön keresztül való kezelését. Mivel nem szükséges új applikációt telepíteni, várhatóan még többen fogják a fizetésnek ezt az egyszerű, kézenfekvő módját választani.

Az Egyesült Államokban a hat legnagyobb bank és 22 000 kereskedő támogatja a rendszert. Európában csak később kezdik árusítani a készüléket. Az Apple az előzetes hírek szerint 70-80 millió iPhone 6-tal várja a startot, és decemberig legalább ennyit gyártanának le a phabletekből.

De nézzünk kicsit vissza a múltba, hogy mennyire is forradalmi az Apple szerint az NFC, amit végre sikerült beletenni a 6. kiadású okostelefonba:

Jelentése:

NFC (Near field communication), rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló (általában mobil) eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) létrejövő rádiós kommunikációra. Alkalmazási területe a kommunikációs kapcsolatok létrehozásához szükséges adatcsere (például bonyolultabb, magasabb szintű kapcsolatok, WiFi, Bluetooth, beállítási adatai) gyorsítása, valamint az eszközök közötti azonosítási folyamat (pl. mobiltelefon - headset) gyorsítása, elvégzése.

NFC kapcsolódás lehetséges egyszerűbb, passzív, energiatáplálást nem igénylő eszközel is, az úgynevezett az NFC ?tag?-gel. Ez esetben az NFC tag-en tárolt információkat (pl. URL cím, vCard, szöveg) aktív eszköz segítségével lehet leolvasni.

Történelme:

Az NFC fejlődése a rádió-frekvenciás azonosításig illetve az RFID szabványig vezethető vissza. Az RFID lehetőséget biztosít arra, hogy egy aktív eszközzel egy távoli, passzív, energiát nem használó RFID tag leolvasható legyen anélkül, hogy fizikai kapcsolatra vagy mozgatásra legyen szükség.

1983 Az első, az RFID-val összefüggésbe hozható szabadalom, mely Charles Walton adott be kapott meg.
2004 A Nokia, Philips és a Sony alapításával létrejön a Near Field Communication (NFC) Forum.
2006 Létrejön az NFC tagek induló specifikációja.
2006 Megszületik az SmartPoster specifikációja.
2006 A Nokia létrehozza a világ első NFC-s mobiltelefonját, a ?Nokia 6131 NFC Edition?-t.
2009 Az NFC Forum januárban standardizálja a Peer-to-Peer kapcsolatot ami a kontaktok, URL-ek küldését, Bluetooth kapcsolat inicializálását, stb. írja le.
2010 A Samsung Nexus S, az első Android operációs rendszerű NFC kompatibilis telefon megjelenése.
2011 Google I/O "How to NFC" címmel demonstrálják az NFC lehetőségeit.
2011 A HTC bejelenti az első NFC-vel szerelt telefonját, a HTC Stunning-ot, ami a HTC Incredible S kínai verziója. Az Incredible S a későbbiek során NFC-vel szerelt verzióban is elérhetővé válik.
2011 Az NFC támogatás a Symbian mobil operációs rendszer részéve válik az Anna update-tel.
2011 A BlackBerry készülékek gyártója, a RIM lett az első, a MasterCard Worldwide által ajánlott cég a PayPass szolgáltatásában.
2011 december A Microsoft bejelentette, hogy a Microsoft Tag platform részéve vált az NFC tag szabvány
2012 áprilisában Nokia bejelentette az első NFC kompatibilis Windows Phone 7.5 platformmal szállított mobiltelefont, a Nokia Lumia 610 NFC-t
2012 májusában Geoffrey MacGillivray a RIM menedzsere bejelentette, hogy a jövőben minden BlackBerry mobilkészülék NFC kompatibilis lesz

NFC  Irodalom Forrása: Wikipédia

Kiemelt kép forrása: Bitport.hu
nincs még hozzászólás