Új lehetőség a mozgássérülteknek - Nyelvvezérlésű tolószék

2013. november 27.
5541
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
Yitsushi profilja, adatai
Yitsushi
A Georgia Tech kutatói 2005 óta kísérleteznek egy tolószék irányítási módszeren amely új lehetőséget nyújthat a mozgáskorlátozottaknak.

A rendszer mára már működőképes, még ha csak prototípus is.

Ehhez nem mást, mint a nyelvet használják, melynek mozgásával irányítható a kerekesszék. A módszer talán meglepő, de az előzetes tesztek alapján háromszor gyorsabb, miközben ugyanolyan pontos, mint a jelenleg alkalmazott rendszerek. Ezt a 11 kísérleti alanyon végzett teszt is igazolja.



A TDS ( Tongue Drive System) alapja egy nyelvre rögzíthető mágnes, amelynek helyzete adja meg a mozgás irányát. A jelenlegi változatban ezt egy külső headset érzékeli, majd a mágnes headsethez viszonyított pozíciója alapján adja ki az utasítást, ám az új, jelenleg is tesztelés alatt álló változatban már szeretnének beépített szenzorokkal, headset nélküli irányítást elérni. A feldolgozott jeleket egy külső számítógépbe küldik, amely értelmezi azokat, amely ezután kiadja a szükséges utasításokat a tolókocsi számára.

[display_video youtube=53TBs-xXpoA]

A kísérletben résztvevőkkel két tesztet végeztek, az elsőben egy egér segítségével, míg a másodikban a nyelvük használatával irányították kerekesszéküket.
"Nagyon könnyű megérteni, mit tud, és miért jó a "Tongue Drive System... Hatalmas szignifikáns fejlődést láttunk az első folyamattól a másodikig. Ez jelzi, milyen gyorsan képesek az emberek ezt megtanulni... Ami nekem igazán számít, az, ahogy látom a TDS-t, ahogy használják az ebben szenvedők (quadriplegia - mind a négy végtag teljes vagy részleges hiánya ) és mindazok, akik előnyt szereznek ebből mindennapi életük során."
- mondta Maysam Ghovanloo a csoport vezető kutatója.
Szeretnék a piac számára is elérhetővé tenni találmányukat, amelyet 2015 környékén terveznek kibocsájtani, Ghovanloo előre figyelmeztet, hogy ez az időpont közel sem végleges, hiszen a szabályzatok és fejlesztési folyamatok késleltethetik a megjelenést.
Mit gondoltok róla? Vajon tényleg így közlekednek majd néhány év múlva?
nincs még hozzászólás