Ubuntu - Kezdjük el

2013. július 21.
8.6231
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
Az Ubuntu az évek során egyre nagyobb népszerűségnek örvend, aminek nem csak a hűséges felhasználók örülnek, hanem a fejlesztők is.

Nyilván nagyot dobott a népszerűségen az Ubuntu Touch (Ubuntu operációs rendszer telefonra és tabletre, érintőkijelzőre optimalizálva.) megjelenése is. Most, hogy hamarosan érkezik a saját okostelefonjuk ez még jobban érződni fog majd. Rengeteg "elakadt" felhasználó van, aki nagyon szívesen használná a rendszert, de sajnos fogalma sincs, hogyan kezdjen bele. Az alábbi bejegyzésben ismertetem a lépéseket és az erőforrás igényeket, hogy aki még soha nem fogott hozzá hasonlóhoz, Ő is eltudjon igazodni az információ rengetegben.

A telepítő CD letöltése:




Az Ubuntu telepítőjét innen tudod letölteni: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
A telepítő kiírásához szükséged lesz egy CD író programra vagy egy pendrive-ra. Ha a gépeden nincsen CD író program és/vagy nem tudod hogyan kell kiírni a telepítőt használd ezt a segédletet: https://help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto
Ha pendrive-ról szeretnél telepíteni, de nem tudod hogyan kell bootolható pendrive-ot készíteni, akkor kérlek jelezd kommentben és megosztásra kerül.


A számítógép beállítása:


Miután kész a telepítő CD vagy a pendrive, indítsd újra a gépet, és a BIOS-ban állítsd át a bootolás sorrendjét, úgy, hogy az első helyen a CD vagy a pendrive legyen. Ahhoz, hogy be tudj lépni a BIOS-ba a számítógéped típusától függően az F12, F11 vagy DEL gombot kell megnyomnod (hogy pontosan melyiket, azt az induláskor megjelenő legalsó sorban megtalálod).
Miután sikerült megváltozatnod a bootolás sorrendjét mentsd el a változtatásokat és ismét indítsd újra a gépedet, boot-olj be a telepítőről.
Mivel ez egy Live CD, telepítés előtt kipróbálhatod az Ubuntu-t.


A telepítés megkezdezése előtt:




Partícionálnod kell a winchesteredet a következőképpen (a partícionálót itt találod: System -> Administration -> Partition Editor): az Ubuntu minimális helyigénye 4 GB, viszont az ajánlott méret 8-20 GB. Ha készítesz külön partíciót a saját adataidnak, akkor bőven elég 15 GB az Ubuntunak.
Tehát a rendszerhez szükséged lesz egy Ext4-es partícióra, emellett praktikus lehet, ha létrehozol még egy Ext4-es partíciót a saját képeid, dokumentumaid stb. tárolására (ennek a mérete tetszőleges, érdemes minél nagyobbnak lennie, hogy kényelmesen elférjenek az adataid), végül pedig egy swap partíciót is készítened kell (ezt csak a rendszer használja), amelynek mérete 1-2 GB legyen (Azt szokták javasolni, hogy a gép memóriájának kétszerese. Ha 512 MB memória van a gépedben, akkor 1 GB legyen a swap).
A rendszerkövetelményekről bővebben itt olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(Linux-disztribúció)




 
nincs még hozzászólás