Új geológiai korszakba léphet a Hold az emberiségnek köszönhetően

2023. december 09.
21.1081
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Földön különféle geológiai korszakokat különböztetünk meg, hiszen folyamatosan változik a felszín és egyes kutatók úgy vélik, hogy az emberiségnek a Holdra gyakorolt befolyása olyan nagy, hogy új geológiai korszakot kellene meghatároznunk, akárcsak a Földön az antropocén létrejöttével.
 

Az emberek az 1959-es első szovjet űrszonda óta változtatják a Hold felszínét, idén is több ország juttatott - több-kevesebb sikerrel - leszállóegységet a Holdra, aminek következtében kezd megváltozni a geológiája. A tudósok úgy vélik, hogy ideje új geológiai korszakba léptetni a Holdat és létre kell hozni holdbéli "nemzeti parkokat" is, hogy bizonyos területeket meghagyjunk tudományos tanulmányozásra.

Az antropocén annak a korszaknak a neve, amelyben az emberek jelentős hatást gyakoroltak a Föld geológiájára és ökoszisztémáira. A legtöbb kutató szerint a Föld 1950-ben lépett be ebbe az időszakba, amelyet a nukleáris fegyverekkel végzett kísérletekből származó plutónium izotópok jelenléte jellemez.

Justin Allen Holcomb, a Kansasi Egyetem munkatársa és munkatársai azt állítják, hogy a Hold belépett a saját antropocén korába, mivel az űrhajók leszállása, a holdjárók és más emberi tevékenység hatásai több felszíni regolitot szorítanak ki, mint a természetes folyamatok, például a meteoroidok. A tudós szerint nagy eltérések mutatkoznak a Holdon maradt ember alkotta tárgyak tömegének és az emberi tevékenység által kiszorított regolitok mennyiségének becslésében, de valószínűleg mindkettő drasztikusan növekedni fog az elkövetkező években.
5 hozzászólás

Ronalddo

2 hónapja, 2 hete és 6 napja

A jelenlegi helyzetben elég vicces ilyesmiről diskurálni.

1. A Föld sokkal nagyobb ****ban van
2. Leszállni sem tudnak a Holdon mostanában
3. Kb ez egy milliárdnyi részéhez ért eddig ember...

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 3 hete

Ez egy normális folyamat szerintem. Lesznek bázisok is, értelemszerűen, ez van.

Mondjuk az nem rossz ötlet hogy legyenek "érintetlen" területek, de még annyira a jövő zenéje amikor erről beszélni kell hogy addig még sok víz lefolyik a Dunán.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 3 hete

Előbb idelent kéne rendet tenni. mosolygó smiley

válasz erre

Levi87

2 hónapja, 3 hete

Na ne szívass. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 hete

Jajjistenem, ezt komolyan is gondolják amúgy? röhögő smiley

válasz erre